Enkel met het hart kan men goed zien

Enkel met het hart kan men goed zien

‘Ha, nu heb ik het,’ roept Vero uit ‘wacht ik schrijf het even op’. Dan vertelt ze over de sketch die ze gaat doen met haar moeder en haar broer. De familiegeschiedenis gaat terug tot in de prehistorie en we zien het gezin evolueren in het stenen tijdperk. De broer van Vero gelooft al helemaal in zijn rol en antwoordt met een instemmende grom. Een doek met tijgerprint hangt over de stoel om later in kostuums te veranderen.
Vero is een goede vriendin en zen-non. We kennen elkaar al zo lang als ik zen beoefen en dat zijn heel wat jaren. Tijdens het zomerkamp doen we vaak samen een sketch. Zij is een echte clown, zowel in haar gedachten als in haar manier van acteren. Als ik naar de zentempel in Zuid-Frankrijk ga, doe ik altijd mijn best om een avond met haar te kunnen doorbrengen en zo het wel en wee van de zen te bespreken en onze lotgevallen uit te wisselen. Dit keer zitten we midden op een pleintje in Montpellier aan zo’n klein vierkant tafeltje op z’n Frans lekker informeel te dineren.

Denken met je hart
Vero is een bijzondere vrouw. Wat eerder op de avond neemt zij mij mee naar een appartement waarin drie kamers verhuurd worden. Vero´s werk is het schoonmaken van de kamers en het onderhouden van het contact met de huurders. Met trots toont ze mij hoe zij de woning opgeknapt heeft. Aan de wanden in de gang heeft zij behang geplakt dat gedecoreerd is met grote statige vogels. De kleuren harmoniseren perfect met de verf van de deurposten. Het oogt warm en uitnodigend. ‘Ja,’ zegt Vero ‘het zag er niet uit. De eigenaren doen nooit iets voor de woning en ze verhuren het wel. Je wilt toch dat de gasten zich welkom voelen als ze een kamer huren?’ Ze had de eigenaren een deal voorgesteld. Voor haar kroon-verjaardag wil ze twee dagen lang het hele huis gebruiken om enkele van haar gasten onder te brengen. In ruil stelde ze voor het appartement op te knappen. De verhuurders gingen erop in. En zo ontstond een win-win-win situatie: het appartement heeft een serieuze upgrade gekregen, Vero kan haar gasten onderbrengen en haar werkplek ziet er veel aangenamer uit! De eigenaren waren er zo blij mee dat ze haar extra geld wilden geven. ‘Nee,’ zei Vero ‘dat is niet nodig. Maar jullie doen mij wel een plezier als ik af en toe een familielid of kennis een kamer mag aanbieden’, waarmee ze akkoord gingen.
Ik bewonder haar en dit soort deals. Als je denkt in termen van gewin kom je nooit bij zoiets uit. Maar als je denkt met je hart, dan krijg je dit soort bijzondere oplossingen.

De kleine prins
Op het toilet van de woning van Vero hangt een afbeelding uit ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry. De prins staat op een planeet die maar net iets groter is dan hijzelf. Naast hem staat geschreven: ‘Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.’ Deze zin staat symbool voor de manier van leven van Vero.

Haar hele kroonjaar feest is op deze wijze georganiseerd. Het spreidt zich uit over meerdere dagen. Al haar familie en vrienden heeft zij ondergebracht. Ook de feestplek heeft zij bekostigd met zo´n ruildeal. De avond zelf doet zij meerdere sketches met haar familie en vrienden. De sketches vertellen over betekenisvolle ontmoetingen. Op de cover van het feestboekje dat elke gast krijgt, staat: ‘Il n’y a pas de hasard, il n’y a que des rendez-vous’: Er bestaat geen toeval, er zijn slechts ontmoetingen.

Vanuit het hart
Kijken met je hart is ook iets waar je meer toegang toe krijgt als je een workshop van De StressOntknoping doet.
Bij het Tijdsurfen leer je luisteren naar je hart en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je er ook op kunt vertrouwen.
Bij de training Assertiviteit en Heldere Communicatie leer je spreken met je hart!

Info en meedoen workshop Stressvrij werken met Tijdsurfen

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang di. 21 november 2023
 • 5 avondsessies van 2 uur
 • van 19.00 – 21.00 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reactie
Door Tijdsurfen ga ik met meer plezier om met de tijd. Tijdsurfen is een ontzettend leuke methode om anders naar tijd en werkdruk te kijken. Ik volg meer mijn intuïtie en voel mij meer speels en creatief in de aanpak en inrichting van mijn werk. Ik ben mijn werk weer gaan waarderen door Tijdsurfen.
Sandra Menken, coördinator en trainer

Info en meedoen workshop Assertiviteit en Heldere Communicatie

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 24 augustus 2023
 • 5 avondsessies van 2 uur
 • Twee tijdstippen waar je op kunt inschrijven, 17.00-19.00 of 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reactie
Ik kan mezelf beter zichtbaar maken en meer concreet zeggen wat ik voel/ervaar. Daarnaast kan ik de ander helpen zich zichtbaar te maken door te vragen en door te vragen. Ik heb veel handvatten gekregen om duidelijk te communiceren, ook als er een lastige situatie ontstaat.
Liesbeth Vlaar, docente Engels

1Reactie
 • Marie
  Geplaatst op 16:35h, 23 mei Beantwoorden

  Beste Paul,
  Wat prachtig dat je de Kleine Prins erbij haalt, het was drie jaar geleden mijn verjaardagswens met tekening, kleuren, tekst erdoorheen!
  Ik werd er ook blij van – vertrouwd ook te horen van lang geleden vriendschap die nooit over gaat, het hart spreekt, zeker weten.
  Dank je hiervoor! Hartelijke groet!

Geef een reactie