Doe je nog iets met theater?

Doe je nog iets met theater?

‘Doe je nog iets met theater?’ vraagt ze mij. We zijn op een feestje en ik heb net verteld in een ontmoeting dat ik mijn theateropleiding in Parijs heb gevolgd, bij Etienne Decroux, de vader van de moderne mime. Decroux is maar weinig bekend onder niet-specialisten. Toen ik hem leerde kennen was hij de 80 al gepasseerd. Hij gaf les in een grote omgebouwde kelder met een spiegelwand in de Parijse buitenwijk Boulogne Billancourt.

Golfbewegingen
Hij ging bijna wiskundig om met het lichaam. We leerden zogenaamde triple dessins, 3D-bewegingen met het hoofd of de borst en ondulations, golfbewegingen net als breakdansers. Maar waar het er hem vooral om ging was wat het lichaam emotioneel uitdrukte met deze vormen.
Een klassieker in zijn figuren waren Les adieux, afscheid nemen. Het waren gedichten die je schreef met je lichaam in de ruimte. Soms was het afscheid droevig. Dan maakte de romp een kromming schuin naar voren. De arm zwaaide een langzame gedragen beweging. Het afscheid kon ook vrolijk zijn. De borst krulde schuin naar achteren. De arm ging omhoog, gevolgd door een vlugge handbeweging. Het luisterde precies. Net als in dans kon je de beweging nauwkeurig beschrijven en herhalen. We oefenden de figuren eindeloos.

‘Doe je er nog iets mee?’ Het grappige is dat deze taal voor altijd in mijn lichaam zit. Soms sta ik op in mijn werkplek en voer een aantal figuren uit. Een eerbetoon aan Decroux. Deze taal van het lichaam sluimert bij mij onderhuids. Als hij de kans ziet komt hij naar buiten en zet zich in.
‘Jazeker,’ antwoord ik ‘maar wel via de achterdeur’.

Ingesleten weggetjes
Een van de manieren waarop je jezelf kunt beïnvloeden is door wat ik krachtspreuken heb genoemd. Als je erop let, kun je merken dat je gedachten en je gedrag patronen volgen. Vaak denk en doe je volgens een bepaald onderliggend sjabloon.
Sommige van deze patronen zijn prettig en positief, zoals optimistisch zijn en de zonnige kant van iets inzien. Je ziet het aan iemands opgewekte uitstraling.
Andere patronen kunnen ronduit hinderlijk zijn, zoals doemdenken, jezelf negatief vergelijken met anderen of jezelf bekritiseren. Het zijn als ingesleten weggetjes die gevormd zijn onder invloed van het verleden en waar nu niets meer lijkt te helpen om ze te veranderen.

Nieuwe weggetjes scheppen
Toch laten deze patronen zich wel degelijk beïnvloeden als je weet hoe. De beïnvloeding bestaat uit twee elementen. Er is een sleutel om de bestaande weggetjes terug te geven aan de natuur en een andere om nieuwe weggetjes te scheppen.
Nieuwe weggetjes groeien het beste onder bepaalde condities:

 1. Er mag geen druk op staan.
  Dat is best een belangrijke voorwaarde. Druk komt voort uit wilskracht en op wilskracht handelen is vermoeiend en houd je niet lang vol.
 2. Weggetjes groeien het beste als de bouwstenen niet alleen mentaal maar ook emotioneel zijn.
  Je kunt wel zeggen dat je vertrouwen hebt, maar als je het niet voelt, gelooft de wegenbouwer in jouw geest er niets van.
 3. Wanneer je van het nieuwe geloof of de nieuwe overtuiging ook nog een beeld hebt, werkt het extra sterk.
  Een krachtig beeld heeft een sterke uitstraling.
 4. Wanneer dan ook nog je lichaam in staat is dit alles te voelen en uit te drukken, ontstaat er interferentie: de hersenen krijgen van alle kanten dezelfde informatie toegestuurd.
  Het nieuwe weggetje wordt al snel een vertrouwd pad.

Precies bij dit punt 4 komt de lichaamstaal van Decroux om de hoek kijken. De mime van Decroux is blij en dankbaar dat hij nu onverwacht in een andere discipline zijn bijdrage mag leveren.

Beoefening krachtspreuken
Krachtspreuken leer je beoefenen in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’.
De online workshop bestaat uit 6 sessies. Vanaf sessie 2 train je de krachtspreuken. In sessie drie of vier voel je dat de oude weggetjes hun kracht verliezen. Tegelijk begin je te merken dat de nieuwe weggetjes sterker en sterker worden. Na zes sessies zit het in je systeem.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’
2 mei start er een online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Online is prettig want je hoeft niet te reizen. De ervaring leert dat de deelnemers deze workshop net zo effectief vinden als fysiek. De groepen zijn begrensd tot 8 deelnemers zodat je verzekerd bent van individuele aandacht. Na elke sessie krijg je een mail met de inhoud van de sessie en een link naar de Powerpoint. Ook staan er video’s tot je beschikking waarmee je de krachtspreuken nog eens kunt nakijken of oefenen.

Info en meedoen 6 sessies online ‘De Innerlijke Metamorfose’

Reactie van een deelnemer
Ik heb meer rust in mijn hoofd gekregen na het volgen van de workshop. Ik heb inzicht gekregen in mijn lichamelijke houding en automatische gedachten en waardevolle handvatten om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Wat me het meest is bijgebleven is dat (liefdevol) inzicht je al voor 75% op weg helpt bepaalde patronen te doorbreken.
Susan Dijkstra, Projectmanager

foto: Combat antique van Etienne Decroux

Geef een reactie