Er komt van alles naar boven

Er komt van alles naar boven

‘Oh nee’ zegt ze en schudt haar handen voor haar gezicht, ‘voor het slapen gaan komt bij mij van alles naar boven wat ik nog moet doen. Ik heb last van angsten, moet je weten. Ja, heel vervelend. Ik probeer dan snel aan iets anders te denken zodat de angsten het niet overnemen, maar dat lukt niet zo goed.’
Ik ben een training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ aan het geven aan een groep jonge mensen in een bedrijf. Tijdsurfen voorkomt juist dat al die toekomstige taken je uit de nachtrust halen, maar hier is het anders.

Vriendschap sluiten met de angst
‘Ik maak even een uitstapje,’ leg ik uit aan de deelnemers die in een halve kring tegenover mij zitten ‘dit is stress van een andere soort. We gaan een kijkje nemen op een andere verdieping van het huis, de kelder.’
De kelder is het domein van onze emoties. De korte reactie van deze deelnemer laat zien dat ze een angstprobleem heeft. Ze kijkt mij met nieuwsgierige ogen aan.
Ik leg uit aan haar en tegelijk aan de groep dat de uitdaging bij angsten is er vriendschap mee te sluiten. Eerst ga je de angst verkennen en herkennen, net alsof je een onderzoeker bent die er een artikel over wil schrijven. Ik vraag haar waar die angst voelbaar is in het lichaam. Het is zaak juist deze plek, bij haar is het haar hals, te durven verkennen.
Vervolgens observeer je hoe bepaalde gedachten met de angst aan de haal kunnen gaan. Bijvoorbeeld ‘Ik kan dit niet’ of ‘Dit is te moeilijk‘.
‘Als je de angst heimelijk wilt weghebben en onderdrukt, zal hij juist groeien.’ Dat kan zij beamen. ‘Met gevolg dat je nog banger wordt en in een vicieuze cirkel terecht komt.
Maar als je er vriendschap mee sluit, zul je vaststellen dat de angst ook weer verdwijnt, juist omdat je hem hebt toegelaten. En als je dan kalmeert, wordt ook je hoofd weer helder en zijn je gedachten realistisch. ‘Ik ga het eerst eens goed bekijken’ of ‘Ik kan het samen met iemand anders doen’, denk je dan.’

‘Het is een andere workshop, zeg ik haar, het is De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties.’

Het huis en zijn vier verdiepingen
Het is handig om het huis en zijn verschillende verdiepingen te kennen, niet alleen voor deze deelnemer maar eigenlijk voor iedereen. Het huis is beeldspraak voor een gebruiksaanwijzing van onszelf, verdeeld in vier duidelijke onderafdelingen. Als je deze vier verdiepingen kent, snap je hoe we in elkaar steken, hoe je optimaal kunt functioneren en ook hoe je kunt repareren wat minder goed functioneert.

De kelder van het huis gaat over het gevoel, het gaat over emoties. Het is de plek waar we liefhebben of verdrietig zijn, waar we angsten hebben zoals deze deelnemer maar ook waar we weer tot rust kunnen komen nadat we iets naars beleefd hebben.
De begane grond gaat over taken en tijd. Je hebt dit en dat te doen en je hebt zoveel tijd. Met de aanwijzingen van Tijdsurfen kun je al jouw taken en de tijd harmonieus met elkaar vermengen.
De eerste verdieping gaat over gedachte- en gedragspatronen, zoals ‘Ik moet iedereen tot vriend houden’ of ‘Ik moet het allemaal beter doen’. Deze patronen zijn vaak zowel jouw kwaliteit (de ander helpen) als jouw valkuil (jezelf vergeten).
Het dakterras is de plaats van de uitwisseling met anderen. Als je vaardig weet te communiceren helpt dat enorm om goed met andere mensen te kunnen omgaan en samenwerken.

Full House
Als deelnemers alle vier de verdiepingen verkend hebben, noem ik dat grappend ‘Full House’. Vaak zeggen deelnemers mij dat deze vier verdiepingen eigenlijk basiskennis zou moeten zijn, waar je al op school mee vertrouwd wordt gemaakt.
Dat zou ook mijn ideaal zijn!

Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches
Als jij ook voor deze missie voelt om mensen te helpen deze vier verdiepingen te leren kennen, kun je de Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches volgen. Wanneer je deze opleiding hebt gedaan, ben je zowel leerkracht als dokter. Je kunt uitleggen hoe wij op de vier verschillende niveaus functioneren en wanneer bij iemand de boel vastloopt, kun je hem of haar begeleiden om het weer goed draaiend te krijgen.
De opleiding gaat verder dan alleen uitleggen. Je leert het zo over te brengen dat de ander ervaren heeft hoe het werkt. Je krijgt daarbij een uitgebreide syllabus die op de achtergrond alle fijne kneepjes nog eens laat zien. Je krijgt ook toegang tot het beeldmateriaal dat hierbij ondersteunt. Plus veel ervaring, want we trainen gezamenlijk vier keer tijdens een tweedaagse training in klooster Samaya. Daarnaast word je direct door mij begeleid in je eigen coaching.

Janneke Zwarteveen, oefentherapeute Mensendieck, laat in deze video zien hoe zij mensen helpt met ‘hun huis’, maar ik kan mij ook voorstellen dat je in het onderwijs werkzaam bent en daarom deze opleiding wilt doen.

Meer informatie Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches

Data van de opleiding 2024
Vier x 2 Trainingsdagen in klooster Samaya
 • di. 19 en 20. 20 mrt ’24
 • ma. 3 en di. 4 juni ’24
 • di. 10 en wo. 11 sept ’24
 • di. 17 en wo. 18 dec ’24

Drie supervisiedagdelen in Amsterdam

 • ma. 17 juni ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
 • ma. 7 okt ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
 • ma. 4 nov. ’24 van 14.00 tot 17.30 uur

Ik wil een vrijblijvend intakegesprek met Paul

1Reactie
 • Renate
  Geplaatst op 17:10h, 23 januari Beantwoorden

  Goed om inderdaad in je lijf de spanning angst te durven voelen, maar lastig om er vriendschap mee te sluiten als angst je op momenten/ periodes helemaal kan verlammen. Hoe kun je daar dan vriendschap mee sluiten.

Geef een reactie