Door de tijd heen

Door de tijd heen

Op een plankje staan drie fijne glaasjes. Elk glaasje heeft een dekseltje met een elegant knopje. Als je een glaasje van het plankje neemt is het net alsof je een cadeautje uitpakt. Mienco demonstreert ons hoe je het aanpakt. Meteen met je neus in het glas en dan snuiven is doodzonde. Het gaat hier om whisky of eigenlijk ‘new make spirits’, zoals hij de glasheldere drank noemt in zijn glas. Eenmaal snuiven en je geurpapillen zijn verdoofd en dat was het dan. Nee, je houdt het glas op borsthoogte, maakt draaiende bewegingen en zonder snuiven dwarrelen de geuren al omhoog naar je neus. Vervolgens kantel je het kelkvormige glaasje bijna 90 graden. De drank spreidt zich nu over een breder oppervlak. Vervolgens beweeg je het glas omhoog en omlaag en opnieuw krullen de geuren zich je neusvleugels in. Dan is er dus nog niets met de tong geproefd.

Verse viooltjes
Wij staan met Norbert om een grote ton. Norbert raadt ons aan eerst alle drie de glaasjes te ruiken, voordat we op proeven overgaan. Het eerste glaasje is de meest pure drank. Het is nog niet gerijpt in houten vaten en heeft daarom alleen de geuren die de graan en rogge zelf prijsgeven. Een schema helpt ons de geur een naam te geven. Er staan namen op als: geroosterd brood, verse viooltjes en bijenwas maar ook afgestreken lucifer, oude sokken of potloodslijpsel.
Twee uur lang staan we te ruiken en opent zich een geuruniversum voor me.

Door de tijd heen proeven
Norbert is een compagnon van Mienco. Samen hebben ze de geavanceerde techniek ontwikkeld waarmee ze het hele proces tot in de details kunnen volgen en begeleiden. Glas 2 en 3 zijn wel gerijpt in houten vaten. De eerste in een Bourbonvat, de tweede in een Portvat. Het maakt de geur en smaak zoeter en voor ons gevoel iets toegankelijker. Wat gaat de drank doen als hij in een houten vat rijpt? Norbert heeft er gevoel voor gekregen. Hij noemt dit ‘door de tijd heen proeven’: terwijl de drank nog jong is, al kunnen aanvoelen hoe de smaak zich later zal ontwikkelen.

Norbert is steeds meer in zijn element. Hij draait de glaasjes, ruikt en snuift en schrijft weer een nieuwe geursensatie op het papier. Hij legt ons nog meer stappen uit van het ontwikkelproces.

Belangrijke zaken zijn zelden urgent, urgente zaken zijn zelden belangrijk
Mijn gedachten beginnen te dwalen. ‘Door de tijd heen’ proeven, het betekent dat je de ontwikkeling van een brouwsel over jaren of zelfs tientallen jaren volgt. In deze gehaaste wereld lijkt het iets van vroeger. In mijn workshops ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ laat ik soms de uitspraak die aan Dwight Eisenhower toegeschreven wordt voorbijkomen: ‘Belangrijke zaken zijn zelden urgent, urgente zaken zijn zelden belangrijk’. Ik laat de stelling zonder commentaar te geven, op de deelnemers inwerken en vraag dan naar hun associaties.

Jonge mensen hebben meer moeite om de uitspraak te plaatsen. Maar mensen die al wat langer hier rondlopen, kennen het ‘door de tijd heen’ voelen, want dat heb je nodig om de uitspraak te begrijpen. Echt belangrijk zijn bepaalde keuzes die je in je leven maakt. De partner waarmee je zoveel deelt, de studie die je geïmpregneerd heeft, een jarenlange passie die in je cellen is gaan zitten. Mijn zenmeester zei ooit: je doet in het leven maar een of hooguit twee belangrijke dingen. Haha, dat is het andere uiterste. Als je alles terugbrengt tot de basis, blijft alleen die ene essentiële keuze of benadering over.

