Harmoniseer je met de anderen én doe jouw ding

Harmoniseer je met de anderen én doe jouw ding

In de zen staat het harmoniseren hoog in het vaandel geschreven. Je bent niet alleen op een retraite maar samen met een groep. Allerlei gebruiken zijn gericht op het harmoniseren. Bij de maaltijd bijvoorbeeld bedien je elkaar en wacht je met beginnen te eten tot iedereen is opgeschept. Deze gebruiken zijn niet bedoeld als absolute regels maar ze beïnvloeden wel je dagelijks gedrag.

Het is echter net zo belangrijk voor jezelf te durven kiezen. Zo maak ik graag lange wandelingen in de bergen waarbij ik mijn grenzen opzoek en geen rekening hoef te houden met anderen, behalve dan met onze hond, die ook graag lange tochten maakt. Ik zal deze vakantie zeker momenten kiezen om alleen te zijn met de natuur en zo ‘tot mijzelf te komen’.

Wij bevinden ons deze week in Zwitserland, bij de familie van mijn vrouw. Er ligt dan wat meer gewicht op de kant van het harmoniseren. De buurman is rood-witte vlaggetjes in zijn tuin aan het plaatsen, want het is de Zwitserse nationale feestdag. Het kleine buurmeisje komt stralend om de hoek, zwaaiend met zo’n vlaggetje. Ik voel mijzelf ook feestelijk. Wat wij met oranje hebben, hebben zij met deze vlag. 

In deze zomertijd wil ik elke week een van de zintuigen extra aandacht geven. Misschien vind je het leuk om mee te doen. Deze week krijgen geur en smaak extra mijn aandacht. Bij de bloemen die ik tegenkom, snuif ik ook even de geur op. Ik ruik extra aan kruiden en proef de diepe smaak van de zelfgemaakte jam.

1Reactie
  • Marina
    Geplaatst op 11:25h, 01 augustus Beantwoorden

    Wat lief van je, dat je tijdens je vakantie, nog tijd voor anderen hebt. Fijne o.a. geurweek, 😊,❤ en wat bij betreft,😙,

Geef een reactie