Een probleem aanpakken

Hoe pak je een probleem aan

Een probleem aanpakken

Hoe kun je het beste een probleem aanpakken?
Hoe pak je een probleem aan? In onderstaand voorbeeld krijg je een routebeschrijving. Eerst naar het probleem toe voordat je het gaat aanpakken en goed kijken. Dit geldt niet alleen voor het aanpakken van problemen maar ook voor taken waar je tegenop ziet.
Is het een doos die je nog niet hebt uitgepakt? Open hem en kijk wat er precies inzit. Meer niet. Is het een tentamen waar je nog niets aan gedaan hebt? Open de boeken en ga kijken. Bij een probleem hoef je het dus niet meteen op te lossen of aan te pakken. Ik ging ook niet vrijdagavond vermoeid al meteen zo’n heavy klus beginnen. Ga wel kijken! Je hoeft echter niets te doen.
Er een nachtje over slapen is een belangrijk element. Ik noem dat ook wel sudderen. Je laat het probleem even rusten. Daarvan krijg je goede ideeën. Ten slotte wacht je op het juiste moment (ik was alleen) en neem je de tijd voor alles wat je nodig hebt. Vervolgens kun je het probleem goed aanpakken.

Een probleem aanpakken: een vreemde lucht in huis
Als we thuiskomen van vakantie hangt er een vreemde lucht in het huis. Wat zou dat nou zijn denk ik bij mijzelf en ga op onderzoek uit. Nergens wat te vinden. Dan kom ik in de badkamer. Hier ruik ik het sterker. Het putje van de afvoer ligt verscholen half onder de badkuip. Ik schuif de badkuip opzij en haal het deksel van het putje. Niks te zien, maar hier komt het vandaan. Ik doe de schijnwerper van mijn telefoon aan en schijn in het zwarte gat. Ik kan het niet goed zien en ga op de grond liggen en schijn zo dat ik tegelijk in de buis kan kijken. 
Hè, dat kan toch niet, de afvoerpijp steekt gewoon los in de kruipruimte, zonder ergens in een afvoerbuis te gaan. Het water uit de douche en bad is blijkbaar al een heel tijdje zo in de kruipruimte gelopen.

Wat moet ik doen. Het is vrijdagavond. Iedereen is moe en wil douchen na de lange reis. Als ik nu de woningbouwvereniging bel, komt er misschien maandag of dinsdag iemand kijken. Waarbij het nog maar de vraag is of hij meteen de kruipruimte ingaat om de afvoer te repareren. Ik besluit er eerst een nachtje over te slapen.
Het juiste moment
Dan is het zaterdagochtend. Ik loop heen en weer in huis. De kinderen zijn weg naar hun vrienden of clubje. Mijn vrouw geeft hondentraining. Ik loop naar mijn kledingkast en diep er een grote blauwe overal uit, die ooit als theaterkostuum gediend heeft. Ik doe laarzen aan en vind een paar werkhandschoenen. Voor op mijn hoofd lijkt een muts mij handig (nee ik heb helaas geen foto). 
Dan het gereedschap. In een tas doe ik een schroevendraaier, een hamer en nog wat extra spullen voor je weet maar nooit. Als laatste pak ik het blauwe vegertje. 

Nu nog de verlichting. Ik heb nog zo’n lampje dat je op je hoofd kunt vastmaken, waarmee je handsfree een grot zou kunnen verkennen. 
Gelukkig is niemand thuis. Ik wil geen pottenkijkers. Ik maak het luik naar de kruipruimte open en glijd behoedzaam naar beneden. Wilde eigenlijk altijd eens zien hoe het daar uitzag. Nou gefeliciteerd, zo dus. Op de vochtige bodem ligt allerlei materiaal dat bij de renovatie is achtergebleven. Halve buizen, bakstenen, een verroeste schroevendraaier. Aan de houten vloer boven mij kleven overal spinnenwebben. Ik veeg ze behoedzaam weg met het vegertje en schuif liggend op de vloer stukje bij beetje naar de plaats van het delict. De buis blijkt losgeschoten. Was nooit goed vastgemaakt, stel ik vast. 
Ik maan mij telkens tot rust en repareer in 10 minuten de aansluiting. Zo, die schiet nooit meer los. 
Nu weer terug. Vooral niet haasten. Stukje bij beetje neem ik dezelfde weg terug en wring mij uit het luikje. Buiten trek ik mijn vermomming uit en geef mijzelf een schouderklopje. Vanavond kan iedereen onder de douche. Maar ik nu als eerste.

Workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Tijdens een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ leer je hoe je een probleem aanpakt of met uitstelgedrag omgaat.

 • Je wordt niet zenuwachtig en voelt je ook niet schuldig, ook al heb je het probleem nog niet opgelost
 • Je weet dat zomaar beginnen niet handig is
 • Je krijgt het stappenplan om een probleem aan te pakken, wat je met behulp van een vriend of ook alleen kunt gebruiken
 • Je begrijpt hoe je uitstelgedrag met een paar kleine acties kunt kalmeren en oplossen
 • Ineens pak je het probleem, het tentamen of het project wél aan, zonder lastige overwegingen
 • Je gebruikt de werking van het onbewuste in jouw voordeel: je activeert eerst ‘de draaischijf
 • Je leert hoe je jouw zelfvertrouwen kunt laten groeien

Doe mee aan een workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’

5 Reactie's
 • Abey
  Geplaatst op 13:01h, 25 februari Beantwoorden

  Dus geen knagende ratten tegengekomen ondergronds! Mooi verhaal weer, geen foto, maar ik zíe het voor me.

 • peter Trouwborst
  Geplaatst op 14:43h, 25 februari Beantwoorden

  Heel herkenbaar. Ik begin ook pas aan klusjes als mijn huisgenoten niet thuis zijn omdat er meestal commentaar gegeven wordt in de trant van ” moet je dat nu doen nu ik vrij ben”. En om dit te voorkomen wacht ik tot het goede moment.

 • Bert
  Geplaatst op 16:27h, 25 februari Beantwoorden

  ’s avonds kwam de familie weer thuis, het luik stond open maar waar was vader…?

 • Marieke
  Geplaatst op 13:16h, 26 februari Beantwoorden

  Dit is een mooie reminder van het veranderen van knagende ratten in makke schapen
  Met name het eerst even gaan kijken/inspecteren/ in je opnemen vond ik fijn om weer te lezen
  Dank voor de inspiratie

 • André van der Kruk
  Geplaatst op 11:36h, 03 maart Beantwoorden

  Zo fijn om te lezen, de rust die er vanuit gaat om naar de oplossing te komen, is eigenlijk de grootste oplossings generator. Vanuit rust starten heb ik ooit ns geleerd op een van de cursussen van tijdsurfen. Want vanuit rust starten maakt dat je echt goed kan kijken. En de juiste handelingen die nodig zijn komen als t ware vanzelf.

Geef een reactie