Heb jij ook (doodlijnen) deadlines?

Deadlines

Heb jij ook (doodlijnen) deadlines?

Wat een apart woord, deadline. We zeggen het zoveel dat we nauwelijks meer stilstaan bij de betekenis. 

Ik stel voor het gebruik van dit woord af te schaffen en daarvoor in de plaats het woord termijnafspraak te gebruiken: een afspraak waarbij je een termijn hebt vastgelegd. Maar waarbij je geen vreselijke (doods)angsten hoeft te voelen.

Als ik een telefoontje krijg voor een termijnafspraak, voel ik meestal een zekere opwinding. ‘Spannend, ik heb net afgesproken dat ik binnen twee weken dit artikel ga schrijven.’ Dan hoor ik een stemmetje die zegt: ‘Paul, je hebt nog voldoende tijd, je hoeft je nu echt nog niet druk te maken.’ Deze stem ken ik goed en ik weet dat ik hem moet negeren. De beste houding is namelijk om wél meteen aandacht te geven aan de afspraak.

Ik noem dat invoeren.
In de eerste uren nadat een opdracht is binnengekomen, heb je ook de meeste inspiratie. Het tintelt nog een beetje! Als je die energie gebruikt om jezelf op het spoor te zetten, zul je telkens weer even aan het project denken, nieuwe ideeën krijgen en associaties hebben. 
In plaats van de doodslijn wordt het een interessant project waar je met passie en creativiteit aan werkt.

Aanwijzing 5 van het Tijdsurfen: Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

4 Reactie's
 • Gerrit van den Burg
  Geplaatst op 12:15h, 27 maart Beantwoorden

  Helemaal mee eens Paul, van mijn enige deadline ken ik het tijdstip niet.

 • Pay-Uun
  Geplaatst op 12:25h, 27 maart Beantwoorden

  Beste Paul, ik begrijp je gedachte, maar het invoeren (;-)) van eufemismen verandert weinig aan de realiteit. Een termijnafspraak kan even dwingend zijn als een deadline. Het is maar welke betekenis je zelf aan een deadline geeft. Als alle deadlines waar ik in mijn leven overheen ben gegaan echt dodelijk waren, was ik zeker duizend doden gestorven. Een deadline is geen flatline, zeg ik altijd maar. Hartelijke groet!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 21:11h, 27 maart Beantwoorden

   Dag Pay-uun,
   het is wel een verschil of je deadlines hebt bij de krant of als boekhouder of als zelfstandig ondernemer. Maar het punt dat ik in de WI beschijf, blijft wel hetzelfde: als je meteen aan het begin aandacht schenkt aan de opdracht, zal het veel vloeiender lopen dan wanneer je dit niet doet. In het laatste geval zal er waarschijnlijk laatste-moment-stress ontstaan, die in mijn ogen niet nodig is.

 • Marianne Weel-Hoogeveen
  Geplaatst op 20:57h, 27 maart Beantwoorden

  Prima voorstel Paul! Ik ga het praktiseren 🙂

Geef een reactie