14 aug Helpen door niet te helpen
Ik ken haar al best wel lang. Vaak schrijft ze even wat terug op deze Inspiratiemails. Alsof ik voor haar persoonlijk schrijf. Graag wilde ze meedoen aan de driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in een klooster. Maar ze liet het afhangen van het moment. Dit keer was het dan gelukt. Ze kwam wat later binnen omdat het vervoer niet zo gemakkelijk te regelen viel, en dus waren alle ogen op haar gericht toen ze binnenkwam.
Zijzelf kan niet terugkijken, want ze is blind. Ze heeft een lichte witte stok met een bolletje voorop wat een extra oor en voelspriet is, maar met de oefeningen laat ze deze antenne ook onder haar stoel liggen, zoals bij de loopmeditatie of het dansen, wat we als energizer doen. Het vertrouwen waarmee zij dat doet, is mooi om te zien.
Het lipje van de blouse
De tweede dag behandelen we het thema allergieën. Allergieën zijn gedragingen of situaties waar jij extra gevoelig voor bent en waar je allergisch op reageert. Het is belangrijk om deze allergieën van jezelf maar ook van de mensen in jouw omgeving te kennen. We leren hoe deze gevoeligheden verbonden zijn met oud zeer en ook dat ze een deur openen naar de verwerking van dit oud zeer, een poort die maar weinigen kennen.
Iedere deelnemer maakt een inventaris van zijn eigen gevoeligheden. Dan vraag ik om één van deze gevoeligheden te delen met de groep. Alleen al het inzicht dat iedereen zulke gevoeligheden heeft, werkt helend. Om de beurt onthult een deelnemer zijn allergie en ook wat er dan met hem gebeurt.
Als deze blinde deelnemer aan de beurt is, vertelt zij dat zij er gevoelig voor is wanneer mensen om haar heen blijven draaien om haar te helpen. ‘Het kan gebeuren dat iemand mij van achteren vastpakt bij mijn blouse en mij zo naar een plek voert.’ Even is het stil. ‘En dan ook nog het lipje van de blouse dat naar buiten is gedraaid naar binnen vouwt, brr.’ Ze moet er zelf om lachen wanneer ze het vertelt.
Helpen door niet te helpen
Ze kan veel zelf en wil ook graag datgene wat ze zelfstandig kan zonder hulp doen. Je helpt haar het beste door haar zo min mogelijk te helpen. Wel kun je een gevoel hebben voor wanneer hulp handig is, maar je hoeft niet bij voorbaat al te gaan helpen. Het is ook logisch.
Dit principe geldt niet alleen voor blinden maar net zo voor ouderen en voor kinderen. Oudere mensen zijn ook gebaat bij zo veel mogelijk zelf doen. Ook al gaat het daardoor wat langzamer en kan dat ergeren. Door zelf te doen, blijven ouderen wakker en in beweging.
Jonge kinderen vinden het alleen maar leuk als ze iets mogen doen wat nog een uitdaging voor ze is. Wij hebben een filmpje waar onze jongste dochter met een groot mes in haar hand en haar tong uit haar mond groenten aan het snijden is. Juist omdat het een uitdaging is, doet ze extra haar best en gaat het goed. Ze is nu kok en heeft een etui met vlijmscherp materiaal. Jong geleerd!
Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’
Helpen door niet te helpen, het vraagt net zo goed aandacht en opmerkzaamheid!
Je leert je eigen allergieën kennen en ook de verborgen deur naar het oud zeer te zien zodat je het tot rust kunt brengen, in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’.
Er zijn twee opties om deze workshop te doen: een driedaagse in een klooster of zes maal 2 uur online.
Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Huissen
- Workshop in het het Dominicanenklooster in Huissen
- Van vrijdag 15 september 10.30 uur tot en met zondag 17 september 2023 15 uur
- Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
- Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
- Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
- Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding
Reactie
Ik heb de workshop ervaren als organisch, misschien wel vergelijkbaar als leren zwemmen. Je vertrouwt op je trainer maar moet het dus wel zelf doen. Eerst de theorie, die is duidelijk. Dan het water in. Vertrouwen in de trainer, de theorie zijn de zwembandjes, je kunt niet verdrinken. Maar je gaat wel kopje onder, met z’n allen durven we en helpen elkaar. Alles in fases maar zonder watjes gedoe, gewoon duidelijk en inzichtelijk. Paul heeft laten zien dat je kunt duiken zonder te zinken vertrouwend op je slagen.
Chris Ros, beeldend kunstenaar
Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in zes avonden
- Workshop online via Zoom
- Aanvang do. 28 september 2023
- 6 avondsessies van 2 uur
- Twee tijdstippen waar je op kunt inschrijven, 16.30-18.30 of 19.30-21.30 uur
- Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
- Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding
Reactie
De workshop heeft mij handvatten gegeven om mijn werk beter te doen, mezelf nog beter te leren kennen in met name allergische reacties en het komen tot de daadwerkelijke emotie. Positief dat de workshop via Zoom was: daardoor kon ik meedoen! De begeleiding door Paul was zeer waardevol. Knap, geduldig en heel wijs! Dank je wel Paul! Jij geeft de wereld een geschenk dat niemand anders geven kan, zonder jou zou het niet hetzelfde zijn!
Corrinne Dekker, trainer/coach
Ben je zelf coach, trainer of begeleider en wil je deze methode kunnen hanteren, kun je de ‘Opleiding Innerlijke Metamorfose voor coaches’ doen.
Interesse Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches