Een tijdloze lege ruimte

Fase 1 van een rouwproces

Een tijdloze lege ruimte

Ik loop maar wat doelloos heen en weer. Ik voel woede in me maar weet niet op wie ik boos moet zijn. Dan snap ik het ineens: het hele verhaal is gewoon onzin, want over twee dagen ga ik naar Duitsland, mijn broer opzoeken. Dan zitten we samen buiten op het terras en kletsen over koetjes en kalfjes en maken grappen. Vervolgens maken we een lange wandeling door het bos en praten met diepgang over onze bezigheden. Dat is wat we gaan doen. Zijn nog jonge kinderen zullen er ook zijn. Ze zullen mooie kleren aanhebben en lachen en spelen. Ze zullen af en toe naar hem toekomen en bij hem op schoot gaan zitten. En wij hebben alle tijd voor ze.

Dan weer loop ik naar ons altaar met de Boeddha en het Mariabeeld. Het staat vol met mooie bloemen die mijn dochter meegebracht heeft en daartussen staat nu ineens ook zijn foto, een mooie foto van een lachende broer, maar ik kan er niet naar kijken want dit is een vergissing, die foto hoort daar helemaal niet. Die hoort in een album.

Vervolgens dwing ik mijzelf te blijven staan. Ik wurm onhandig een wierookstokje uit het doosje en steek het aan. Ik plant het in het schaaltje in het midden van het altaar. De rook krult omhoog. Tranen borrelen op. Ik kan niet denken. 
Ik zie een tijdloze lege ruimte voor me. De ruimte voelt kil en eenzaam aan. Ik weet dat ik naar binnen moet, maar wil niet. Ik mag toch wel koppig zijn? 
Ik zit buiten op een bankje. Onze hond komt naast mij zitten. Hij kijkt zacht voor zich uit alsof hij me wil toefluisteren: je hoeft het mij niet te zeggen, ik weet het al. Ik leg mijn hand op zijn rug.
Dan komt er rust over me. Ik voel liefde in me, liefde voor mijn broer. Ik voel hoe ook deze liefde omhoog cirkelt en ergens in een hemels land de liefde van mijn broer ontmoet. 

Er is geen tijd. Waar echte liefde is, is geen tijd.

Ik zit in fase 1, denk ik bij mijzelf. In het boek ‘Goed gevoel’ staat zo’n mooie curve van een emotiegolf getekend. Snel omhoog, langzaam naar beneden. Tot aan de top van de golf en nog iets verder is fase 1. Die is eerder rouw en heftig en kenmerkt zich door ontkenning, boosheid, tranen en een snelle afwisseling van gevoelens.
Straks komt fase 2. Ik weet het, maar daar ben ik nog niet. In fase 2 zal ik me eenzaam voelen. Ik zal futloos zijn en moe. Als ik me niet verzet tegen dit koude bos met zijn kale bomen, zal na enige tijd de pijn afnemen. Vervolgens zal ik vooral onze liefde voelen en de warmte. Dan is mijn broer in mijn hart. Dan zal ik dankbaar zijn dat wij zoveel tijd met elkaar mochten delen in plaats van boos omdat het tekort was. 

Dan kan ik blij naar jouw lachende foto kijken, Pieter, dan weet dat je altijd bij mij bent.

Mijn broer Pieter is zaterdag na een kort ziekbed overleden. Zijn ziekte (kanker) kwam voor hem en ons totaal onverwacht. Op het moment dat het ontdekt werd, was het al te laat. Dat was ongeveer een maand geleden. Hij heeft acht kinderen, waaronder twee jonge pleegkinderen. 
Over twee dagen gaan we naar Duitsland om hem te herdenken en te begraven.

Mijn broer Pieter en ik waren zeer close. Het spirituele was voor hem net zo belangrijk als voor mij. Hij was therapeut van beroep en levenskunstenaar. 
Ik ben dankbaar dat wij zo’n intense relatie mochten hebben vol liefde en vertrouwen. 

45 Reactie's
 • Eline
  Geplaatst op 11:22h, 27 augustus Beantwoorden

  Een prachtige Inspiratie, Paul. Mijn deelneming.

 • Lena Newton
  Geplaatst op 11:23h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul, Mijn deelneming voor het verlies van jouw broer. Tijdens de workshop tijdsurfen die ik bij je volgde overleed een goede vriend van me. Ik kreeg de kans om hierover te vertellen in de groep. Ik herinner nog dat jij achteraf zei: bedankt dat je dit met ons hebt gedeeld. Ik ging rustig en kalm naar huis. Dankjewel voor het delen, en warme groeten, Lena

 • Maarten Emmelkamp
  Geplaatst op 11:27h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,

  Wat een verdriet! Gecondoleerd met het verlies van jouw broer. Ik wens je alle kracht en liefde.

