Gestommel op de trap

Gestommel op de trap

We zitten onbeweeglijk stil in zenmeditatie, midden in de stad met alle ramen en deuren open, want het is bloedjewarm. Geen zucht wind, alleen maar hete lucht en een fluitende merel. Dan horen we boven ons gestommel, een balkondeur gaat open en een jong kindje laat ongeremd haar vreugdekreten los. Haar ouders geven een losse opvoeding en het meisje mag gewoon haar stem oefenen als het daar zin in heeft.

30 paar gespitste oren
De godo, de verantwoordelijke tijdens een intensieve oefenperiode, is Veronique uit Montpellier. Ik schreef al eerder over haar in de Inspiratie van 23 mei. Ik hoor haar iets fluisteren. Dan staat de shusso op en loopt naar buiten. ‘Kunnen jullie aan je dochter vragen wat stiller te zijn? We zijn aan het mediteren.’ De moeder geeft antwoord en er ontstaat een kleine discussie. Ik bewonder de shusso, want het is geen eenvoudige taak: een oefening in vredige communicatie in een situatie die gemakkelijk kan ontvlammen, met 30 paar gespitste oren als toehoorders. Hij blijft de rust zelve. Het meisje mag van haar moeder nog even wat kreten laten horen en dan verplaatsen de bovenburen zich naar binnen.

Wederzijds
Met de koffie die wij na zazen direct onder het balkon van de buren drinken, vraagt Vero naar onze relatie met de buren. Zij heeft uitstekende voelsprieten en heeft allang in de gaten dat dit een wederkerend thema is. De buren hebben namelijk ook last van ons. Wij slaan aan het eind van zazen een grote tamboer. Het is gebruik dat met een luide slag te doen. Als je op dat moment in een verdieping boven ons aan het slapen was, is daar abrupt een einde aan gekomen. Ook is de trap gehorig. Wanneer de bovenburen niet echt opletten, hoor je boink, boink, boink, paff! Dat paff is de buitendeur die met een klap dichtvalt. We hebben al eens geprobeerd de afstelling van de veer die het dichtgaan van de deur begeleid, aan te passen maar dat heeft niet geholpen.
Er zijn gesprekken geweest en de buren zijn uitgenodigd bij ons voor een drankje, maar de onderlinge stemming blijft gespannen.

No problem
Vero kijkt om zich heen en zegt: ‘Het is ook een kwestie van instelling. Als je ervan uitgaat dat de relaties toch niet te verbeteren vallen, gaat dat ook niet gebeuren. Maar met deze buren kan het toch ook goed gaan. Het gaat erom dat je oprecht met elkaar communiceert en positief in de relatie stapt.’
Vero heeft gelijk. Het gaat er ook om hoe je erin staat. Relaties kunnen met de tijd verzuren zodanig dat geen van beide partijen nog een stap wil maken.

De sesshin verloopt verder bewonderingswaardig rustig. We groeten elkaar vriendelijk en knopen gesprekjes aan van het terras naar het balkon. Zonder er verder over te praten, passen de buren zich aan. Het meisje speelt niet meer op het balkon tijdens de meditaties.
De tweede dag doe ik boodschappen en besluit een doosje chocolaatjes te kopen. Ik bel aan bij de buren en bedank ze voor de moeite die ze gedaan hebben. De buurman glimlacht vriendelijk en zegt ‘no problem’. Vero merkt het en glimlacht ook. ‘Zoiets is belangrijk’, zegt ze lachend.

Nooit te laat
Ik krijg vaker vragen van deelnemers aan de training ‘Assertiviteit en Heldere communicatie’, die in een langlopend conflict verzeild zijn geraakt. Gescheiden van hun partner, maar met veel pijn en verwijt. Jarenlange impasse tussen broers en zussen in een familie vanwege een erfenis. Een moeder die haar eigen kleinkinderen niet te zien krijgt door een emotionele wond.

In mijn ogen is het nooit te laat! Wel is het een stukje gemakkelijker als je in eerste instantie de blessure voor jezelf verwerkt hebt. Dan klinkt er minder verwijt uit je stem.

Training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’
Vreedzaam reageren in gespannen situaties oefen je in de training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ die start op donderdag 24 augustus.

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ 

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 24 augustus 2023
 • 5 avondsessies van 2 uur, van 19.30 – 21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding


Reactie

Ik kan mezelf beter zichtbaar maken en meer concreet zeggen wat ik voel/ervaar. Daarnaast kan ik de ander helpen zich zichtbaar te maken door te vragen en door te vragen. Ik heb veel handvatten gekregen om duidelijk te communiceren, ook als er een lastige situatie ontstaat.
Liesbeth Vlaar, docente Engels

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
De handleiding om oud zeer te verwerken, krijg en onderga je in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Start donderdag 28 september.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 28 september 2023
 • 6 avondsessies van 2 uur, 
 • Twee tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30-18.30 en 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

Reactie
Door het volgen van de workshop weet ik nu dat veel terug te voeren is op pijn en angst. Ook voel ik nu in mijn lijf waar de emotie zit. De krachtspreuken maken mij “sterker”. De begeleiding van Paul was respectvol en open. Het volgen van de workshop online was voor mij positief. Ik hoefde niet te reizen naar Amsterdam en via Zoom konden we toch met elkaar praten in de break-out rooms.
Annette van Zeben, Remedial teacher

Geef een reactie