14 aug Geen illusies over je partner
‘Ik zoek een partner die rustig en kalm is.
Die zelfverzekerd is en weet wat hij wil.
Een partner die origineel is, niet zo’n doorsnee type.’
Wat is daar nou mis mee zou je zeggen. Nou, het is goed om je meteen ook te realiseren dat elke eigenschap een schaduwkant heeft.
Zelfverzekerdheid kan omslaan in arrogantie.
Rustig en relaxed kan saai worden.
Anders dan anderen zijn kan veranderen in onaangepastheid.
Huub Buijssen beschrijft dit in zijn boek ‘Nu begrijp ik je’. Het gaat over relaties en over de communicatie in relaties in het bijzonder. Ik lees het boek met gulzige teugen en hoe verder ik kom hoe interessanter het wordt. Pas helemaal op het einde komt hij met zijn tips.
Alleen wat erger
Er is een heel hoofdstuk dat je alle illusies over een gemakkelijke relatie kan ontnemen. Maar door de inzichten die hij geeft, snap je ook beter waar je zelf tegenaan kunt lopen.
Denk nog eens terug aan wat je in het begin zo leuk vond aan jouw partner. Waar je om moest lachten, waar je bewondering voor had of wat je zo vertederde. Als je precies deze eigenschappen een beetje vergroot, kom je datgene tegen wat je later kan gaan irriteren.
Met een avontuurlijke partner kun je ook gemakkelijk verdwalen en een paar uur extra moeten lopen om pas tegen het donker met een hongerige maag de weg terug te vinden. Of met een busje een smalle bergweg met prachtig uitzicht maar zonder vangrail af te rijden, zoals mijn vrouw je kan vertellen.
En met een rustige partner kun je gaan denken: waarom ben ik degene die nu altijd alle initiatieven moet nemen?
‘Nou ja, hij kan toch veranderen en zich aanpassen’, denk je bij jezelf. Maar even later ontneemt Buijssen je ook deze illusie: ‘Reken er niet op dat de ander zal veranderen’. Hij citeert zijn leermeester in de psychologie Munnichs: ‘Als mensen ouder worden, dan blijven ze hetzelfde. Ze worden alleen wat erger’.
Wat werkt wel
Gelukkig is er hoop! Wat wel werkt is de ander te aanvaarden zoals hij is, tenminste binnen redelijke grenzen. De ander zal er zich beter onder voelen en dat komt ook jou weer ten goede. Wat een relatie ook versterkt is vaak uitspreken wat je in je partner waardeert en elkaars successen vieren. Verder helpt het om goed te communiceren, en je verwachtingen uit te spreken. Want jouw partner kan jouw verwachtingen niet altijd even goed aanvoelen.
Samen nieuwe ervaringen opdoen, met name ook spannende dingen doen (ja, echt waar) onderhoudt het vuur in een relatie. Zijn overige tips zal ik in een volgende inspiratie beschrijven.
Jezelf veranderen
Je kunt de ander niet veranderen maar wie je wel kunt veranderen dat ben jezelf. Daar heb ik een heel boek over geschreven, ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’. Sleutelen aan jezelf werkt namelijk heel precies. Mijn inzichten hierbij zijn:
- Het inzetten van de wilskracht: ‘Ik probeer nu iedere keer als ik twijfel voel, zelfverzekerder te zijn’, werkt niet of hooguit tijdelijk. Het is als een elastiek dat je aanspant en dat wanneer je het loslaat hard terugschiet, misschien wel in je eigen gezicht.
- Jezelf verwijten maken is hetzelfde als almaar ongezonde voeding eten: je wordt er ziek of depressief van.
- Denken dat veranderen moeilijk is. Dat hoor ik vaak mensen zeggen: het zal wel lang duren en moeilijk zijn. Mijn ervaring is dat het als je het op de juiste manier doet, het simpel en leuk is en snel gaat.
Met Pinksteren is er een driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ in klooster Samaya. Daar leer je de handleiding in zelftransformatie.
Je stopt voorgoed het zelfverwijt met een eerste sleutel en merkt meteen het bevrijdende effect. Je ontwikkelt simpel en eenvoudig nieuwe eigenschappen zonder noemenswaardige inspanning met een tweede sleutel.
Extra ondersteuning
Na de driedaagse word je nog gedurende acht weken ondersteund via e-mails om de praktische inzichten te blijven toepassen. En zoals ik al zei: de training is leuk om te doen.
Ook belangrijk: klooster Samaya is een wondermooie locatie die zijn bezoekers van alle kanten in de watten legt: goede kamers en bedden, overheerlijk eten, overal prachtige bloemen en heerlijk rustig.
Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya
- Workshop in het klooster en conferentiecentrum Samaya in Werkhoven
- Van zaterdag 27 mei 10.00 uur tot en met maandag 29 mei 2023 15 uur
- Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
- Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
- Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
- Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding
Reacties
Ik heb de workshop ervarens als intens op een positieve manier. Er heerste een ongedwongen sfeer en ik voelde me veilig binnen de groep. Paul straalde rust en kracht uit. Ik heb verschillende inzichten opgedaan en handvatten gekregen. En deze zijn echt uitvoerbaar in de praktijk! Direct al bij thuiskomst! Ik vond het ontzettend fijn dat de zenmeditatie goed werd uitgelegd en opgebouwd. Zeker als je nooit eerder gemediteerd hebt. Ik bewonder Paul enorm. Het is fijn om te merken dat hij zelf ook echt mens is en dezelfde dingen ervaart/meemaakt als ieder ander.
Annet Haagsma, Jeugdarts
De workshops waren een intensieve en heilzame ervaring. Ik werd langzamerhand teruggevoerd naar mijn primaire emoties en bewust gemaakt van de saboteurs in mijn gedrag. Ik ervaar dat als een kostbaar inzicht en het voelt als een bevrijding. De uitleg en opbouw vond ik prettig. Het meer tijd nemen voor de maaltijd en het samenzijn, het meer smaken, meer waarnemen en meer woordeloos delen was fijn. Het bracht me terug naar de grondtoon van leven en beleven.
Christine Mulder, Geestelijk begeleider
Tijdens de workshop kom je echt in de vertraging die nodig is om bij emoties stil te staan. Dit komt zowel door de omgeving, het klooster en de tuin, als de combinatie met meditatie. Het model dat gebruikt wordt over het omgaan met emoties is heel helder en ontdaan van oeverloos redeneren en drama.
Marije Visser, Docent beeldende vorming