Fris als de lente

Meditatie

Fris als de lente

Heb jij dat ook dat je bij de eerste lentedagen kijkt alsof je de wereld voor het eerst ziet? Dat je rondslentert tussen het zonlicht en de prille warmte, en de wereld om je heen zo mooi lijkt? 

Het lijkt wel alsof we eerst moeten afzien voordat we fris kunnen kijken, eerst de kou en de leegte van de winter, dan de prilheid van het nieuwe leven.

Wanneer mensen mij vragen waarom ik mediteer en wat het met mij doet, is dat altijd een lastige vraag. Als ik heel diep in mijzelf het antwoord zoek, dan luidt dat ‘Ik weet het niet’. Maar dat is natuurlijk een erg onbevredigend antwoord. Als ik dan wat minder diep zoek, dan kan ik bijvoorbeeld zeggen: ‘Mediteren maakt je fris, fris als de lente’. 

En inderdaad ga je bij meditatie ook door een soort winter heen. Een winter die velen ervan weerhoudt om er aan te beginnen. Het is er stil en er gebeurt niets. Niks dan niets om je heen. En mocht je toch wat bijzonders beleven, zoals bijvoorbeeld een heel sereen gevoel krijgen, dan is de aanwijzing: hecht je daar vooral niet aan. Zou je het willen vasthouden of reproduceren, dan plaats je jezelf in een valkuil. Want als je iets wilt vasthouden of ergens naartoe wilt, is dat nu net wat je zal weerhouden om er gewoon te zijn.

Meditatie is een kwestie van niét willen, niet achterom kijken en gewoon doen. Omdat je gegrepen bent door die Boeddhahouding, die zo indrukwekkend en overtuigend is dat je het niet kunt uitleggen. 

Fris als de lente, maar zonder het te willen zijn.

Aanwijzing 2 van het Tijdsurfen: Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

2 Reactie's
 • Gerrit
  Geplaatst op 13:23h, 19 februari Beantwoorden

  Prachtig, Paul!
  Bijzonder, lentegevoelens in februari…

 • christine de jong
  Geplaatst op 01:21h, 20 februari Beantwoorden

  Ik ben het roerend eens met wat meditatie voor je doet…..en er zó dankbaar voor…..

  fris en open kunnen blijven zelfs onder de moeilijkste omstandigheden…..omdat je altijd in contact kunt ziijn met je ware wezen, dat IS alleen maar stilte…..zonder willen en moeten en hechten…..

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link