Het burgerberaad

Het burgerberaad

Als we emotioneel zijn, denken we niet goed na en flappen er zomaar wat uit, waar we later spijt van kunnen hebben.
Wacht je een tijdje totdat je chagrijn gezakt is, kan er ineens ook begrip voor de ander ontstaan. Ik denk dat je meteen wel een voorbeeld kunt bedenken waarin je dat beleefd hebt.
Als je kiest vanuit emotie, heb je maar een nauwe horizon. Als de emotie gezakt is, word je helder en verbreedt zich je blik.

Bij het begrijpen van de verkiezingsuitslag, lijkt mij dit een belangrijke observatie. Zowel de provinciale verkiezingen waar massaal op BBB gestemd werd, als nu op de PVV is er vanuit een golf van emotie gestemd. Dat vernauwt de blik en men let niet meer op de kleine lettertjes.

Hoog hek
Ook de PVV zelf is als je onder de oppervlakte kijkt een partij gegrond op angst. Je zou kunnen zeggen: de emotie is boosheid voortkomend uit angst.
Niet voor niets is Wilders zo vaak in de aanval en praat hij kleinerend en kwetsend.
Je zet een hoog hek om ons gezamenlijke paleis, zodat die vervelende buren die van ons komen profiteren, niet meer kunnen binnendringen en we ook al die nare dingen over het klimaat niet meer hoeven te horen.

Hoe zou het beter kunnen? Hoe kun je ervoor zorgen dat we niet meer vanuit emotie kiezen maar vanuit helder overzicht en kennis van zaken?
Burgerberaden zorgen voor deze brede horizon.

Burgerberaden
Bij een burgerberaad wordt er een groep van bijvoorbeeld 100 personen samengesteld die een goede vertegenwoordiging van de maatschappij vormen. Alle bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd. De groep wordt samengesteld door loting.
Deze groep gaat zich samen buigen over één thema, over één vraag. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met de huidige stikstofcrisis? Of: hoe kunnen we het beste omgaan met de huidige toestroom van vluchtelingen?
Zo’n groep komt meerdere weekenden bij elkaar en krijgt uitgebreide voorlichting over het thema. De voorlichting bestaat louter uit wetenschappelijk onderbouwde informatie waarbij verschillende perspectieven naar voren komen. Deelnemers kunnen zelf ook sprekers uitnodigen. Zo wordt het thema van alle kanten belicht. Dan gaat men in kleine groepen in dialoog. Naar iedereen wordt geluisterd, iedere mening wordt gerespecteerd. Het is een open proces, de buitenwereld kan meekijken en lezen.

Aan het einde komt het Burgerberaad met aanbevelingen.
De praktijk leert dat deze vorm van reflectie leidt tot adviezen die door een veel groter deel van de bevolking gedragen worden en vooral ook: die niet op emotie zijn gebaseerd.

Al in veel landen werden burgerberaden geraadpleegd, zoals in Frankrijk over het klimaat. Belangrijk is dat de politiek de aanbevelingen serieus neemt, want in Frankrijk helaas de grote teleurstelling was.

Helder reageren
Zelf kun je ook leren om je emoties tot rust te brengen, zodat je niet meer stekend en verwijtend reageert of andersom, dichtslaat en niks meer zegt, maar helder bent en er geen nodeloze heibel ontstaat.
In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ leer je niet alleen hoe je emoties weer snel kunt kalmeren, je krijgt ook inzicht waarom je soms extra gevoelig reageert. We noemen dat allergische reacties. Dan wil je helemaal je emotie niet tot rust laten komen, je wilt vooral dat de ander zich anders gedraagt. Maar ook dan kun je beter maar wel de stoom van de ketel halen. Ook dat leer je in deze workshop.
En als je dat doet, gebeurt er iets bijzonders: je bent tegelijkertijd de oude pijn aan het verwerken, want dat is wat er onder zat: er werd geschuurd langs een oude wond.
Je leert dit alles stap voor stap op een veilige manier. Het is niet alleen maar serieus, we lachen ook veel en voelen ons met elke stap lichter worden.

Tegelijk leer je in deze workshop hoe je gemakkelijk kunt evolueren in patronen en overtuigingen, zoals jezelf afbreken of pleasen of doemdenken.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
Op donderdag 4 Januari start er een nieuwe workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Deze workshop bestaat uit 6 online sessies. Je kunt hem dus zonder reistijd gewoon bij jou thuis volgen. Elke week doe je een sessie. De laatste sessie ligt wat verder weg zodat je echt de gelegenheid hebt om, begeleid door mij, je alles eigen te maken.

Info en meedoen workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

Reactie van een deelnemer
Het liefdevol observeren van oude patronen in plaats van deze te bekritiseren is voor mij een echte eyeopener geweest. De inzichten met betrekking tot mijn zelfbeeld hebben ervoor gezorgd dat ik nu veel positiever naar mezelf kijk.
Bibeth Gerritsen, Verandermanager

Kado voor de feestdagen
Voor de feestdagen kun je in onze winkel de volgende kado’s bestellen:

Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen
Leef en werk vanuit rust en aandacht
– Houd de regie in handen
– Leer leven vanuit je intuïtie
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50
* bekroond als beste spirituele boek van het jaar

Het boek van Paul Loomans over emoties
Goed gevoel, emoties als medicijn
Begrijp hoe gedachten emoties kunnen blokkeren
– Breng oud zeer tot rust
– Ontdek de zee van rust en vertrouwen
 Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50

Het boek van Paul Loomans over het zelfbeeld
Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose
Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50

Set kaarten met krachtspreuken

De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek  ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in een mooi doosje. De  illustraties zijn van van Anouschka Boswinous.
Bestel een set kaarten voor € 15
Als je voor Sinterklaas wilt bestellen, zorgen wij dat het op tijd bij je is. De boeken krijg je gesigneerd en met een leuke opdracht.
2 Reactie's
 • Johan
  Geplaatst op 23:58h, 28 november Beantwoorden

  Goed verhaal, Paul!
  Als bestuurslid van een lokale GL afdeling kan ik hier wel wat mee

  groet
  Johan

 • i
  Geplaatst op 16:34h, 02 december Beantwoorden

  Dank je wel Paul,

  Voor over het hek heen kijken en in oplossingen denken.
  Ik hoop op een hoop burgerberaden!
  Fijne dag!
  Inge

Geef een reactie