14 aug Een vrij mens
‘Een vrij mens is iemand die zijn eigen pad kiest. In de bergen is dat net zo, daar kies je ook je eigen route.’ We zien twee mannen met skiën op de rug in een sneeuwlandschap. Ze klauteren over rotsen, vlak langs een afgrond. Er staat een gure wind. De bergen zijn in nevel gehuld. ‘Een vrij mens is iemand die zijn eigen weg kiest in het leven, iemand die kiest om vooruit te gaan, een gezin te stichten, dingen in het leven te doen. Ik vind het heerlijk om die vrijheid in de bergen te voelen. Want je bent het zelf die kiest waar je naartoe gaat en welke route je neemt.’ De sneeuwvlokken zitten op zijn kleren en in zijn borstelige wenkbrauwen. Zijn blik is ernstig, alsof hij terugblikt in het avonturenboek van zijn leven. ‘Het belangrijkste is om de keuzevrijheid te hebben. Uiteindelijk is vrijheid ook een keuze. In de bergen vind ik het fijn om zelf te kiezen welke weg ik neem.´
Als het pad het toestaat zie je de twee manen rennen over het besneeuwde terrein. Stéphane maakt een grote sprong en landt enkele meters lager in de sneeuw, waar Kilian al staat. De mannen geven elkaar een high five. ´Daarbij moet je de goede vragen stellen, je moet de juiste keuzes maken. Soms vergis je je. In het leven is het net zo. Vrij zijn is kunnen kiezen.´
Aan het woord is Stéphane Brosse in de film A fine line.
Een ernstige waaghals
Ik zet de film even op pauze. Deze man is geen intellectueel. Hij is een waaghals die zijn risico’s zo precies mogelijk inschat en tegelijk een ernstige man die in zijn simpele bewoording de essentie van al die gevaarlijke tochten weergeeft: de vrijheid om te kunnen kiezen.
Kiezen met je intuïtie
Dat is ook een van de twee basisprincipes die ten grondslag ligt aan Tijdsurfen: zelf kiezen, zelf de regie voeren. Daarbij zet het Tijdsurfen enkele bakens die deze keuzes gemakkelijk en meestal juist maken:
- Om te kunnen kiezen, is het belangrijk te weten waar je naartoe wilt.
- Datgene waar je naartoe wilt, probeer je zo duidelijk mogelijk voor ogen te zien. Natuurlijk weet je lang niet alles. Maar ook dat probeer je mee te nemen. Je probeert je te realiseren wat je niet weet!
- Het gedeelte van je persoonlijkheid dat de keuzes mag maken is je intuïtie. Dat klinkt misschien vaag en zweverig maar dat is het niet! Je intuïtie is als een zaklamp met een brede en scherpe lichtbundel die schijnt in de kelder van jouw herinneringen en vroegere ervaringen en van daaruit in een oogwenk het beste passende besluit neemt.
Stéphane zegt over de besluiten in zijn bergtochten: ‘je kunt je daarbij nog steeds vergissen’. In de bergen is dat waarschijnlijk omdat je niet alle omstandigheden kent. Het weer is een onzekere factor. Sneeuw bedekt de ondergrond. Je kunt een misstap maken.
Bij Tijdsurfen is dat net zo: als er in het vooronderzoek blinde vlekken waren, kan de intuïtie een verkeerde keuze maken. Daarom controleer je achteraf met je ratio de keuze van de intuïtie. - Je stelt jezelf de vraag wat je wilt telkens weer opnieuw, want de omstandigheden van vandaag zijn niet dezelfde als die van gisteren en je stuurt als het ware voortdurend bij.
Het sleutelmoment
De andere pijler van het Tijdsurfen is om de rust voorop te zetten: werken en leven vanuit rust. Het bijzondere is nu dat deze beide principes, vanuit rust leven en zelf de regie voeren met elkaar verbonden zijn. Het sleutelmoment waarop zij elkaar raken is ‘het witje’. Een witje is het moment waarop je er even tussenuit stapt en je geest toestaat te mijmeren. Op die momenten krijg je overzicht. Het zijn ook de momenten waarop je tot rust komt.
Tijdsurfen is magisch!
Opleiding trainer Tijdsurfen
Beinvloed jezelf en de mensen om je heen met deze methode door de Opleiding trainer Tijdsurfen te doen. In zeven dagen leer je alle ins en outs van het Tijdsurfen kennen, maar ook hoe je het d.m.v. specifieke werkvormen optimaal kunt doorgeven.
Voor wie is deze opleiding?
Voor coaches en trainers, maar ook voor leerkrachten en (HR-)managers. Voor iedereen die in een groep werkt of anderen begeleidt. En voor liefhebbers!
Je vooropleiding is een workshop Tijdsurfen of de videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’.
Het Tijdsurfen wordt bijvoorbeeld al op deze manier verbreidt in het accountantsbedrijf BDO waar Hans Huls zijn collega’s leert Tijdsurfen. Vele andere bedrijven en organisaties omarmen het Tijdsurfen. Zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid, het bedrijf Secrid, de HBO-decanen en de politie van Oost-Nederland die zich laten inspireren door het Tijdsurfen.
Meer informatie Opleiding trainer Tijdsurfen
Data van de opleiding 2024
Drie dagen in Amsterdam van 10.00 – 17.00 uur
- di. 8 oktober 2024
- di. 22 oktober 2024
- di. 5 november 202
Twee x twee dagen in Klooster Huissen
- di. 26 en wo. 27 november 2024
- ma. 9 en di. 10 december 2024
Reactie van een deelnemer
Als je leert je tijd weer op een natuurlijke wijze vanuit rust en intuïtie in te delen kom je met alles wat je doet veel meer bij jezelf. Het is een opleiding die eigenlijk iedereen zou moeten volgen. De begeleiding was helder, professioneel en zeer competent.
Heike Rowold, Docent conservatorium en studentenbegeleider
Workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ live online via Zoom
Donderdag 4 april start er een nieuwe workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in 5 avondsessies van 19.00 – 21.00 uur. De sessies worden door mijzelf geleid en vinden online plaats via Zoom. We blijven gedurende twee maanden nauw in contact. Dat is voldoende om het Tijdsurfen echt te integreren in je systeem.
Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Donderdag 4, 11, 18 en 25 april en 23 mei 2024
Tijdstip:
19.00 – 21.00 uur
Reactie van een deelnemer
Ik heb fijne handvatten gekregen om Tijdsurfen in mijn dagelijkse praktijk en routine te brengen. Duidelijke oefeningen waarmee je kunt spelen om het zelf onder de knie te krijgen. Een heerlijk gevoel als het je dan lukt om te surfen door je tijd!
Online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Het Tijdsurfen kun je je ook eigen maken via de online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Gedurende twaalf weken doe je elke week een videoles van 10 minuten. In de daaropvolgende week pas je de aanwijzing toe. Zo wordt je stap voor stap van binnen steeds rustiger en geniet je meer van wat je doet! Na elke videoles ontvang je een ondersteunende e-mail, waarin je nog eens wordt geïnspireerd in de praktische toepassing.
Reactie van een deelnemer
Ik vond het volgen van de training een aangename bezigheid. Het was plezierig om steeds weer te gaan zitten voor een onderdeel van de cursus. Het werkte heel goed om de video even stil te zetten en een antwoord te formuleren. Ook de plezierige en duidelijke spreektrant van Paul hebben bijgedragen aan het effect van de cursus. Ik word steeds beter in het loslaten van mijn lijstjes!