Het geheim van langdurige relaties

Het geheim van langdurige relaties

‘Jij bent iemand die zijn autonomie nodig heeft’, zegt mijn vrouw. Ik kom net terug van een lange wandeling in m’n eentje. ’s Morgens hadden we al een eerste wandeling samen gemaakt. Een rustige wandeling zoals we afgesproken hadden, maar ook omdat er regen in de lucht zat die zich af en toe ook liet voelen. ’s Middags klaarde het op en ineens voelde ik inderdaad die drang om ook iets alleen te doen. We reizen deze vakantie in een klein blauw campertje met drie levende wezens dicht op elkaar. Als ik niet aan het stuur zit, kruipt Giz op schoot, het liefst met zijn koppie op mijn arm. Je doet alles samen dicht op elkaar gedurende zo’n reis en dan heb ik de behoefte om even een zijspoor te nemen en alleen met mijzelf te zijn.

Tegengestelden trekken elkaar aan
In de nieuwbundel waarop ik geabonneerd ben, stonden net twee artikelen over de achtergrond van paren die lang samen blijven. Mijn vrouw en ik reken ik daar ook onder. Een Duitse wetenschapper verklaart dat er vele verdiensten zijn aan een langdurige relatie zowel op het gezondheidsvlak als ook voor het welbevinden. Een Nederlandse onderzoeker onderzocht de voorwaarden. Enkele springen er voor mij uit.
De eerste: de partners lijken op elkaar qua achtergrond. Die mogen wij niet afvinken, want als er twee niet op elkaar lijken dan zijn het wel mijn vrouw en ik. Wij vallen onder de niet genoemde categorie ‘tegengestelden trekken elkaar aan’. Kan dus ook best goed gaan!
Vervolgens: je respecteert elkaar (ja natuurlijk), je doet af en toe echt iets samen, je bent oprecht nieuwsgierig naar wat de ander beleeft, en ja: je durft ruzie te maken met elkaar.
Daar kan ik in meegaan. Ik denk dat het belangrijk is dat als je iets dwars zit, je het durft aan te gaan. Wel voeg ik er nog iets aan toe: je doet dit om de relatie te bestendigen, niet om gelijk te krijgen. Want vaak zul je zelf ook water bij de wijn moeten doen. Vaker zelfs dan je lief is en dat is volgens mij één van de belangrijkste condities van een lange relatie.

Iets samen doen is belangrijk
Het volgende punt: laat elkaar vrij. Gun het dat de ander zijn ding doet en jij het jouwe.
Dat is iets waar mijn vrouw en ik goed in zijn. We voelen heel goed aan waar de behoefte van de ander ligt en laten hem daarin vrij.
Vlak voor we weggingen hebben we samen de serie Arsene Lupin gekeken. Ik heb zelf een bloedhekel aan Netflixseries. Misschien zelfs wel wat overdreven. Voor mij is het tijdverspilling. En tijd is iets wat ik als uiterst kostbaar ervaar. Maar Arsene Lupin was een welkome afwisseling. Het droeg alle aspecten in zich van de feelgood Netflixserie, met zijn ongeloofwaardigheden en gezochte cliffhangers. Maar ik genoot van de stad Parijs, waar ikzelf zo lang gewoond heb, en van het goede acteerspel van sommige spelers en vooral dat we het samen keken. Iets samen doen, dat is belangrijk en dat zijn we nu ook weer aan het doen.

Gelukkig waren beide artikelen niet moralistisch. Ook werden de voordelen van wisselende partners opgesomd en van alleen zijn. Maar er werd bij benadrukt dit niet te idealiseren.
In mijn trainingen zijn regelmatig deelnemers die in een lastige crisissituatie zitten met hun partner en daar is niks leuks aan. Dat is vooral veel verdriet en pijn.

Training Zelfbeeld en Emoties
In de training Zelfbeeld en Emoties leer je jouw eigen pijnpunten te herkennen en ook die van de ander. Dat zijn de plekken waar je heftig kan botsen met elkaar. Vaak zoek je zelfs een partner uit die een beetje in jouw allergie zit. Want onbewust herinnert het je aan vroeger. In mijn ogen is het wezenlijk in een relatie elkaars allergieën te kennen en daar omzichtig mee weten om te gaan.
Soms zijn die allergieën en verschillen zo groot dat het ongezond is voor de relatie. Dan is het soms inderdaad beter om te stoppen. Maar is het minder zwaar, dan is het mogelijk om te leren hiermee om te gaan. Door wrijving niet uit de weg te gaan maar juist dan goed te communiceren. En ook elkaar veel vrijheid te gunnen. Daar wordt je allebei rijker van!

In september start een nieuwe workshop Zelfbeeld en Emoties waarin je goed je eigen allergieën leert kenen en ook leert om tijdens zo’n emotionele clash de rust te bewaren.

2 Reactie's
  • Albert Weijman
    Geplaatst op 11:23h, 06 juli Beantwoorden

    Beste grootvriend Paul. Reageren doe ik zelden maar NU. Jouw inspiratie van vandaag is er één die geschreven werd door een Meesterlijke Leerling. Groots, Albert

  • Lies
    Geplaatst op 15:57h, 25 juli Beantwoorden

    Een aspect dat ik zelf als enorm waardevol ervaar in een goede relatie is het blijven zien van de kracht(en) van de ander en die benoemen. Ook na 10/20/30/.. jaar is het mooi voor je lief om te horen aan hem/haar waardeert en hij/zij aan jou.

Geef een reactie