  Harte groet, Maarten Emmelkamp

 • Anke Olthoff
  Geplaatst op 11:32h, 27 augustus Beantwoorden

  Dank je wel Paul voor het delen en zo kunnen verwoorden van je gevoelens.
  Ik wens jou en je familie verbinding, nabijheid, troost toe. Misschien niet passend, maar ik schrijf het toch op: ‘en een hele dikke knuffel voor je hond!’

 • Anja
  Geplaatst op 11:32h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,

  Tranen om je verdriet. Maar wat mooi geschreven.
  Gecondoleerd met het verlies van je broer.
  Sterkte en kracht!
  Vriendelijke groet

 • Geraldine Hallie
  Geplaatst op 11:34h, 27 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul,

  Wat een verdrietig maar prachtig verhaal dat je met ons wilt delen nav het overlijden van jouw geliefde broer. Dank daarvoor!
  Ik condoleer je met het verlies en weet zeker dat jouw liefde voor hem naar boven stijgt. Veel liefs en sterkte, Geraldine

 • Esther
  Geplaatst op 11:54h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul, Dank voor het delen, het heeft me erg geraakt. Ik wens je veel liefde en sterkte. Hartelijke groet, Esther

 • Mirjam Veenstra-Meijer
  Geplaatst op 11:56h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,

  Gecondoleerd met het verlies van je broer, Ik wens je heel veel sterkte en kracht om dit grote verlies te dragen.
  Hartelijke groet, Mirjam Veenstra

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 11:59h, 27 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul, wat ‘n pijn. Gecondoleerd en sterkte, lieve groeten,❤,

 • Marianne
  Geplaatst op 12:02h, 27 augustus Beantwoorden

  Diep geraakt ben ik Paul. Heel veel Liefde Licht en Kracht.
  Marianne.

 • Josephine Hooyschuur
  Geplaatst op 12:36h, 27 augustus Beantwoorden

  Dag Paul,
  Al jaren lees ik ” jouw stress ontknoping” en ik ben ook diep geraakt.door jouw verhaal en hoe je met dit grote verlies omgaat.
  Het onderstaande gedicht van Willem Wilmink sluit daarbij aan.

  Alle liefs en goeds samen en hartelijk dank voor het delen van jouw verdriet.

  Die mij de weg zou wijzen
  gaat in zijn eentje reizen
  door onbekende straten
  van onbekend gebied.
  Mijn lief heeft mij verlaten,
  de liefde niet.

  Kan hem geen raad meer vragen
  en op de mooie dagen
  geen vreugde met hem delen.
  De kinderen van mijn dromen,
  wanneer die zijn gekomen,
  zal hij niet met ze spelen.

  Die mij de weg wou wijzen,
  gaat in zijn eentje reizen
  door onbekende straten
  van onbekend gebied.
  Mijn lief heeft mij verlaten,
  de liefde niet.

  (Willem Wilmink

 • Jose
  Geplaatst op 12:37h, 27 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul,
  Wat een onbevattelijk verdriet. Ik wens je kracht en stuur liefde.

 • Arthur Sadee
  Geplaatst op 12:39h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,
  Graag wens ik je heel veel sterkte toe na het verlies van je broer.
  Een prachtige en ontroerende overdenking schreef je er over.
  Lieve groet,
  Arthur

 • edith de vries
  Geplaatst op 12:40h, 27 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul,

  Ik wens jou en je familie veel sterkte toe, sterkte met het verlies van je broer.

 • Martha
  Geplaatst op 12:48h, 27 augustus Beantwoorden

  Stilte…….!!

