Een donkere ruimte in de nacht

Bomen weerspiegelen in het water

Een donkere ruimte in de nacht

Het is nog pikdonker als ik opsta en mijn net zo zwarte trainingspak aantrek. Ik ga de trap af naar onze zaal die aan de hoek van het gebouw ligt. De zaal zelf is ook nog helemaal donker. Hij heeft aan twee zijden grote vensters die van de vloer tot aan het plafond lopen. Ik doe een raam open en laat de koude buitenlucht naar binnen stromen. Ik blijf even een momentje staan. Zonder het licht aan te doen pak ik mijn meditatie matje, plaats het voor het raam en leg daar het kussen op. Ik sluit het raam weer en ga zitten in de meditatiehouding met het gezicht naar buiten gericht, naar de nacht. Mijn ogen zijn halfopen halfdicht. Ik ben niet aan het kijken maar neem wel waar. De houding is waakzaam en in balans. Na een half uur beginnen de klokken van het klooster te luiden. De monniken zullen nu de kapel ingaan voor de lauden, de ochtendzang. Ik wissel de positie van mijn benen en begin de tweede helft van de meditatie. Geleidelijk aan wordt het schemerig en steeds lichter. Als ik een half uur later mijn handen samenvouw en de meditatie beëindig, is het licht.

Dan heeft de geest geen grip meer
Wanneer je mediteert probeer je zoveel mogelijk alle zintuiglijke prikkels te reduceren. Voorafgaand aan de meditatie, communiceer je zo min mogelijk. Tijdens de meditatie is er stilte. De kleren zijn zwart of donker. Je zit met het gezicht naar de muur. Zelfs de ademhaling is onhoorbaar. Normaal is er natuurlijk wel licht in de dojo, al was het maar om niet in slaap te vallen. Maar nu in het klooster van Huissen met zijn grote ramen is het indrukwekkend om de ruimte donker te laten.
‘Darkness within darkness, the gate to all the mystery’ eindigt het eerste gedicht van de Tao Te King.

Je zou ook kunnen zeggen: als je alle ruis vermijdt of oplost, heeft de geest geen grip meer waaraan het zich kan vastklampen. Er is dan alleen nog maar de ruis van de gedachten. Als je ook die met rust laat en er niet in meegaat maar ook niet ertegenin, dan komt ook daar kalmte. Wat dan overblijft is de essentie, het pure zijn, waar je niet naar kunt kijken want dan is het alweer weg!

Zen en het dagelijks leven
De zeven aanwijzingen van het Tijdsurfen zijn geïnspireerd door de zenmeditatie. Het is de vertaling van de staat van de meditatie naar het dagelijks leven. Er zijn vier aanwijzingen om de ruis van buiten te reduceren en twee om de ruis van binnen te kalmeren. Wanneer je deze aanwijzingen opvolgt, ontstaat er een milde open aandacht.
Je hoeft er geen moeite voor te doen. Het is onze natuurlijke toestand om open aandacht te hebben als je niet wordt afgeleid.

Je kunt de tijd niet oprekken maar wel verdiepen
Tijdsurfen is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Je merkt het effect in alles wat je doet en dat je hele leven lang! Je kunt de tijd niet oprekken, maar je kunt wel jouw relatie met de tijd verdiepen en bevrijden.
Om te leren Tijdsurfen hoef je niet zelf te mediteren. Mag wel!
Do. 14 januari start er een nieuwe workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ bestaande uit 5 sessies van elk 2 uur. Info en meedoen
Van 26-28 maart is er een weekendworkshop Tijdsurfen in het prachtige klooster Samaya. In dit weekend doen we ook zenmeditatie, beginners zijn welkom. (Mocht het om covid-redenen niet kunnen doorgaan, krijg je het volledige inschrijfgeld teruggestort.) Info en meedoen

Vier nieuwe trainers Tijdsurfen
We waren in het klooster van Huissen om de Opleiding trainer Tijdsurfen af te sluiten met een heel weekend samen. Opnieuw zijn er vier trainers bijgekomen. Zij gaan de methode doorgeven binnen hun organisatie (in dit geval het onderwijs en de zorg) of integreren in hun coaching of bieden het aan op de vrije markt na eerst praktijkervaring opgedaan te hebben. Er zijn nu 24 actieve trainers Tijdsurfen.

Heb je al enige ervaring met coachen, trainen of lesgeven en heb je zelf de kwaliteiten van het Tijdsurfen al ontdekt, dan kun je je opgeven voor de volgende Opleiding trainer Tijdsurfen die in het najaar 2021 gaat plaats vinden.

Geef een reactie