Tijdsurfen is de tijd in al zijn facetten optimaal laten harmoniseren in je, zowel de korte snelle taken als de langzame diepe stromen. Je geeft ze allemaal hun eigen plek van aandacht en laat deze gecompliceerde hoeveelheid data in een oogwenk besturen door je intuïtie.

Tijdspecialist
Het blijkt een geweldige manier van tijdsbeheer te zijn: soepel, luchtig, efficiënt, diepgaand en door de tijd heen voelend. Naast de verschillende manieren om het Tijdsurfen voor jezelf aan te leren (hoe langer je het doet, hoe gemakkelijker het wordt!) kun je ook tijdspecialist of tijdfijnproever worden in de vorm van de ‘Opleiding trainer Tijdsurfen’. Je leert niet alleen deze methode voor jezelf verdiepen, je kunt ook anderen initiëren in de methode, zoals Hans Huls doet voor de BDO, waarvan hij senior en partner is. Of zoals Caroline Idema doet op de kunstacademie ArtEZ, waar ze eerstejaars, nog voordat ze in de fuik zwemmen van haast, deadlines en nu meteen, leert om optimaal met tijd om te gaan.

Opleiding trainer Tijdsurfen
In de tweede helft van dit jaar is de zevendaagse Opleiding trainer Tijdsurfen. Je leert er zowel de inhoud van het Tijdsurfen als ook de didactiek en traint deze met de overige deelnemers. Ook word je begeleid in je eerste stappen om deze trainingen te geven aan jouw collega’s of op de vrije markt.

Meer informatie Opleiding trainer Tijdsurfen

Vroege beslissers hebben recht op korting.

Data van de opleiding 2024

Drie dagen in Amsterdam van 10.00 – 17.00 uur
  • di. 8 oktober 2024
  • di. 22 oktober 2024
  • di. 5 november 2024

Twee x  twee dagen in Klooster Huissen

  • di. 26 en wo. 27 november 2024
  • ma. 9 en di. 10 december 2024

 

Reactie van een deelnemer
Tijdsurfen is praktisch en voor iedereen herkenbaar. Hoe meer Tijdsurf-coaches, hoe meer dit gedachtegoed in de maatschappij kan rollen, wat zoooo goed is voor alle mensen die hectiek, werkdruk of stress ervaren of niet in een burn-out willen belanden.
Caroline Idema, Docent bij Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ

Workshop live online via Zoom
Donderdag 4 april start er een nieuwe workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in 5 avondsessies van 19.00 – 21.00 uur. De sessies worden door mijzelf geleid en vinden online plaats via Zoom. We blijven gedurende twee maanden nauw in contact. Dat is voldoende om het Tijdsurfen echt te integreren in je systeem.

Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 

Data:
Donderdag 4, 11, 18 en 25 april en 23 mei 2024
Tijdstip:
19.00 – 21.00 uur

Reactie van een deelnemer
Door Tijdsurfen ga ik met meer plezier om met de tijd. Tijdsurfen is een ontzettend leuke methode om anders naar tijd en werkdruk te kijken. Ik volg meer mijn intuïtie en voel mij meer speels en creatief in de aanpak en inrichting van mijn werk. Ik ben mijn werk weer gaan waarderen door Tijdsurfen.
Sandra Menken, coördinator en trainer

Online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Het Tijdsurfen kun je je ook eigen maken via de online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Gedurende twaalf weken doe je elke week een videoles van 10 minuten. In de daaropvolgende week pas je de aanwijzing toe. Zo wordt je stap voor stap van binnen steeds rustiger en geniet je meer van wat je doet! Na elke videoles ontvang je een ondersteunende e-mail, waarin je nog eens wordt geïnspireerd in de praktische toepassing.

Reactie van een deelnemer
Mijn complimenten voor de manier waarop Paul alles uitlegt en vormgeeft. Ik vind de videotraining Tijdsurfen een fijne onlinetraining. De video’s zijn duidelijk en goed te verstaan (ook zonder geluidsbox). De begeleidende mails zijn een waardevolle aanvulling op het programma. De training heeft me ook reflectie en bewustwording van bepaalde patronen gegeven. Daardoor ben ik anders gaan handelen.
Lia Thijssen, loopbaancoach

Geef een reactie