14 aug Een stapel vlammetjes
‘Kijk, hier moet het zijn’ zegt mijn vrouw. Ik zie een smal onverhard weggetje voor me dat in de schemer nog net zichtbaar is. Aan weerzijden duwen de bomen tegen het weggetje aan maar laten ons nog net door. Na een kilometer bos komen we aan bij een open plek waar een eenzaam huisje staat te wachten. Als ik de auto uitzet, horen we alleen maar stilte.
Wat later komen onze vrienden met hun vier kinderen aan en ontstaat er in het huisje een wirwar van geren en plekjes zoeken en binnen de kortste keren hebben we het huisje eigen gemaakt en als een goed passende trui over ons heen getrokken.
Maar één kans
We beginnen de benodigdheden voor een vuurtje bij elkaar te zoeken. Enkele onderdelen ontbreken. Er is geen bijl om de grote brokken hout die onze vrienden meegenomen hebben in kleine handzame stukken te delen. Aanmaakblokjes en papier hebben we ook niet. De moeder en haar zoon beginnen moedig met een zakmes schilfers van de blokken af te schrapen. Het kartonnen bakje van de tomaten wordt ons aanmaakmateriaal. Met een blok hout sla ik een groot mes als een wig in een ander blok en weet zo enkele stukken te klieven. Ik besef dat we om het vuur aan te maken met onze middelen maar één kans hebben!
Achter mij wordt een spel gespeeld. De oudste dochter lanceert in hoog tempo korte omschrijvingen die de deelnemers omzetten in woorden. Mijn ritme is omgekeerd. Voorzichtig steek ik een kartonnen strook aan en probeer de kleinste stukjes hout te laten branden. Nu is mijn vrouw aan de beurt. Ook zij roept omschrijvingen en beeldt ze tegelijk uit met haar handen. ‘Handdoek?’ ‘Nee ‘Badhanddoek?’ ’Nee’ ‘Gezicht wassen?’ ‘Bijna’ ‘Washandje?’ ‘Ja’.
‘Kijk, een stapel vlammetjes’ wijst de jongste dochter aan. De dunne schilfers doen de houtjes branden. We maken er een mini-piramide van.
Warm vanbinnen
De volgende dag hebben we inkopen gedaan en aanmaakhout aangeschaft. Het vuur is nu zo gemaakt. Ik kijk naar de grote gloeiende blokken waar de vlammen langs omhoog schieten. De twee jongste dochters zitten naast mij. We plaatsen partjes appel dicht bij het vuur zodat ze zacht en zoet worden. De jongste geeft mij extra houtjes aan. Ze legt haar hoofd op mijn knie. Ik sla een arm om haar heen. We voelen de warmte van het vuur en voelen ons ook warm vanbinnen.
Tijdsurfen heeft een naam voor zo’n moment. Het heet een gouden kraal. Een tijdsurfer ervaart de verschillende activiteiten in een dag als kralen aan een ketting. Elke kraal aan de ketting is van even groot belang. Elke kraal kun je volledig leven, om het even wat voor activiteit het ook is.
Sommige kralen zijn bontgekleurd, andere zijn effen getint, sommige zijn imposant en andere fijntjes. En af en toe, als je het toelaat, ontstaat er een gouden kraal. Dat is het geval wanneer je jezelf toestaat om niets te doen! Als je stil bent en laat gebeuren, ontvouwt zich een onverwachte wereld, een wereld van kleine wonderen.
Start vanuit rust
We zijn zo gewend geraakt aan stress dat we denken dat je spanning moet voelen om goed te kunnen presteren. We zetten ons onder tijdsdruk omdat we denken dat het niet anders kan. We slaan de pauzes over om zogenaamd nog meer te kunnen doen. Met als gevolg dat we prikkelbaar worden en onze weerstand aantasten. Het verwerken van indrukken slaan we over. Dat merken we ’s nachts als we piekerend wakker worden.
Als je de aanwijzingen van Tijdsurfen volgt, zet je rust voorop. Dat wil zeggen dat je elke actie en elke taak vanuit rust begint. Het is een logische en dankbare keuze. Het werkt namelijk beter als je datgene wat je doet soepel en rustig aanpakt. Je hebt een open geest en bent creatief. Je voelt je er prettig bij. Je blijft gezonder omdat je lichaam harmonisch functioneert. Je verwerkt en integreert wat je meemaakt meteen nadat het gebeurt, waardoor je goed slaapt. En af en toe kies je ervoor om niets te doen en een gouden kraal te laten ontstaan.
Training Tijdsurfen
1. Workshop ‘Stressvrij werken met tijdsurfen’
Je kunt het Tijdsurfen trainen door het volgen van de online training in 5 avonden van elk 2 uur. Je leert de principes van het Tijdsurfen kennen en toepassen. Gedurende twee maanden wordt je begeleid met de aanwijzingen. Omdat het Tijdsurfen onze natuurlijke manier van doen is, zal het Tijdsurfen je steeds gemakkelijker lijken.
De training start dinsdag 21 november 2023
Data:
21 en 28 november, 12 en 19 december 2023 en 9 januari 2024
Tijdstippen:
– 16.30 – 18.30 uur (nog enkele plaatsen vrij)
– 19.00 – 21.00 uur (vol)
Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Reactie van een deelnemer
Ik heb fijne handvatten gekregen om Tijdsurfen in mijn dagelijkse praktijk en routine te brengen. Duidelijke oefeningen waarmee je kunt spelen om het zelf onder de knie te krijgen. Een heerlijk gevoel als het je dan lukt om te surfen door je tijd!
Thijs Wentink, Projectmanager Kennis & Communicatie
2. Online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Het Tijdsurfen kun je je ook eigen maken via de online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Gedurende twaalf weken doe je elke week een videoles van 10 minuten. In de daaropvolgende week pas je de aanwijzing toe. Zo wordt je stap voor stap van binnen steeds rustiger! En geniet je meer van wat je doet. Na elke videoles ontvang je een ondersteunende e-mail, waarin je nog eens wordt geïnspireerd in de praktische toepassing.
Info en meedoen Online videotraining Tijdsurfen
Reactie van een deelnemer
Het Tijdsurfen heeft me geleerd om ondanks de drukte toch momentjes van rust te pakken. Door het Tijdsurfen ben ik erachter gekomen dat er momenten zijn die mij een gejaagd gevoel geven en nu weet ik dat ik op deze momenten rust moet nemen. Daarnaast ben ik weer meer gaan genieten van de mooie kleine dingen in het leven van alledag en voel ik mij minder uitgeput aan het eind van de dag!
Maeike Zijlmans, Onderzoeker en Neuroloog