Een blauwe beer

Een blauwe beer

Huilend kwam mijn broer thuis. ‘Berebere,’ bracht hij uit ‘Berebere is weg’. De mooiste knuffel die je je maar kunt bedenken, was onder de schijf van de draaimolen terecht gekomen.
Wie de naam Berebere verzonnen heeft, weet ik niet maar ik vermoed dat het mijn broer zelf geweest is. Oma had hem gebreid. Hij had lange oren in mijn herinnering en een groot zacht lijf. Hij was vooral onafscheidelijk verbonden met mijn broer.

In het geheim waren we allemaal wel wat jaloers op zijn knuffel. Handmade, zo zacht, zo eenmalig.
We hebben Berebere helaas niet kunnen redden. Ik neem aan dat mijn vader van alles geprobeerd heeft, maar zonder succes. Mijn broer kreeg een nieuwe knuffel die natuurlijk in niets de vergelijking met Berebere kon weerstaan, maar in mijn ogen toch ook wel heel mooi was.

Een blauwe beer
Zelf had ik een veel kleiner knuffeltje. Mijn knuffel droeg geen naam. Het was een klein blauwkleurig beertje met ronde kraaloogjes. Hij keek een beetje droevig, alsof hij zeggen wilde: ‘Ik weet ook niet waarom ik hier ben maar je moet het er maar mee doen’. Misschien was hij wel wat somber, maar daarom hield ik niet minder van hem. Hij was blauw. Wie had er nu een blauwe knuffel? Ook mijn beertje was uniek.
Wel voelde hij wat harder aan als Berebere. Er zat een stevig vulmiddel in waardoor je hem nou niet meteen liefdevol tegen je gezicht aan drukte. Maar ook dat vond ik geen probleem.
Toen ik hem jaren geleden terugvond bij mijn ouders, waren zijn armen eraf, had hij nog maar een oog, was de stof hier en daar tot op het onderliggende canvas versleten en had hij een snee op zijn buik.
Mijn beertje had ik gekregen van tante Leonie bij mijn geboorte. Als ik het beertje zou wegdoen, wat een aantal omstanders mij adviseerden, had ik in mijn ogen een stukje liefdesband tussen mijn tante en mij weggegooid.

Het boek Klaar
Deze week haalde ik hem op van het poppenziekenhuis. Amsterdam heeft een heuse poppendokter in de 9 straatjes. Het is een winkel die ook kaarsen, mineralen, stichtelijke beeldjes, rozenkransen en wierook verkoopt. Achterin aan de wand zie je een onwaarschijnlijke collectie van oude poppen. Ik werd geholpen door de dochter. ‘Kijk maar in het boek Klaar’, zei haar vader. Het was een dik schrift met harde kaft. Voor elke knuffel of pop was een regel ingedragen. De namen waren gerangschikt op alfabet. Het schrift leek net zo oud als mijn knuffel. Beertje zat in doos nummer vijf in de kelder.
Na 10 minuten zoeken kwam de dochter terug. Knuffel was geheeld. Zijn armen staan weer strak aan zijn lijf. De wond op zijn buik is hersteld. Zijn ogen kijken net zo melancholisch als vroeger.
Dankbaar pronkt hij op mijn werktafel.

Gebaar van dankbaarheid
Liefhebben en loslaten zijn twee kunsten die met elkaar verbonden zijn. Als je het ene goed kunt, kun je maar beter ook goed zijn in het andere. Want hoe meer je liefhebt, hoe meer pijn het afscheid doet.
Je niet hechten aan iets wil niet zozeer zeggen dat je je minder verbindt of minder liefde voelt. Het wil zeggen dat als de tijd of het lot het aan je vraagt, je bereid bent om de pijn te durven voelen die loslaten van je vraagt.
Sommigen mensen hebben een dichtgeslibde omgeving om zich heen gevuld met alles wat men niet kan loslaten. Zou het omwille van de pijn zijn die weggooien doet? Marie Kondo, de Japanse opruimspecialist, maakt een gebaar van dankbaarheid voordat ze iets wegdoet.
Want loslaten doet eerst pijn voordat het transformeert in dankbare liefde.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
De workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ zou je ook een workshop in loslaten kunnen noemen. Je krijgt inzicht in hoe loslaten in zijn werk gaat en dat je er ook iets voor terugkrijgt. Want loslaten transformeert degene die afstand doet.
Donderdagavond 4 januari om 19.00 uur start de online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ van zes sessies van elk twee uur.

Info en meedoen online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

Reactie van een deelnemer
Ik vond de workshop zeer krachtig, warm en vertrouwd. Ik heb concrete handvatten gekregen om ingesleten patronen te doorbreken. Ik loop rechter op en ik kan beter verwoorden wat mij bezig houd zonder meteen mijn emoties te laten spreken.
Marina Verdaasdonk

Cadeau voor de feestdagen
Voor de feestdagen kun je in onze winkel de volgende dankbare cadeaus bestellen. We versturen nog woensdag, donderdag en vrijdag.

Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen
Leef en werk vanuit rust en aandacht
– Houd de regie in handen
– Leer leven vanuit je intuïtie
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50
* bekroond als beste spirituele boek van het jaar

Het boek van Paul Loomans over emoties
Goed gevoel, emoties als medicijn
Begrijp hoe gedachten emoties kunnen blokkeren
– Breng oud zeer tot rust
– Ontdek de zee van rust en vertrouwen
 Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50

Het boek van Paul Loomans over het zelfbeeld
Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose
Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50

Set kaarten met krachtspreuken

De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek  ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in een mooi doosje. De  illustraties zijn van van Anouschka Boswinous.
Bestel een set kaarten voor € 15

De boeken krijg je gesigneerd en met een leuke opdracht.

Geef een reactie