Grotere effectiviteit leidt niet tot meer rust. Rust leidt wel tot grotere effectiviteit

Grotere effectiviteit

Grotere effectiviteit leidt niet tot meer rust. Rust leidt wel tot grotere effectiviteit

Dit is een opmerkelijke paradox. 
Als we het druk hebben, speelt er ergens in ons achterhoofd een gedachte die zegt: Kan ik het niet iets gemakkelijker doen? Kan ik niet wat effectiever zijn? Is er misschien een handig programma om de administratie te versnellen? Kan ik mijzelf trainen om de email sneller af te handelen?

Dit zijn natuurlijke nobele initiatieven die je ook zeker moet doen. Alleen de achterliggende gedachte klopt niet. Je krijgt er niet meer rust door. Integendeel, je krijgt het waarschijnlijk nog drukker.

Met die tijdwinst die je gekregen hebt, ga je meteen nog wat extra taakjes afhandelen waar je eerst niet aan toegekomen was. Binnen de kortste tijd zijn die taakjes toegevoegd aan het gewone programma. Je doet nog meer in dezelfde tijd.
En opnieuw zul je denken: bestaat er niet iets waarmee ik tijdwinst kan behalen?

Het zal dus niet het gevoel van tijdsdruk verlagen. Daarvoor moet je de tijd anders benaderen. 

De paradox komt nog eens extra aan het licht op het moment dat je het omdraait. Als je vanuit rust gaat werken, merk je dat er voldoening ontstaat. Je hebt ook meer overzicht en gaat de dingen op het juiste moment doen.
Het gevolg is dat je effectiever bent en dat er meer uit je handen komt met ook nog eens een hogere kwaliteit!

Dan kun je alsnog dat extra programaatje gaan gebruiken of goed worden in het afhandelen van de email. Het zal je rust nu niet verstoren.

De begane grond van het huis van De StressOntknoping: ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen

2 Reactie's
  • Petra
    Geplaatst op 11:15h, 07 mei Beantwoorden

    Geweldig! Zo ervaar ik het ook als ik me er van bewust ben dat het zo werkt. De kunst is me er van bewust te blijven. En dat kan ik alleen door aanwezig te zijn in het hier en nu. Mijn negatieve gedachten en emoties opmerken, loslaten, vertrouwen en oefenen, oefenen, oefenen. Dankjewel Paul, jouw stukjes lees ik altijd en brengen me terug naar de eenvoud.

Geef een reactie