Een reis in jezelf

De reis naar binnen

Een reis in jezelf

Jasper is een doener. Hij heeft veel specialistische kennis. Jasper veredelt planten en werkt zeer nauwkeurig. Onlangs heeft hij een nieuwe leidinggevende gekregen. Hij heeft hem zelf ingewerkt. Zijn werkgever verlangt echter sinds kort een universitaire opleiding voor het werk dat Jasper doet, en die heeft Jasper niet. Hij hoeft niet meteen weg, maar het voelt toch niet veilig.
Daar komt bij dat de nieuwe manager geen waardering toont voor het werk van Jasper. Integendeel, de man lijkt Jasper op de vingers te kijken en heeft voortdurend kritiek op hem.
Jasper voelt spanning in zijn nek en schouders, vaak ook hoofdpijn.
Hij heeft een coachingstraject gedaan volgens de methode van progressive mental alignment wat hem niet echt geholpen heeft. Via een deelnemer aan een workshop ‘De innerlijke metamorfose’ komt hij bij mij.

Het lost zich vanzelf op
Naast mij ligt een afbeelding van het Huis van De StressOntknoping. Het huis maakt de achtergrond van stress en van mentale klachten inzichtelijk en toegankelijk.
Er zijn vier verdiepingen. Elke verdieping heeft zijn eigen logica en gereedschapskist. Coaching volgens de methode ven De StressOntknoping houdt in dat je op elk van de verdiepingen van het huis bestudeert hoe je functioneert en inzicht verkrijgt hoe je je kunt ontwikkelen.
Het bijzondere is dat als je de deze weg volgt, het probleem en de klachten vanzelf oplossen, zonder dat je je er expliciet op concentreert.

De kelder
De kelder van het huis is de plaats van de emoties. Hier ervaart Jasper de situatie als onrechtvaardig. Het maakt hem boos en hij is teleurgesteld. Onrecht is iets wat hij sowieso slecht verdraagt.
In de kelder leert hij om zijn emoties niet weg te duwen maar te erkennen en te voelen. Onder de boosheid en de teleurstelling gaat nog een andere emotie schuil. Dat is nu juist de emotie waar het om gaat. Spanning lost zich niet op wanneer we ons maar verongelijkt blijven voelen. Dat levert alleen maar nog meer hoofdpijn of kramp in je maag op.
Bij Jasper is het erkennen van de onderliggende emotie extra lastig omdat hij in zijn jeugd gepest is. Het maakt dat hij allergisch reageert op onrecht.
In twee sessies maken we de stap naar wat het gebeuren echt met hem doet: het kwetst hem diep in zijn hart. Het durven voelen van de pijn brengt beweging bij Jasper op gang. Zijn blik wordt er nuchterder door. Hij ziet ineens de onzekerheid van de manager die zich probeert te profileren ten koste van Jasper.

Begane grond
De begane grond van het huis geeft je een harmonische relatie met de tijd. Jasper leert er o.a. witjes nemen tussen zijn werkzaamheden. Deze momenten van lucht scheppen halen de spanning uit de dag. Hij kan beter afstand nemen van wat hij doet en krijgt frisse ideeën.

Op de eerste verdieping
Op de eerste verdieping verkrijg je een goede relatie met jezelf. Jasper was zijn zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Hij was in een negatieve spiraal terechtgekomen, waarin hij ook niet meer openstond om te solliciteren bij een ander bedrijf. ‘Ze nemen toch alleen mensen aan met een universitaire achtergrond.’
Met de krachtspreuken die Jasper ging beoefenen, herwon hij zijn zelfvertrouwen.
Ook versoepelde hij met een tweede krachtspreuk zijn neiging tot perfectionisme.

Het dakterras
Het dakterras van het huis is het domein van de communicatie. Het zou ook nuttig zijn dat Jasper zijn manager duidelijk maakt wat het met hem doet en hoe hij zich voelt. Jasper vond het lastig om een afspraak te maken en nog lastiger om het gesprek te voeren, want de manager bleef maar weinig begrip tonen. Het maakte Jasper duidelijk dat hij niet langer in deze condities wilde doorgaan.

Een maand later vertelde Jasper mij dat hij een nieuwe baan had gevonden in precies dat waar hij goed in was: het veredelen van planten. Van een ontbrekende universitaire achtergrond was geen sprake geweest. Hij werd aangenomen voor zijn expertise en kreeg er veel erkenning voor. Hij keek mij lachend aan. Zijn zelfvertrouwen was weer helemaal terug. De pijn in zijn schouder was ook verdwenen.

Weerbaar en geheeld
Het is mooi om de methode van De StressOntknoping aan het werk te zien. Het lost niet alleen de probleemsituatie op, het versterkt ook de omliggende omgeving. Cliënten voelen zich weerbaar en geheeld. Zij kunnen na een coaching zelfstandig verder. Zij hebben goed begrip gekregen van hun eigen functioneren en hun gevoeligheden.

Webinar wo. 15 juni om 19.30 uur
Bij De StressOntknoping kun je momenteel workshops in kleine groepen volgen en bezoek je de verdiepingen van het huis samen met andere deelnemers. Vroeger ontving ik ook cliënten voor individuele coaching maar omdat dit tijdsintensief is, heb ik de keuze gemaakt uitsluitend met groepen te werken.
In het najaar echter start de Opleiding ‘De innerlijke metamorfose voor coaches’. Als je al enige ervaring als coach hebt, kun je leren de methode van De StressOntknoping toe te passen.
Verspreid over een jaar ontmoeten we elkaar vier keer 2 dagen in klooster Samaya. Daarnaast begin je zelf met coachen en krijg je daar supervisie over.
Na een jaar kun je de methode zelfstandig toepassen en kun je cliënten aannemen die de methode van De StressOntknoping individueel willen volgen. Zelf kan ik doorverwijzen naar de opgeleide coaches.
Morgen, woensdag 15 juni van 19.30 tot 20.30 uur is er een webinar over deze opleiding. Via deze link kun je je aanmelden voor het webinar.

Thema’s die behandeld worden tijdens het webinar:

  • Waarom de methode ‘De innerlijke metamorfose’ zo ongekend effectief is
  • Hoe zenprincipes de methode van ‘De innerlijke metamorfose’ beïnvloeden en sleutels bieden die je nergens anders tegenkomt
  • Waarom de methode zo prettig concreet is
  • Hoe de vier trainingen van 2 dagen in klooster Samaya je voorbereiden om de techniek tot in de puntjes te kennen en er vervolgens mee te kunnen pianospelen
  • Hoe je tijdens een coaching van een cliënt in een logische opbouw van de landkaartsessie naar de synthese komt
  • Welke praktische hulpmiddelen je in de hand hebt waarmee je een cliënt meteen houvast biedt
  • Praktijkvoorbeelden die de kracht van de methode demonstreren
1Reactie
  • Annigje Winkel
    Geplaatst op 13:15h, 14 juni Beantwoorden

    Dag Paul,

    Zijn er al opgeleide coaches?
    Ik woon in Amsterdam,

    Ik heb je drie boeken en jaren geleden hier in A’dam-oost 2 keer in groepje meegedaan.
    Maar ik zou toch graag eens alleen een of meerdere sessies ‘doen’.

    Ik hoor graag van je.

    Hartelijke groet,Annigje

Geef een reactie