Harmoniseer je met je omgeving

Je harmoniseren met de omgeving

Harmoniseer je met je omgeving

Na een lange warme autorit kom ik samen met mijn jongste dochter aan in het natuurgebied van de Haute Languedoc. De grijze bergen steken trots hun grijze rotspieken omhoog, de flanken zijn begroeid met paarse heide. Onze weg cirkelt er tussendoor. Af en toe kruisen we een stil dorpje.
Het landschap doet voor ons vertrouwd aan, maar omdat we vanuit het oosten komen aanrijden is toch alles nieuw. Nog een scherpe haarspeldbocht en daar doemt de zentempel voor ons op.
Het zijn een aantal onopvallende gebouwtjes, verspreid langs een beekje. Vroeger was het een kindervakantie verblijf.
De zen heeft geen Oosterse gebouwen nodig. Moeiteloos kleedt zij zich met de muren en het interieur van de kinderverblijven. De ware tempel is in je.

Bij deze retreat zijn nu al 120 mensen aanwezig en er komen nog steeds mensen aan. Dat trekt aan de maximum capaciteit van deze plek. In de dojo, de meditatieruimte, is geen vrije ruimte meer te ontdekken. De zwarte zenmatjes liggen zonder tussenruimte zij aan zij. Ook de voorruimte wordt nu dojo.
Het vraagt van iedereen die hier is om zich aan te passen en fijngevoelig te zijn naar elkaar. ‘Zich harmoniseren’ wordt dat in de zen genoemd. Zoals melk zich vermengt met thee.

Naast de tent die we naast het beekje opgezet hebben, delen we ook een kamer met een bevriend gezin voor als het buiten te warm wordt. ‘Kijk’, zegt Fred, ‘die twee bedden zijn voor jullie.’ Hij wijst op een hoogslaper. Dan wijst hij naar de andere kant. ‘Daar komt Eric met zijn dochter.’ Een smalle kast is zo neergezet dat er een apart ruimte ontstaat, maar nog steeds open. Eric heeft een nog jonge dochter en heeft zo iets meer privacy. Zich harmoniseren zal een dagelijkse oefening worden welke bestaat uit elkaars gezelschap delen maar ook elkaar ruimte, stilte en begrip gunnen.
Deze sobere bijna armoedige omstandigheden, zijn een geschikte omgeving voor de zen. Je hebt precies voldoende voor wat je nodig is, de rest schept zich al doende.

Mijn dochter zit voor het eerst ook in de dojo en beoefent nu geleidelijk aan mee met de volwassenen. Naast haar zitten met gekruiste benen stil in de Boeddhahouding haar twee trouwe vriendinnetjes van vroeger, die nu ook grote meiden geworden zijn. Het lijkt alsof het zo normaal voor ze is. Op de kast in de eetzaal staan hun drie namen gekrast met een hartje en daaronder 2012. Fijn om te zien dat zij zich hier nog steeds thuis voelen, het zijn drie mooie bloemen die goed gedijen in de soberheid.

4 Reactie's
 • Marianne
  Geplaatst op 12:25h, 06 augustus Beantwoorden

  Balsem voor de ziel

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 17:31h, 06 augustus Beantwoorden

  Zeker ‘n voorrecht Paul. ‘N mooie liefdevolle week, groetjes,❤

 • Ellen
  Geplaatst op 14:20h, 11 augustus Beantwoorden

  Ik heb een vraag:
  Door Niet Aangeboren Hersenletsel heb ik erg snel last van overprikkeling door geluiden. Ik woon in een appartement op de 6e (bovenste) verdieping en heb mooi uitzicht op een stukje Limburgs heuvellandschap. Helaas licht de flat ook vrijwel naast de snelweg. En omdat ik hoog/vrij woon, is de continue geluidsstroom van de auto’s erg aanwezig. En dat maakt me heel erg moe en overprikkeld. In de winter is het niet zo erg, maar nu in de zomer staan deuren en ramen open en wil ik eigenlijk ook wel lekker buiten zitten op mijn balkonnetje om te genieten van dat uitzicht. Maar het is bijna niet meer mogelijk door die geluiden. Toen ik hier in 2011 kwam wonen was er veel minder geluid, anders had ik dit appartement niet genomen.
  Hoe kan ik hier “harmoniseren met de omgeving”? Zonder er gek van te worden dan wel te verstaan.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 11:45h, 20 augustus Beantwoorden

   Beste Ellen,
   Wat vervelend dat de situatie zo veranderd is bij je woning. Het liefst zou ik je aanraden te verhuizen, maar dat is misschien niet goed mogelijk.

   Verder heb je wellicht iets aan deze insteek: veel van onze stress wordt veroorzaakt door verzet. Zo vergroten we vaak zelf pijn die we opgelopen hebben door ons te verkrampen.
   Bij geluid is het net zo. Als je het innerlijk heel graag weg wilt hebben, zul je er meer last van hebben. Kun je het echter ‘meenemen’, dan is het wat het is en niet meer.

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link