14 aug Het beest in ons
‘Misschien vind jij het wel leuk,’ zei Gijs ’een vorige bewoner heeft het adres niet omgezet en nu krijgen we nog steeds dat tijdschrift hier. Het gaat om een tijdschrift van Phoenix opleidingen. ‘Ja graag,’ zeg ik, ‘ik ben altijd benieuwd naar de aanpak van anderen.’
Als ik een paar dagen later de trap afdaal naar de vestiaire van onze zendojo, valt mijn oog meteen op de cover: een man met brede schouders in een net pak met stropdas en daarboven een wolvenkop. Het draagt de titel: ‘Het beest in ons, temmen of loslaten?’.
Het beest in mij
Nog voordat ik het tijdschrift ga lezen denk ik na over het beest in mij. Beest klinkt niet erg positief. Waar zit het in mij? Herken ik het? Wat is mijn relatie met het beest in mij?
In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ stel ik de vraag aan de deelnemers wat een positief zelfbeeld is. Het antwoord waar ikzelf ook in geloof, wordt meestal wel door enkele deelnemers genoemd: jezelf aanvaarden. Dan vraag ik: ‘Wat doet iemand met een positief zelfbeeld met zijn missers?’ ‘Ook aanvaarden’ is dan het antwoord.
Helemaal juist, maar dit antwoord blijkt vaak eerder rationeel dan doorleefd. In het geheim hebben we toch het beeld van een zelfverzekerd persoon die ontspannen lachend door het leven gaat en die als hij een fout maakt even zijn hoofd schut en dan weer verder gaat met de orde van de dag. Een held die alles makkelijk afgaat.
Dan zeg ik: ‘Maar achter ons in een hoekje van het vertrek hebben we een deken liggen. Daar hebben we een paar dingen onder geschoven die we niet willen accepteren, en die niemand hoeft te weten.’ Onze successen en enkele wat lichtere zwaktes, die aanvaarden we, maar onder die deken ligt het beest!
Niemand hoeft dit te weten
Daar liggen onze geheime verlangens naar macht, geld en seks. Daar willen we de beste zijn, daar haten we diegenen die ons pijn gedaan hebben en vooruit, ook diegenen die daar op lijken. Daar liggen onze driften die we niet kunnen beteugelen, maar ook onze angsten, daar liggen onze verslavingen en onze verdovingen. Daar ligt zelfhaat en zelfafwijzing. Daar ligt ook onze leeftijd en ons buikje.
En over dat beest hebben we een mooi dekentje gedrapeerd. Niemand hoeft dit te zien, niemand hoeft het te weten.
Af en toe schudt het beest met zijn kop en komt het tevoorschijn. Hij gromt en toont zijn gele tanden. Als hij de kans krijgt, scheurt hij met bloed doorlopen ogen de deken aan flarden. Met een beet en wat schrammen op onze armen krijgen we hem er moeizaam weer onder. We houden niet van het beest.
Het beest transformeert zich
Wat doe je met het beest? Temmen of vrijlaten? Ga je je woede beteugelen of mag hij zijn gang gaan?
In de zen is er een cruciaal principe: bonno soku bodai. De bonno’s zijn de illusies maar ook onze zwaktes. Het zinnetje geeft aan: bonno’s transformeren zich in ontwaken, in positieve kracht. De bonno’s worden in de zen niet afgewezen. Schaduw en licht horen bij elkaar.
Het beest vindt zijn ontstaan in de moeilijke en pijnlijke belevenissen van onze jeugd. Het kan zich later in ons leven transformeren in compassie, in vurigheid, in doorzettingsvermogen, in begrip.
De kunst is het beest lief te hebben en tegelijk de oude pijn die het beest gebaard heeft te durven voelen en het daardoor te kalmeren. Het is als een relatie ontwikkelen met een wild paard, zodat het benaderbaar is en rustig bij jou blijft.
A.s. donderdag Webinar Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches
In de Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches word je getraind om mensen te begeleiden met deze methode.
Deze opleiding start in het najaar en duurt een jaar. In dat jaar ontmoeten we elkaar vier keer 2 dagen in klooster Samaya, een prachtige en energieke plek vlakbij Utrecht.
Je leert de methode toepassen zowel op jezelf als op cliënten.
Over deze opleiding is donderdag 11 mei a.s. een Webinar van 19.30 tot 20.30 uur.
Meedoen aan het Webinar ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches
Wil je zelf de reis naar binnen maken en deze patronen in je herkennen en kalmeren, dan kun je de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ doen. Met Pinksteren vindt er een driedaagse workshop plaats in klooster Samaya. Er is nog plek voor 3 deelnemers.
Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya
- Workshop in het klooster in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven
- Van zaterdag 27 mei 10.00 uur tot en met maandag 29 mei 2023 15 uur
- Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
- Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
- Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
- Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding
Reactie
Ik heb de workshop als zeer inspirerend en plezierig ervaren. Verschillende dingen kwamen in deze workshop samen: NLP, systemisch werken, gedrag/drijfveren, gezondheid/leefstijl. Mooie oefeningen m.b.t. de sleutels, allergieën en het omgaan met emoties. De meditatie aan het begin en einde van de dag was een mooie, rustgevende aanvulling. Het was zó goed voelbaar waar de meerwaarde zit in het tot rust komen en op deze manier een dag beginnen en eindigen. Bewonderenswaardig hoe Paul op een rustige en overtuigende manier met ons aan de slag is gegaan. Heel mooi en leerzaam om te zien wanneer en op welke wijze Paul een interventie deed en overzicht hield over het wel en wee van de groep zonder zich te laten meeslepen. Ik kan deze workshop uit de grond van mijn hart aanbevelen!
Anja Verscheijden, adviseur/coach
Chantal
Geplaatst op 12:07h, 09 meiHeel mooie beschrijving! Heel leerrijk.
Dankjewel
Gr
Chantal
Anna Kok
Geplaatst op 14:27h, 09 meiWat een prachtige, inspiratievolle Nieuwsbrief heb je gestuurd. De juiste woorden stonden er in voor mij om in mijn hart op te nemen.
Dank daarvoor.
Anna
Anne Marie Drenth
Geplaatst op 11:06h, 10 meiBedankt voor deze nieuwsbrief, het raakt. Ik ben nieuwsgierig naar de webinar van 11 mei. Is het mogelijk de opname te kunnen terugkijken met een link? Ik ben morgen op een andere plek.