Hij moet niet zo arrogant doen

Hij moet niet zo arrogant doen

Ze gaat wat achterover zitten op het zand en knijpt haar ogen samen. ‘Ik vind het wel leuk’ zegt ze. ‘Dat klinkt niet erg enthousiast’ reageer ik. ‘Jawel hoor,’ zegt ze ‘maar ik weet al van te voren wat er komen gaat’. Wij zijn op een grote zandvlakte bij Soest en doen een werkvormendag van Hugo Bakker. ‘Ik ben trainer,’ gaat ze verder ‘en vind de vragen die de begeleider na een oefening stelt niet echt verrassend’.

Luisteren en vragen stellen
Ik ben juist heel enthousiast. De dag is vol met speelse werkvormen, waarbij je voortdurend je lichaam gebruikt. De deelnemers zijn vrolijk en moeiteloos ontstaat er een groepssfeer waarin iedereen zich welkom en gezien voelt. Dat is knap met 100 aanwezigen.
Af en toe wordt het programma onderbroken voor een moment reflectie. Mijn partner die Joske heet, mag vijf minuten lang praten over wat ze beleeft. Mijn rol is te luisteren en vragen te stellen.

Een rebel
Joske is zo mat dat ik me afvraag of er nog meer aan de hand is. ‘Heb je je ook aan iets geërgerd?’ vraag ik. Ze kijkt even in de bewolkte lucht. ‘Ja, die oefening met de ballonnen. Toen was er die ene jongen die zijn ballon niet wilde laten knallen. Dat vond ik zo egoïstisch.’
De jongen in kwestie is mij ook opgevallen. Het is een lang magere jongen met een egaal grijs hemd aan. Hij heeft ook een mooie, ietwat gereserveerde glimlach. Bij het spel wereldreis presteert hij het om meer dan 20 landen te bezoeken. In dezelfde tijd had ik vier landen bezocht, en was daar nog trots op ook. In andere onderdelen blonk hij eveneens uit.
Bij het spel met de ballon was hij de laatst overgeblevene en wilde zijn ballon niet afgeven. Hij hield hem hoog in de lucht zodat niemand erbij kon. Daarop werd hij aangevallen door een groepje van drie handige meiden. Twee leiden hem links en rechts af en sprongen om hem heen, de derde tikte de ballon uit zijn handen.

‘Daar had de trainer op moeten ingaan,’ zegt Joske ‘ze hadden hem moeten vragen wat dat wilde zeggen over hem’. Ik moest even slikken. En plein public erkennen dat je fanatiek bent en er dan op afgerekend worden? ‘Is er ook een positieve kant aan om zo iemand in de groep te hebben?’, vroeg ik. ‘Jawel hoor,’ zei ze ‘het is een rebel. Hij gaat niet mee met wat iedereen doet en dat kan een andere invalshoek opleveren.’

Allergie
In mijn coachingsgeest was er allang een lampje gaan branden. Waarschijnlijk reageerde Joske allergisch op rebelse mensen. Als je in een ander gedeelte van je leven last gehad hebt van bepaald soort gedrag, bijvoorbeeld omdat een opvoeder of een broer of zus jou regelmatig belemmerde, bijvoorbeeld door zoals hier rebels gedrag, kun je daar later allergisch op reageren.
Het leek mij niet gepast om daar nu over te beginnen. Ik zei: ‘Ik ben zelf ook een rebel.’ ‘Oh?’, keek ze me verbaasd aan. ‘Ja,‘ zei ik ‘je ziet het van buiten niet zo aan me omdat ik het weet van mijzelf, en mijzelf relativeer maar vaak denk ik bij mijzelf: klopt dit wel? Is het waar? Zijn er geen andere opties?’ Ze moest glimlachen en zei. ‘Maar deze jongen zou zich best wat minder arrogant mogen gedragen.’

Oud zeer
In de workshop ‘De innerlijke metamorfose’ vertel ik in de vierde sessie aan de deelnemers dat het belangrijk is om jouw allergieën te kennen. En ook omgekeerd: weten waar mensen die dichtbij je staan allergisch voor zijn. We hebben allemaal van dat soort heftige reacties: dan wordt er onbedoeld tegen een oude wond aan geschuurd en vlammen we op. We reageren buiten proportioneel. We worden agressief of we slaan dicht en kunnen niets meer zeggen.
Iedereen in de workshop maakt een lijst van gedrag waar hij of zij allergisch voor is en benoemd ook de emotie die op zo’n moment onderdrukt wordt. Dat laatste is niet zo eenvoudig maar wel essentieel. Vervolgens leren we dat juist op zo’n moment er achter je rug een deur opengaat die toegang geeft tot het oude zeer en je de kans geeft dit alsnog te verwerken.
Het mooie is dat het beleven van oud zeer helemaal niet zo spectaculair is als je zou verwachten. Het toelaten van een emotie is lucht op, maar het verzet ertegen, dat is fel!

Workshop ‘De innerlijke metamorfose’
Als je interesse hebt in de workshop ‘De innerlijke metamorfose’, schrijf je dan bijtijds in. De driedaagse workshop met Pinksteren is al sinds twee maanden volgeboekt. In oktober is er weer een driedaagse in Huissen, waar ook nog maar enkele plaatsen beschikbaar zijn. Verder kun je de online workshop van 6 sessies van 2 uur doen, die extreem hoog gewaardeerd wordt, juist omdat je gedurende langere tijd begeleid wordt en goed kunt oefenen.

Meedoen workshop ‘De innerlijke metamorfose’, Zelfbeeld en Emoties

1Reactie
  • E. P.
    Geplaatst op 11:01h, 28 mei Beantwoorden

    Dank je wel Paul. Dit helpt mij om met zelfcompassie naar een conflict te kijken. Ook ik ben namelijk vorig jaar in de situatie beland waarin er een hoog oplopend conflict is ontstaan waarin oud zeer een rol speelde en nog speelt. Op dat moment was ik overbelast en kon niet goed meer nadenken. Nu ik met meer afstand kijk, zie ik pas dat dit heeft meegespeeld. En jouw woorden dat we ‘allemaal’ dat soort reacties hebben, maakt het schuldgevoel hierover wat zachter en ontroert me.

Geef een reactie