
21 feb Een aspect waar je niet aan denkt
Stel dat je een feest gaat organiseren. Daar komt van alles bij kijken waarop je dient te anticiperen. Waar gaat het feest plaats vinden? Wat doe je voor de catering? Wat zijn de kosten? Wie nodig je uit? Wanneer verstuur je de uitnodigingen? Wie doet de muziek?
Dit alles dien je op tijd te doen, want anders is dat leuke zaaltje al verhuurd, of hebben jouw gasten al een andere afspraak staan voor dat weekend.
‘De sleutel naar goed tijdsbeheer is anticiperen’, hoor ik mijzelf vaak zeggen. Tijdsurfen geeft aanwijzingen wat goed anticiperen betekent. In een zin gezegd komt het erop neer dat je je wensen en je plannen goed laat binnenkomen.
Er zit echter nog een heel andere kant aan het anticiperen die net zo belangrijk is en waar je op het eerste gezicht niet aan denkt, en dat is loslaten!
Erop vertrouwen
Het lijkt een hele opgave om goed te organiseren. Je hebt zoveel gegevens waar je aan te denken hebt, je kan gemakkelijk iets over het hoofd zien, en het kan druk worden in je hoofd. Je hebt tegelijkertijd communicatie lopen over allerlei aspecten van het feest. Een familielid uit het buitenland die onderdak nodig heeft. Vrienden die vragen om cadeauwensen. Deadlines voor offertes. Regels van de overheid voor corona. Stress!
Stress betekent dat je probeert al deze touwtjes in de hand te houden en zo goed mogelijk te beheersen. Loslaten betekent dat je erop vertrouwt dat je goed weet om te gaan met al deze losse eindjes.
Wanneer de tijd rijp is
Onze intuïtie is niet alleen een betere besluitvormer dan de ratio, zoals prof. Dijksterhuis beschrijft in ‘Het slimme onbewuste’, maar ook een betere tijdsbeheerder. De ratio wil controleren en alle gegevens kunnen overzien om zeker te zijn dat aan alles gedacht is en er niets vergeten wordt. De intuïtie voelt aan wanneer het juiste moment is gekomen om te handelen. Tot die tijd hoef je je ook niet druk te maken en laat je het op je afkomen. Soepel manoeuvreert de intuïtie door de vele mogelijkheden. Vraagt om hulp of raad indien gewenst. Laat een beslissing even sudderen als er een lastige hobbel genomen moet worden. En hakt een knoop door wanneer de tijd rijp is.
Kundig over de golven laveren
Dit alles functioneert op twee pijlers. De eerste is dat je goed geïnformeerd bent. De tweede is dat je erop vertrouwt dat de intuïtie dit daadwerkelijk kan. Want als je met jouw ratio telkens om de hoek kijkt of het wel goed gaat en of je niet toch iets vergeet, heb je alsnog stress.
Vertrouwen hebben betekent dat je kunt loslaten. Pas dan ontstaat de rust van de ware Tijdsurfer! Zonder moeizame overwegingen en vanuit innerlijke kalmte laveert hij kundig zijn tijdsplank over de golven.
In maart start er een nieuwe workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ van vijf sessies van 2 uur. In de praktijk betekent dit dat je gedurende twee maanden begeleid met het thema tijd bezig bent.
Je leert hoe je met plezier en voldoening je taken kunt afhandelen. Je maakt doelbewust de keuze om vanuit rust te werken en merkt dat je hier gezond van blijft. Tegelijk ervaar je dat je er creatiever en ook productiever van wordt.
Een workshop Tijdsurfen is een kostbaar geschenk aan jezelf waar je een leven lang dankbaar voor zult zijn. Info en meedoen workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Eugenie
Geplaatst op 19:59h, 22 februariIn deze weken dat ik mijn verhuizing aan het regelen ben, past deze inspiratie als een horoscoop. En ik sta er van te kijken wat er allemaal goed gaat waarvan ik van te voren mogelijke problemen verwachtte.
Een beetje plankenkoorts en dan de intuitie!
Paul Loomans
Geplaatst op 20:23h, 22 februariHa, wat goed!