Herken de overgang van ‘kernkwaliteit’ naar ‘valkuil’

Kernkwaliteit en valkuil

Herken de overgang van ‘kernkwaliteit’ naar ‘valkuil’

Het is handig om te beseffen dat jouw kernkwaliteit tegelijk ook jouw valkuil kan zijn. Kernkwaliteit en valkuil zijn termen uit de trainingswereld. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn zorgvuldigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, hulpvaardigheid of daadkracht. Zulke eigenschappen zitten vaak vast verankerd in ons. Het kenmerkt de kwaliteit van het werk dat uit jouw handen komt.
Zo’n eigenschap heeft echter tendens zich niet alleen daar waar het nuttig is te manifesteren maar in alles wat we doen!

Zo heb ikzelf de eigenschap in mij om telkens iets te verbeteren, te vernieuwen. Dat is natuurljk een heel prettige eigenschap die aan de basis staat van al mijn werk. 
Maar ik kan ook in kleine taakjes telkens verbetering zoeken. En dat kost veel tijd. Dan kijk ik even wat na, lees er nog iets over, verander twee woorden, kies een andere letter, keer toch weer terug naar de oude letter, maar dan iets groter etc. 
Haha!

Het is dus belangrijk te herkennen waar zo’n eigenschap nuttig is en waar het niet meer is als een gewoonte die veel tijd kost. 
Die herkenning begint door de eigenschap bij jezelf te observeren. In mijn visie is het belangrijk dit vriendelijk en niet afkeurend te doen. Je observeert met een glimlach van herkenning. Als je dit een tijdje doet, valt je op hoe diep zo’n patroon in je kan zitten. Maar tegelijk doet het observeren ook al zijn werk: de eigenschap begint iets van zijn dwangmatigheid te verliezen.

Vervolgens is het handig een zinnetje paraat te hebben die precies jouw uitdaging laat zien. Voor mij is dat zinnetje ‘En klaar!’.

Het woord observeren gebruik je veel bij meditatie. Je observeert je gedachtes en je gewaarwordingen. Je merkt op, doet er echter niets mee. Het opmerkelijke is dat door te observeren er wel degelijk iets gebeurt. 
Hetgeen je observeert, krijgt meer afstand. Je vereenzelvigt je er niet mee. Daardoor verliest het aan kracht.

Bij de workshops over het ‘Zelfbeeld’, over oude gedragspatronen en overtuigingen,  gebruiken we onder andere dit bijzonder werkzame middel.

De 1ste verdieping van het huis van De StressOntknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties kalmeren

7 Reactie's
 • Ineke Kroese
  Geplaatst op 12:08h, 12 maart Beantwoorden

  Goed is goed genoeg!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:12h, 12 maart Beantwoorden

   Dat is ook een hele goede. Of ook: ‘Ik doe het soepel en luchtig’

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 12:56h, 12 maart Beantwoorden

  Dank Paul, gr.,🌾,

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 12:59h, 12 maart Beantwoorden

  …..en de mooie foto, gr.,

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:12h, 12 maart Beantwoorden

   🙂

 • Carolien Balt
  Geplaatst op 13:37h, 12 maart Beantwoorden

  Dank Paul en zo herkenbaar 😊Ik lees al je inspiraties met het grootste plezier, al jaren!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:11h, 12 maart Beantwoorden

   Fijn om te horee, Carolien!

Geef een reactie