 • Sanne
  Geplaatst op 12:54h, 27 augustus Beantwoorden

  Wat een verdrietig bericht… gecondoleerd Paul! Heel veel sterkte, ook voor jullie gezin en familie. Groetjes Sanne

 • Marianne
  Geplaatst op 13:59h, 27 augustus Beantwoorden

  Gecondoleerd, Paul.
  Met tranen in mijn ogen heb ik jouw verhaal gelezen.
  Veel sterkte de komende tijd.
  Hartelijke groet,
  Marianne

 • Ineke
  Geplaatst op 14:17h, 27 augustus Beantwoorden

  Paul,
  van harte gecondoleerd met het verlies van je broer!
  “zo lang we herinnerd worden zijn we niet dood’.
  Lieve groet van Ineke

 • Peter de Jaeger
  Geplaatst op 14:32h, 27 augustus Beantwoorden

  Hoi Paul,
  Dank voor deze mooie woorden. Dat biedt niet alleen jou troost maar ook allen die Pieter hebben gekend.. Leuke tijden waren dat dat hij, samen met je andere broer Jacques, met Pasen bij ons logeerde, in onze kinderjaren. Ik denk met veel plezier terug aan de rust die hij uitstraalde en zo je wil, zijn wijsheid. Familiale groet
  Peter

 • Ineke
  Geplaatst op 14:33h, 27 augustus Beantwoorden

  Dag Paul, wat heftig…en wat fijn dat je ‘t goed kunt verwoorden…
  Ik wens je kracht en liefde om dit te verwerken.
  Hartelijke groet, Ineke van Klaveren

 • Marjon tjeenk willink
  Geplaatst op 15:05h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul, wat een bijzondere overdenking! Wat een verdriet, en verlies! Heel veel sterkte voor jou en jouw gezin. Dat je je broers familie tot steun mag zijn! Ik denk aan je. Hartelijke groet, Marjon tjeenk willink

 • Koos
  Geplaatst op 15:26h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul, goed dat je dit deelt, zo krijgt jouw liefde voor je broer van vele kanten nog een schepje erbij. Sterkte komende tijd.

 • Sandra Gerritsen
  Geplaatst op 15:42h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,

  gecondoleerd met het verlies van jouw broer. Ik wens je heel veel kracht en liefde toe in deze moeilijke periode en wil je ook bedanken dat je dit hebt willen delen. Heel veel sterkte.
  Liefdevolle groet, Sandra

 • Linda
  Geplaatst op 16:15h, 27 augustus Beantwoorden

  Wat heftig! Gecondoleerd en sterkte!

 • Marie
  Geplaatst op 16:24h, 27 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul,
  Tot tranen geroerd, dank Paul mijn medeleven mete het zware verlies van je broer Peter!

 • Monique
  Geplaatst op 17:46h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,
  Heel veel liefde voor jou en je familie de komende week.
  Monique

 • Geerke
  Geplaatst op 18:56h, 27 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,
  Wat ontzettend verdrietig. Veel sterkte voor jou en je familie.

 • Petra Jaspers
  Geplaatst op 19:59h, 27 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul, dankjewel voor het delen van je kwetsbaarheid…..wat ontzettend verdrietig….
  Ik lees je…ik hoor je…ik voel je…
  Ik kom naast je zitten en kijk met zachte ogen voor me uit….Liefs, Petra

 • Janneke
  Geplaatst op 07:36h, 28 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul,
  Gecondoleerd met het verlies en veel sterkte gewenst.
  Janneke Mesman

 • Jeanne Zwart
  Geplaatst op 08:40h, 28 augustus Beantwoorden

  dit raakt me diep en ervaar ik als heel waardevol en helpend.

 • Stephanie Heinen
  Geplaatst op 09:27h, 28 augustus Beantwoorden

  Heel erg bedankt dat je dit deelt. Ik voel met je mee en wens jou en de familie van je broer veel sterkte in dit heftige process.

 • Veronique Lambermont
  Geplaatst op 14:45h, 28 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul, ik wens je heel veel kracht en sterkte met je reis door het koude bos met de kale bomen, dat je aan de andere kant van het bos in de tijdloze stille ruimte de warmte van de liefde tussen jou en je broer. mag genieten. Pieter wens ik een mooie reis toe, godspeed! Liefs en kus van Veronique, Amit, Seven, Tommi en Juni

 • Mia Plu
  Geplaatst op 17:10h, 28 augustus Beantwoorden

  Mooie herkenbare woorden. Ik ben er stil van……..
  Paul ik wens je een mooi, liefdevol en warm afscheid.
  Mia Plu

 • Isolde Veldhuizen
  Geplaatst op 17:22h, 28 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,
  Wat verdrietig dat je broer is overleden.
  Ik leef met je mee en denk aan je.
  Dank je wel dat je dit wilt delen.
  Deze zin blijft me bij; “waar echte liefde is, is geen tijd”
  Warme groet van Isolde

 • Dini Bulterman
  Geplaatst op 21:29h, 28 augustus Beantwoorden

  Dank Paul voor dit mooie verdrietige verhaal . Ik wens je heel veel kracht en liefde toe .

