Herken je soulmates

Herken je soulmates

‘Ik heb de mijne nog niet ontmoet’. ‘Maar hoe ziet die er dan uit?’ ‘Nou je herkent elkaar gewoon, je voelt elkaar precies aan. Misschien heb je elkaar al in eerdere levens ontmoet.’
Ik voer een gesprek met een vriendin over soulmates, over tweelingzielen. ‘Maar,’ zeg ik ‘als jij nog nooit zo’n soulmate hebt ontmoet, wil dat zeggen dat je ergens in je systeem de gedachte onderhoudt dat er iemand bestaat die iedereen die je tot nu toe ontmoet hebt in de schaduw gaat zetten. Is dat niet een illusie?’

Een bewuste keuze
Voor mij persoonlijk is een soulmate niet iemand die je per ongeluk op je pad ontmoet, maar een bewuste keuze van mijzelf, de vrije keuze om iemand als mijn soulmate te beschouwen, hetgeen vaak wederkerig is. Op die manier beschouw ik meerdere mensen in mijn omgeving als mijn soulmates.

Mijn jeugdvriend Jeroen was toen ik terugkeerde uit Frankrijk een lange tijd vooral een verre vriend. We bezochten elkaar misschien eens per jaar. Maar toen hij de ziekte ALS kreeg en ik hem regelmatig begon te bezoeken, bloeide de jeugdvriendschap weer op, sterker dan ooit te voren en werden we soulmates.

Het Walhalla
In mijn ogen is het een misvatting om ergens in je systeem een illusie te onderhouden dat elders het Walhalla wacht. Als je tot in de diepte aanvaardt dat het nu helemaal goed is, zal het leven vanzelf gaan kleuren. Het Boeddhisme heeft in sommige van haar uitingen fatalistische aspecten. Dan accepteert de Boeddhist de huidige omstandigheden, omdat hij als hij nu ‘goed’ leeft, in een volgend leven een betere incarnatie zal krijgen. Dat is in mijn ogen net zo goed een illusie.

Uitersten omarmen
In de zen heb ik geleerd om uitersten te omarmen: het is de kunst om én volledig je huidige omstandigheden te aanvaarden, én te werken aan je ontwikkeling. Het is nu al helemaal goed, en straks ook weer. Wat er ook gebeurt.
In het boek ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ krijg je daarom twee sleutels aangereikt. Met de eerste sleutel leer je jezelf en je omstandigheden volledig te aanvaarden, tot in alle vezels van je wezen. Met de tweede sleutel werk je tegelijkertijd aan je ontwikkeling. Maar wel op een zen-manier. Dat wil zeggen, je geeft jezelf op een diep niveau de informatie wat je in jezelf meer tot ontwikkeling wilt brengen.
Vervolgens laat je dit ook weer los en hoef je er niet meer aan te denken.

Het boek ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ kun je hier bestellen.

In de workshop Zelfbeeld en Emoties maak je een reis naar binnen. Naast het praktisch oefenen met de krachtspreuken van het boek Vleugels van vertrouwen leer je ook je emotionele reflexen kennen. Je ervaart hoe je door vertrouwd te worden met onaangename gevoelens, je er los van komt. Sterker nog: je ziet in hoe Oud Zeer zich in een hoekje van je systeem genesteld heeft en zich telkens opnieuw manifesteert, zoals een vulkaan waarvan men dacht dat hij niet meer werkzaam was, plots weer vuur en lava gaat spuwen. Tijdens de workshop krijg je de tools in handen om deze innerlijke vulkaan definitief te laten uitdoven.
De workshop Zelfbeeld en Emoties start op donderdag 6 januari. Info en inschrijven

4 Reactie's
 • Ellen de Lange-Ros
  Geplaatst op 16:42h, 30 november Beantwoorden

  Helemaal met je eens, Paul. En mooi verwoord hoe je met het denken over een soulmate jezelf een illusie kunt voorhouden, of die illusie doorprikt en zelf de schepper van je soulmates wordt. Heerlijk artikel!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 22:07h, 30 november Beantwoorden

   Dankjewel Ellen!

 • Léon
  Geplaatst op 18:08h, 30 november Beantwoorden

  Mooi verwoord Paul dat vasthouden aan een illusie niet helpt.
  Wel heb ik twee keer een tweelingziel ontmoet en dat was toch echt wel een plotsklapse, prachtige en super intense ervaring van herkenning, thuiskomen en eenheid.

 • Renate
  Geplaatst op 23:51h, 30 november Beantwoorden

  Een mooi inzicht en mindset over je soulmate vinden en illussies, dankjewel.

Geef een reactie