
08 mrt Goeie vrienden hebben ook hun slechte eigenschappen
De cabaretier Jeroen van Merwijk, die deze week overleed, kreeg in een interview in Trouw met Iris Pronk een aantal maanden geleden de suggestie voorgelegd: ‘Veel mensen strijden tegen kanker. U niet, u beweegt met de ziekte mee.’ Jeroen antwoordde: ‘Ik omarm ‘m. Ik heb terminale kanker, vechten heeft geen zin, dat is net zoiets als vechten tegen je blauwe ogen. Ik zie kanker als een gedeelte van mezelf, als een soort vriend, misschien zelfs wel een goeie vriend. Goeie vrienden hebben ook hun slechte eigenschappen.’
We gaan hem verslaan
Wat mooi gezegd, wat mooi geleefd! Het vraagt moed om zo’n sluipend gevoel, zo’n onzichtbare woekering in je lichaam die pijn en onrust veroorzaakt, en al die onderzoeken en het hele gedoe met open armen te ontvangen.
Vaker hoor je als reactie: ‘We gaan ertegen vechten, we gaan hem verslaan’, als het over een ernstige ziekte gaat. Maar vechten is tegelijk ook een negatieve energie. Het klinkt zo logisch: een aandoening in je lichaam lijkt de macht over te nemen. Wat is natuurlijker dan de strijd aangaan?
Het is én … én
Op geestelijk niveau echter is het een dubieuze houding: vechten tegen iets dat deel van jezelf uitmaakt. Het is maar helemaal de vraag of vechten ook het beste resultaat oplevert.
Als je vriendschap sluit, is er geen tegenstander meer. Dan is er ook veel minder stress. Dat geeft een ander gevoel aan de weg die je gaat. Aanvaarding wil niet zeggen dat je het bijltje erbij neergooit en er vanuit gaat dat er toch niets meer te doen is. Aanvaarding wil zeggen dat je inderdaad meebeweegt, dat je voelt, weet, zacht benadert, zelfs koestert en tegelijk van alles doet om het tij te keren.
Het is én …én …
Én je aanvaardt volledig de aandoening in je lichaam én je doet van alles om je lichaam weer gezond te maken.
Helemaal in het reine
Het is een houding die je ook tegenkomt in andere domeinen. Zo raad ik niet aan om te vechten tegen een innerlijke criticus, want je versterkt hem alleen maar. Ook raad ik aan geen rancuneuze gevoelens te koesteren tegen mensen die jou leed hebben aangedaan, maar tot vergeving te komen.
Op deze manier ben je helemaal in het reine met je lichaam en met je geest. Dat is naar mijn mening ook het beste uitgangspunt om situaties te kunnen beïnvloeden en te veranderen.
Vriend zijn met alles van jezelf
Je komt dit uitgangspunt meermaals tegen in de workshop Zelfbeeld en Emoties. De uitgangshouding is vriend zijn met jezelf, met alles van jezelf! Ook met datgene waar je last van hebt of wat pijn doet. Vervolgens bouwen we aan nieuw gedrag en mogelijkheden om tot transformatie te komen.
De workshop die op 23 maart begint, duurt voor het eerst zes avonden. Een sessie meer dan eerst. We gaan nog extra tijd besteden aan het oefenen van verschillende soorten krachtspreuken en ook aan het verwerken van oud zeer.
- Workshop Zelfbeeld en Emoties van zes sessies via Zoom van 19:30 – 21:30 uur
- Van 4 tot 6 juni is er een driedaagse workshop Zelfbeeld en Emoties in het prachtige klooster Samaya, in combinatie met zenmeditatie (ook voor beginners).
(Voor live workshops geldt: als ze niet doorgaan vanwege covid, krijg je het volledige inschrijfgeld teruggestort.)
Nanny
Geplaatst op 13:23h, 09 maartDat is precies zoals het is! Ik heb dan weliswaar geen ernstige ziekte. Maar heb zo’n 3-4 keer in de maand te dealen met een migraine, die 1-3 dagen kan duren. Ervaring heeft me geleerd er zeker niet tegen te vechten; dát levert alleen maar meer frustratie en koppijn op. Aanvaarding en berusting helpt om mezelf rustig te houden en de aanval te doorstaan.
Vera Mulder
Geplaatst op 13:41h, 09 maartWat een prachtig helder en ‘waar’ stukje Paul! Ik heb sinds kort ernstige rugproblemen en probeer ermee om te gaan zoals jij beschrijft. Niet ertegen vechten, er ook geen groter drama van te maken dan het is. Maar meebewegen, voelen wat Wel mogelijk is en aanvaarden wat niet kan. Een les in loslaten. Hoe het in de toekomst zal zijn? Geen idee. Dus het enige dat rest is met de dag leven, in het nu.