Gun jezelf een koude douche

Koude douche

Gun jezelf een koude douche

Een koude douche krijgen, dat is toch met je beide benen op de grond terecht komen, nadat je iets teveel gedroomd hebt? Of als je moet constateren dat je een verkeerde berekening gemaakt hebt?

Maar jezelf opzettelijk een koude douche geven … is zeer gezond! Ik doe het elke morgen. Eerst lekker warm water en dan volgt een oefening in ‘niet verkrampen’. Ik draai de kraan tot er volledig koud water uit de douche komt. Daarna gun ik mijzelf een gewenningstijd: eerst houd ik mijn armen onder onder de koude straal en vervolgens mijn benen. Dan pas is de borst aan de beurt. De kunst is je niet te verzetten. Vervolgens is de rug en het hoofd aan de beurt. Na enige tijd is het lichaam gewend aan de temperatuur en komt de ademhaling tot rust. En dan lekker afdrogen.

Het effect is enorm en doet zich nog uren daarna voelen. Je lichaam tintelt en voelt wakker en aangenaam aan. Ook je geest is fris! 
Er zijn vele effecten voor de gezondheid: je wordt minder snel verkouden, je weerstand gaat omhoog, het is goed voor je huid en je schijnt er op termijn ook nog eens door af te vallen.

En die andere koude douche? Die is ook best gezond. Het betekent dat je uitprobeert en exploreert en daarbij nuttige ervaringen opdoet.

De kelder van het huis van De Stressontknoping: Emotionele verwerking

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties verwerken 

3 Reactie's
 • José Kneepkens
  Geplaatst op 11:36h, 23 mei Beantwoorden

  Echt heerlijk elke dag een koude douche. Ik doe het al een paar jaar en als ik op een camping ben, waar ik alleen warm kan douchen, mis ik het koude water echt. Ik begin ook altijd met warm douchen. Als ik er een tijdje onder gestaan heb, pak ik de sproeikop in de hand en ga heerlijk over alle delen van mijn lijf. Dan zet ik het water helemaal op koud en begin bij mijn voeten met de sproeikop en ga zo naar boven. Elk stukje lijf aandacht geven en ook nog even lekker masseren met de andere hand. Dan zet ik de douchekop weer in de houder en ga er nog even helemaal onder staan. Heerlijk en als dan de douche uit is tintelt alles lekker. Inderdaad, ik ben eigenlijk nooit verkouden. Ik merk dat mijn doorbloeding beter word en ik ga de kou waarderen. Heerlijk ook om op blote voeten te lopen en nog een voordeel: het dompelbad in de sauna is dan echt geweldig.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 11:46h, 23 mei Beantwoorden

   Leuk om te horen, José!

 • christine de jong
  Geplaatst op 10:45h, 25 mei Beantwoorden

  Ik ben het al aan het uitproberen stapje voor stapje, ik deed al langer wisselbaden voor voeten…ook heel heilzaam, dank voor de reminder

Geef een reactie