Een lek waardoor ik leegliep

Een lek waardoor ik leegliep

‘In 2010 heb ik een burn-out gehad. Jarenlang heb ik met angstklachten geleefd en was ook depressief. Een paar jaar lang heb ik gedacht: ik ben knettergek.’

In het boek Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose dat 26 oktober verschijnt staan een aantal interviews met cliënten, met mensen die de methode toegepast hebben. Dit is het interview met Aylin.
Aylin is 45 jaar oud, heeft twee kinderen en werkt als Product Owner Opleidingen bij een Vastgoed Financier. Het is een bijzonder verslag en ik geef het hier integraal weer. Ik ben dankbaar dat zij dit met ons heeft willen delen.

Ik kreeg pillen van de dokter omdat ik de deur bijna niet meer uit durfde. Toen dacht ik, nu is het met mij gedaan, de volgende stap is het gekkenhuis. Mijn huwelijk is er uiteindelijk aan kapotgegaan. Die negatieve gedachten van vroeger dat ik niet goed genoeg was, werden alleen maar versterkt in die periode. Omdat je continu bewijzen verzamelt dat je niet goed genoeg bent.

Voor mijn vader waren mijn schoolprestaties nooit goed genoeg. Ik had het lastig op school, ik ben wel een doorzetter maar moet er echt voor werken. Zijn eigen teleurstelling projecteerde hij op mij en hij vond mij eigenlijk ook een teleurstelling. ‘Ik ben hier helemaal naar Nederland gekomen om jou een goede toekomst te geven’, zei hij ‘en je haalt deze cijfers.’ Het gaf mij een schuldgevoel.

Cognitieve gedragstherapie
Jarenlang heb ik cognitieve gedragstherapie gedaan. Daarbij filter je de negatieve stellingen uit jezelf door je de vragen te stellen: ‘Is dat waar? Welk gevoel heb ik erbij? Klopt het? En wat zijn de redenen waarom het niet klopt?’ Dat helpt even op het moment, maar het komt keihard terug. Het zou op den duur geautomatiseerd moeten raken, als er een negatieve gedachte komt, je dat wat sneller in jezelf kunt weerleggen met: ‘Als ik niet goed genoeg ben, dan heb ik niet zo’n baan’. Maar voor mij werkte het niet.
Het gesprek op zich geeft wel opluchting, dat je je gevoel en ideeën kwijt kan bij iemand. Maar de uitwerking op mij als persoon, om positieve energie te gaan voelen zoals, in jezelf geloven, je krachtig voelen, vertrouwen hebben in jezelf’ heb ik nooit gehad.
Ik heb The Secret gelezen maar dat stond best ver van mijn bed. Dat ging over ‘als je positiviteit uitstraalt, dan komt het bij je terug’. Ik heb het boek van Louise Hay ook gelezen. Dat begreep ik wel, maar het is ook een beetje lachwekkend. Bij een aantal zaken die je leest, denk je: dat ga ik echt niet doen.

Het emotioneerde mij
Bij de introductie van jouw training is er iets bij mij gebeurd. Het inzicht ‘Ik ben goed zoals ik ben’ was heel belangrijk voor mij. Het emotioneerde mij ook. Het is de kern van mijn problematiek. Ik voelde dat daar echt een lek zat bij mij, waardoor ik helemaal leegloop. Maar als ik de zelfafwijzing liefdevol observeer, dan stel ik vast dat het echt onderdeel van mezelf wordt en accepteer ik het ook beter. Dat is een hele grote verandering geweest voor mij.

Ook het toewerken naar krachtspreuken die bij me horen, was belangrijk voor mij. Ik heb gemerkt dat uit het enten op een positieve ervaring al een positieve energie ontstaat, ik voel het echt. Bij de affirmatie ‘Ik heb vertrouwen’ voel ik op dat moment dat ik echt vertrouwen heb. Ik merk dat het mij een bepaalde energie geeft, waar ik echt op steun door de dag heen. Als ik bijvoorbeeld door omstandigheden het een aantal dagen niet doe of vergeet, voelt dat als een ongemakkelijke disbalans. Pak ik het daarna weer op, dan merk ik dat ik ook meteen weer de structuur van de dag vasthoud en de energie terugkrijg. De spreuken die ik verder nog zeg zijn: ‘Ik ben goed zoals ik ben’ en ‘Ik ben een goede moeder’. Drie is ook voldoende denk ik om die in gedachte te houden.
Voor mij is dit een positievere methode dan de cognitieve gedragstherapie. In plaats van het opruimen van negatieve ladingen, ben je de positieve kanten aan het herbevestigen, en dat werkt. Ik voel het in mijn lijf en dat is ontzettend belangrijk voor me.

Als je op de hoogte wilt blijven van het verschijnen van het boek kun je dat hier aangeven. Als bonus krijg je ook nog een handige samenvatting van het boek! 
Het is ook het thema van de workshop Zelfbeeld en Emoties. De workshop die start op 7 september is helemaal vol. Een nieuwe workshop start op woensdag 10 november.
Schrijf je nu al in om je plaats te reserveren. Er zijn 2 tijden: van 16.30 tot 18.30 uur of van 19.30 tot 21.30 uur.
De groepen zijn niet groter dan 10 personen en persoonlijke begeleiding staat hoog in het vaandel.  Ik heb belangstelling
Illustratie Anouschka Boswinous

Geef een reactie