30 sep Een user experience met Tijdsurfen
Op een Engelstalig blog verscheen een pagina over Time Surfing, de Engelse uitgave van Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen.
Ik vind het verbazingwekkend om te zien hoe juist deze reacties inhoudelijk waren. Ze geven bovendien belangrijke tips bij het je eigen maken van de methode. Ik geef hier een deel weer van de bijdrage van Aaron Hsu, onderzoeker en specialist in programmeertalen, Indiana
1. Wat heeft voor jou het verschil gemaakt met Tijdsurfen?
Eerlijk gezegd, gewoon doen. Ik denk dat het verleidelijk is om één aanwijzing van het Tijdsurfen eruit te nemen en die toe te passen zonder ze echt alle zeven te doen. Hoewel het je kan helpen, denk ik niet dat je er echt een echte Tijdsurfer door wordt. Je zult het bijvoorbeeld niet makkelijk vinden om de lijstjes te vervangen. Iedereen zal sommige aanwijzingen lastiger vinden dan andere. Het daadwerkelijk gebruiken van alle aanwijzingen, zelfs als ze moeilijk voor je zijn, maakt een groot verschil.
2. Welke tips gebruik je het meest?
Ik behandel de methode als een geheel, dus ik zie het niet als een verzameling tips en trucs die ik kan toepassen. Het is meer een andere visie op timemanagement.
3. Zijn er specifieke gewoontes die hebben geleid tot snelle, merkbare veranderingen in hoe je je tijd beheert?
Ik denk dat Paul gelijk heeft dat je de aanwijzingen het beste in de volgorde van 1 tot 7 kunt aanleren en telkens een nieuwe aanwijzing integreert.
- Aanwijzing 3. Schep witjes tussen activiteiten
Van aanwijzing 3, ‘Schep witjes tussen activiteiten’ wist ik instinctief dat het belangrijk was om te doen, hoewel ik er moeite mee had in de praktijk. Ik ben ervan overtuigd dat witjes van doorslaggevend belang zijn, meer dan welk van de andere aanwijzingen dan ook en dat benadrukt Paul in het boek eveneens. Als je aanwijzing 3 niet doet, zal al het andere minder goed werken. In het begin begreep ik echter nog niet waarom dit zo was.
Ook vanuit andere richtingen worden pauzes aanbevolen, maar psychologisch onderzoek heeft een mogelijke reden aangetoond dat bij witjes een rol speelt.
De korte versie is deze: er gaat aantrekkingskracht uit van alles wat onmiddellijke bevrediging geeft. Een witje nemen tussen activiteiten zet een spaak in het wiel van deze behoefte tot onmiddellijke bevrediging, die veel beslissingen aanstuurt. De lege ruimte van niet-actie lijkt de neiging te onderbreken dat ik voor een slechte gewoonte kies of een overhaaste beslissing neem over wat ik nu ga doen, wat zou leiden tot een verlies aan focus of intentie. In plaats daarvan heeft het nemen van een simpel witje tot gevolg dat ik minder snel in afleiding verval en dat het veel waarschijnlijker wordt dat ik daadwerkelijk iets zinvols ga doen.
4. Zijn er beginnersfouten waar ik op moet letten als ik begin met Tijdsurfen?
Ik heb hierboven al gezegd dat je het belang van aanwijzing 3 niet moet onderschatten. Ik denk echter dat de grootste beginnersfout, althans vanuit mijn perspectief, de neiging zou zijn om te stoppen met het toepassen van de aanwijzingen na de derde aanwijzing. Aanwijzingen 4, 5 en 6 zijn net zo essentieel om eindelijk aanwijzing 7 ‘Kies spontaan wat je gaat doen’ te kunnen toepassen. Omdat aanwijzing 4, 5 en 6 meer gericht zijn op interne mentale gewoontes, zijn ze gemakkelijker te verwaarlozen. Als je deze aanwijzingen echter te weinig aandacht geeft, stort het systeem op de lange termijn in en koers je toch af op overbelasting.
- Aanwijzing 4. Geef volledige aandacht aan aankloppers en schep een relatie met alles wat je wilt gaan doen
Aanwijzing 4 over het geven van je volledige aandacht aan ‘aankloppers’ en het scheppen van een relatie met dingen die je wilt doen, is essentieel om de dingen die je wilt doen ook daadwerkelijk te kunnen beheren, en het is gemakkelijk om dit maar over te slaan. Onthoud dat als je Tijdsurfen toepast, je je lijstjes niet zomaar kunt weggooien zonder op een andere manier om te gaan met de dingen die je te doen hebt. De lijst is de makkelijke manier om dingen bij te houden. Tijdsurfen vraagt je om een relatie te scheppen met alles wat bij je ‘aanklopt’. Een makkelijke vergissing is dat mensen denken dat dit alleen betekent wanneer iets van buiten ‘aanklopt’, maar als een idee in je opkomt, is het ook een aanklopper, en dien je er net zo mee om te gaan als iemand die onverwachts bij je aan het bureau staat.
- Aanwijzing 5 Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen
Aanwijzing 5 is ook gemakkelijk om te verwaarlozen, maar als je aanwijzing 5 niet toepast, dan werkt de methode ook niet goed meer. De klassieke lijstjes geven je een constante herinnering aan wat er gedaan zou kunnen worden, en zo krijg je directe signalen over wat je negeert en wat je nog moet doen. Zo’n lijst oefent echter ook emotionele druk op je uit, als je bepaalde taken niet doet.
Ook zonder lijstjes heb je nog steeds een manier nodig om met uitstelgedrag om te gaan. Zonder lijstjes is het verleidelijk om ‘knagende ratten’ te negeren omdat je ze lastig vindt. Aanwijzingen 4 – 6, maar vooral aanwijzing 5 zijn essentieel om niet in deze neiging te vervallen.
De beginnersfout met aanwijzing 5 is om terug te vallen in de gewoonte om bepaalde taken waar je tegenop ziet uit je gedachten weg te duwen in plaats van er aandacht aan te geven zodat ze daadwerkelijk in witte schapen veranderen. Aanwijzing 5 is extreem krachtig, maar je moet het wel toepassen.
5. Als je maar een paar belangrijke elementen zou moeten kiezen om je op te richten, wat zouden dat dan zijn?
Ten eerste zou ik zeggen dat je het pad moet volgen dat in het boek wordt beschreven, waarbij je elke aanwijzing op zijn beurt oppakt en jezelf de tijd geeft om deze toe te passen. Haast je niet. Ik denk dat het redelijk is om te verwachten dat het tot drie maanden kan duren om echt alle aanwijzingen te integreren en toe te passen.
Elke aanwijzing bouwt voort op de vorige, dus ze in de juiste volgorde eigen maken is echt de beste manier om vooruitgang te boeken.
Verder is het belangrijkste om te onthouden dat witjes essentieel zijn, en dat ze ruimte scheppen tussen activiteiten die je geest de tijd geeft om de interne scan te doen die je nodig hebt om de volgende taak te selecteren. Als je gewend bent aan lijstjes, ben je misschien geneigd om vrij snel iets uit de lijst te kiezen en dat te gaan doen. Tijdsurfen werkt op een andere manier en je moet zorgvuldig dit andere ritme omarmen.
‘Schep witjes tussen je activiteiten’, Illustratie: Niels de Hoog