14 aug Een glinsterende deken
Als de avondmeditatie voorbij is loop ik over een lang onverhard pad dat gemarkeerd wordt met minuscule zonne-energie lampjes naar mijn kamer. Het indrukwekkendste licht komt echter van boven: recht voor mij uit, dicht bij de horizon, glinstert Cassiopeia, de niet te missen constellatie in de vorm van een W. Dit sterrenbeeld ligt in de Melkweg, een brede band van ontelbare sterren die als een witte melkvlek zich van links naar rechts over de hemel uitstrekt.
Als ik mij omdraai, zie ik ook dicht bij de horizon de Grote Beer.
Geschenk
Toen onze meditatiegroep deze tempel gekocht heeft, kregen we de sterrenhemel erbij cadeau. Het dichtstbijzijnde gehucht is op twintig minuten loopafstand en bestaat uit oude huizen opgetrokken uit opgestapelde keien. Er is geen straatverlichting.
’s Avonds loop ik in mijn eentje een rondje door de nacht: eerst het boogvormige bruggetje over dat een geklasseerd monument is, dan bij de straat linksaf. Overdag kijk je uit op de paarse berg, een met heide bedekte piek die boven de tempel troont. Maar ’s nachts zie je niets dan sterren.
Glinsterende deken
Het is fijn om je langzaam de sterrenhemel eigen te maken. Het is of de hemel vertrouwd aanvoelt en als een glinsterende deken over de natuur ligt. Ik geef hier een kleine handleiding hoe je dat kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld deze kaart gebruiken om je de sterrenhemel eigen te maken.
Als je de heldere baan van de Melkweg volgt, ligt in het verlengde van Cassiopeia het sterrenbeeld Zwaan. Dit sterrenbeeld kun je gemakkelijk herkennen. Het bestaat uit een rechte lijn sterren met twee uitgestrekte vleugels, net een vliegende zwaan.
De kop van de zwaan is een heldere ster. Deze heet Deneb.
Driehoek
Deneb is een van de drie heldere sterren hoog aan de hemel die een driehoek vormen. De tweede is Vega. Deze kun je herkennen omdat zij geflankeerd wordt door vier kleine buursterren, die een trapezium vormen. De derde ster ligt weer een stukje verder in de Melkweg en heet Altair.
Altair is de kop van het volgende sterrenbeeld in de Melkweg en heet Adelaar. Ook deze kun je gemakkelijk herkennen. Het bestaat ook uit een rechte lijn van sterren, net als de Zwaan, en heeft eveneens twee vleugels.
Vallende sterrenregen
Wat later in de nacht schuift de sterrenhemel op en zie je onder Cassiopeia het sterrenbeeld Perseus verschijnen, wat je kunt herkennen aan vier heldere sterren in een lijn.
In de nacht van 12 op 13 augustus kun je op deze plek aan de hemel een regen aan vallende sterren zien.
- Tip: Als je naar de sterren gaat kijken, schroom dan niet om op de grond te gaan liggen. Neem een matje mee en maak het jezelf comfortabel.
Dirk Nimmegeers
Geplaatst op 11:38h, 06 augustusDank je, Paul, om je correspondenten eraan te herinneren wat een weldaad het observeren en ondergaan van het wonder van de sterrenhemel kan zijn.
Dirk uit Gent
Bernard
Geplaatst op 16:21h, 06 augustusMooi beschreven Paul! Zo herkenbaar. Ik vond de mooiste sterrenhemels tijdens de nachtwachten toen ik de oceaan overstak, als je inderdaad nacht na nacht steeds opnieuw een uur of vier naar de sterren kunt kijken, ga je steeds meer herkennen en pas echt gevoel krijgen voor hoe alles draait… leuk was ook hoe daar op het zuidelijk halfrond het zuiderkruis om de horizon heen wentelt, ondergaat en weer opkomt in één nacht…
Eugenie
Geplaatst op 17:01h, 06 augustusWow Paul, vannacht
zag ik de sterrenhemel en dacht echt: zie ik het nu
goed. Zo fijn dat je er iets over zegt
Alice
Geplaatst op 20:49h, 06 augustusWat leuk Paul, om jouw gedrevenheid over de sterrenhemel te lezen en te beleven.
Ik was afgelopen week in de Franse Morvan en heb me, met open mond ( opnieuw ) verwonderd over de nachtelijke schoonheid die in het échte donker te zien is, adembenemend! Ik kon echt niet gaan slapen zo mooi. Geniet ervan:)
Greetje
Geplaatst op 06:31h, 07 augustusIneens herinner ik me (lang geleden) toen we in Noorwegen nog buiten naar de wc, moesten. Vooral in de winter was dat een heel gedoe., maar als je buiten was en tijd nam om omhoog te kijken, was daar vaak de sterrenhemel, adembenemend ! Nu ik dit schrijf wordt mijn adem weer breed en ruim.
Dank voor de sterrenhemel.
Hans
Geplaatst op 12:11h, 12 augustusHi Paul, goed te vernemen dat we nog een inspiratiebron delen…Durf te stellen dat ik de sterrenhemel goed ken. In het begin is dat best lastig, maar inderdaad geeft het een machtig gevoel wanneer je de patronen en verschillen leert herkennen. Er zijn veel boeken en apps die je hierbij kunnen helpen, maar supertip is en blijft ‘gewoon’ de ANWB gids sterrenkunde. Met duidelijke foto’s per maand, maar bovenal boordevol tips hoe je de patronen (sterrenbeelden) kunt vinden. Door lijntjes te trekken tussen of vanuit andere sterrenbeelden, te beginnen bij de grote beer.