Het eerste kwadrant van de matrix van Eisenhower

Mist

Het eerste kwadrant van de matrix van Eisenhower

Een ding na het andere zeg ik tegen mijzelf. Ooit heb ik een gemakkelijk wachtwoord voor de Wifi van mijn werkruimte ingesteld. Het werd ‘onmogelijk’, wat altijd een glimlach doet verschijnen op het gezicht van een nieuw persoon die even wil inloggen. Inmiddels ben ik echter mijn verbinding gaan delen met mijn buren. Eerst de linkerbuurvrouw. Vervolgens vroeg de yogastudio die naast deze buurvrouw zit, waar zij dan haar goede verbinding vandaan had. Ook zij wilden meedoen en begonnen onmogelijk in te typen en nu kwam de rechterbuurvrouw langs. Tijd dus om dit oude grapje om te zetten in een echt wachtwoord.
Een ding na het andere. Hoe kom ik in mijn modem? Hoe heb ik dat destijds gedaan? Een kwartier later heb ik het gevonden. Ik stuur een mail naar alle buren dat vanavond om 18 uur precies het wachtwoord wordt aangepast naar een onmogelijk te kraken cijferlettercombinatie.

Zo, alles goed voorbereid, het is vijf voor zes en ik log in het programma van het modem in, pas het wachtwoord aan, sluit weer af en ….
Ik krijg geen verbinding.
Shit.
Hoe moet dat nu? Geen verbinding betekent ook dat ik niet opnieuw kan inloggen om te kijken wat er mis is gegaan met het wachtwoord.
Help.
En ook dat de buren morgenochtend geen internet hebben.
…….

Gewoon niks doen
Als je het niet meer weet, moet je gewoon even niets doen, leer ik mijn cliënten. Een witje nemen. Op een steen gaan zitten, zouden de Chinezen zeggen.
Ik probeer rustig te fietsen op weg naar huis. Plots weet ik wat ik moet doen.

De hulp die ik nodig heb zit thuis achter zijn laptop. Ik vraag mijn zoon of hij mij wil helpen. Ja, dat wil hij wel. Wanneer dan?
Er maar een antwoord. En dat is nu. Vanavond, meteen na het eten.

Mijn zoon stopt wat kabels in zijn tas en ook zijn eigen laptop.
Op mijn werkplek gaat hij aan het werk als een dokter die een infuus aanlegt. Hij sluit zijn laptop aan met een van zijn kabeltjes. Typt het wachtwoord van het modem handmatig in. Opent het programma en ziet onmiddellijk de oorzaak. ‘Je hebt een spatie voor het wachtwoord laten staan, pap.’

Dankjewel zoon. Iedere keer opnieuw ben ik verbaasd over zijn kunde.

In het eerste kwadrant
Met dit voorval zitten we in het eerste kwadrant van de matrix van Eisenhower, realiseer ik mij. Het is een reflex. Als ik in een bijzondere situatie terecht kom, stel ik vast in welk kwadrant ik mij bevind. Het eerste kwadrant bevat de taken die zowel urgent als belangrijk zijn. In het algemeen zijn we ongeveer een kwart van onze tijd in dit kwadrant. Het zijn de taken die vandaag dienen te gebeuren en geen uitstel verdragen. Afspraken. Taken waar de afgesproken termijn vandaag is.
Inzicht in de matrix is een ware eyeopener voor hoe je omgaat met tijd. Je probeert maximaal in kwadrant 2 te zijn: belangrijk maar niet urgent. En zo min mogelijk in 3, urgent maar niet belangrijk.
Zo hoef je niet te haasten, bereid je alles goed voor en doet je werk vanuit rust en met plezier!

Je kunt niet altijd in kwadrant 2 zijn. Een uitzondering is bijvoorbeeld wanneer er crisis is. Dan laat je alles vallen en rent naar kwadrant 1. Dat is wat ik deed samen met mijn zoon.
Wat uiteindelijk ook rust verschaft is het herkennen in welk kwadrant je je bevindt!
Inzicht in de matrix is een van de thema’s van een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Je leert om maximaal in het tweede kwadrant te zijn. Anticiperen word je tweede natuur.
Tijdsurfen is een geheel andere manier van omgaan met Tijd als Timemanagement. Waar deze laatste probeert je effectiviteit te verhogen, is de eerste zorg van Tijdsurfen dat je vanuit rust werkt. Want dan werk je met aandacht en plezier. Je bent creatief en anticipeert. Het grappige is dat je er effectief van wordt! En ook gezond blijft.

In November is er een workshop Tijdsurfen in klooster Samaya. Er zijn 12 plaatsen waarvan er al 8 bezet zijn.
Ook start in november de Opleiding trainer Tijdsurfen. Heb je al kennis gemaakt met het Tijdsurfen en ben je enthousiast? Word dan de trainer of coach Tijdsurfen binnen jouw organisatie of bedrijf. De Opleiding duurt 5 woensdagen plus een weekend.

3 Reactie's
 • Carin
  Geplaatst op 12:07h, 29 september Beantwoorden

  Ik ken het kwadrant. Tijdens het lezen ervaar ik weer even de kracht van herhaling; oh ja, zo zat het …….. Mooi met een voorbeeld erbij, weer even terug naar wat werkt …… als je eraan denkt :).

 • Monique
  Geplaatst op 12:27h, 29 september Beantwoorden

  Heel leuk verhaal weer om te lezen tijdens mijn lunchpauze, Paul! Dankjewel.

  En wat fijn dat je zoon je geholpen heeft. Prachtig gekozen wachtwoord trouwens: met een spatie (moment van rust) erin. Jammer dat het modem dat niet ‘lust’….

  Groet,
  Monique 🌷

 • Bert
  Geplaatst op 14:36h, 30 september Beantwoorden

  Tja en dan te bedenken, dat witjes spaties in een tekst zijn. Veel lezen dus.(:

Geef een reactie