Harmoniseer jezelf met de anderen

Harmoniseer jezelf met de anderen

Harmoniseer jezelf met de anderen

Precies als hij het wierookstokje naar zijn voorhoofd brengt, klinkt het belletje achter hem. Dan draait hij een halve slag en bevindt zich tegenover de rij met beoefenaars. Ze buigen synchroon naar elkaar. vervolgens loopt hij door naar het begin van de rieten mat voor het altaar, de tatami. Hij buigt, knielt en raakt met zijn voorhoofd de grond. Tegelijk klinkt de grote bel. 
De ceremonie na de zenmeditatie is een oefening in je harmoniseren. Je hoeft er niet bij na te denken. Het is gecodeerd als een choreografie. Er is niet een iemand die aangeeft en de anderen volgen, het is allen samen. 
In de zen zeggen we ‘je harmoniseren zoals melk en water’. Je kunt niet meer zien wat nu water en wat melk was, als ze zich vermengen met elkaar.

Zelfs de plek waar je gaat mediteren is in harmonie. Je legt jouw matje op een lijn met die van je buurman. De plaats waar je zit is iedere keer anders, want spontaan gekozen, maar toch wordt het als vanzelf optimaal verdeeld in de ruimte. Je bent alleen en tegelijk samen.

Je harmoniseren is in de zen een belangrijk begrip. Het doelt daarbij niet op iets speciaals, maar eerder op iets natuurlijks, wat we allen in ons hebben, en waar de hele natuur naar tendeert, maar wat wij in onze menselijkheid af en toe kwijt raken.

Wanneer we ons verenigen in groepen zoals met Kerstmis, komen vaak eerst de verschillen bovendrijven. De een praat gemakkelijk en veel, de ander is eerder stil en op de achtergrond. Iemand maakt grapjes die net over de schreef gaan en een ander kijkt op zijn telefoon. Ook hier is het een uitdaging om je te harmoniseren. Om gezamenlijk onvoorbereid en spontaan de ruimte in te vullen op zo’n manier dat iedereen zijn plek heeft en dat allen samen een geheel vormen.

2 Reactie's
 • Gert
  Geplaatst op 13:27h, 24 december Beantwoorden

  Mooie rake tekst over ‘harmoniseren’.
  Een week geleden heb ik dit in de zenles over rituelen ook uitgelegd.
  Leuk, deze parallel!

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 18:03h, 25 december Beantwoorden

  Dank Paul, jullie ook harmonische kerst, groetjes,🎄🎅,

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link