 • Saskia
  Geplaatst op 22:28h, 28 augustus Beantwoorden

  Dag lieve Paul, wat een slag dat jou en hem dit heeft moeten overkomen, ik wens je alle sterkte toe die je nodig hebt. Misschien helpt het je te weten dat door dit te delen je ook weer wat toevoegt aan levens van andere mensen.

 • Ellen
  Geplaatst op 09:45h, 29 augustus Beantwoorden

  Gecondoleerd met het verlies van je broer. Mooi dat je dit zo met ons deelt. Ik wens jou en je gezin een mooi afscheid van je broer, waarin alle ruimte is voor het verwerken van dit verdriet.

 • Nicole
  Geplaatst op 11:42h, 29 augustus Beantwoorden

  Beste Paul, ik ontvang nu al enige tijd jouw mailtjes en ze inspireren en verfrissen me elke keer weer. Deze week maak je een heel persoonlijke, en ik voel me geroepen je iets terug te sturen. Wat een heftig verlies voor jou en voor jullie families, en hoe ontroerend en mooi hoe je ermee kan omgaan en het met ons kan delen. Een grote dankjewel hiervoor, ik voel me zeer geraakt in de rauwheid en de acceptatie die je uitstraalt. Ik wens je heel veel sterkte en elkaar kunnen vasthouden en je gedragen weten door elkaar. Hele hartelijke groet, Nicole

 • Dorien
  Geplaatst op 13:45h, 29 augustus Beantwoorden

  Lieve Paul,
  De wekelijkse inspiratie, die ik altijd met heel veel plezier lees, sloeg dit keer in als een bom. Ik ben je zo dankbaar dat je ook dit grote verdriet met ons wilt delen. Je hebt veel verlies te verwerken Paul, zo kort geleden nog berichtte je ons over de dood van je vriend Jeroen, en nu je broer Pieter. Ik wens jou en je naasten (en je lieve hond) veel kracht en liefde toe. En nogmaals dank je wel voor het delen.
  Lieve groet van Dorien

 • sonja
  Geplaatst op 16:58h, 29 augustus Beantwoorden

  Beste Paul,

  Heel veel sterkte toegewenst met het verlies van je zeer dierbare broer.

  Sonja

 • Lutgart
  Geplaatst op 19:55h, 01 september Beantwoorden

  Beste Paul,

  Dank je voor je zeer inspirerende brieven.

  Dit keer word ik stil en herlees van het begin opnieuw. Verbijstering voel ik, verdriet voor die 8 vaderloze kinderen, wanhoop voor die moeder die het nu alleen moet zien te redden. Mijn oprechte deelneming bij dit heengaan van je broer. Zijn weg is gelopen en hoe moet het nu verder voor degenen die achterblijven.
  Kan een kaarsje een lichtje van hoop zijn? Een gebed een troost? Een dankbare gedachte moed geven?
  Dit alles en een meelevend hart schenk ik je en dat ganse gezin.
  Sterkte, Liefde en Licht in deze duistere tijd,
  Lutgart

 • Paul Loomans
  Geplaatst op 21:42h, 02 september Beantwoorden

  Van heel veel mensen mocht ik de afgelopen week een bericht van meeleven en ondersteuning ontvangen. Berichten vol warmte en liefde, berichten van herkenning. Ik wil iedereen bedanken die de moeite heeft genomen mij een persoonlijk bericht te sturen. Het is bijzonder waardevol om je in zo’n moeilijke tijd gesteund te weten.

 • Marlies
  Geplaatst op 08:25h, 03 september Beantwoorden

  Beste Paul,
  Gecondoleerd met het overlijden van je broer. Heel veel sterkte voor jou en jullie families.

 • machteld
  Geplaatst op 09:39h, 03 september Beantwoorden

  Beste Paul, gecondoleerd met het zo plotse verlies van je broer. Sterkte de komende maanden.

 • Freddy Groot
  Geplaatst op 17:04h, 03 september Beantwoorden

  Dag Paul,

  Merkte dat ik een inspiratie heb overgeslagen.
  Daarom eerst nu een reactie.

  Dank voor het ons deelgenoot maken.

  Veel liefde, kracht en wijsheid gewenst bij het verwerken
  van het overlijden van je broer.

  Zo’n intense liefde zoals jij die beschrijft, raak je niet kwijt,
  die heb je allang geïncorporeerd. Jouw broer blijft altijd bij je!

  Veel liefs,

  Freddy

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link