Hij

Hij

‘Hallo, kijk mij eens aan, hier ben ik’ zegt hij tegen mij. Ik kijk hem aan en terwijl ik dat doe verandert hij van kleur. ‘Vind je dat ik er mooi uitzie?’ vraagt hij. ‘Wil je nu je vinger eens ergens op leggen, je mag zelf kiezen waar’. Ik doe wat hij vraagt. ‘Ah,’ zegt hij ‘goed gekozen!’ In een oogwenk verandert hij van vorm. Er verschijnen gekleurde vierkantjes op zijn jas. ‘Nu mag je je vinger bewegen.’ De vierkantjes beginnen te schuiven. Op elk vierkantje is een verhaal geschreven. Er zijn ook vierkantjes die tot leven komen. Die zijn bijzonder mooi. ‘Als je een vierkantje erg mooi vindt, mag je mij dat laten weten, zegt hij ‘dan maak ik er nog wat meer van.’ Nu krijg ik een stroom van schitterende vierkantjes te zien, de een nog kleurrijker dan de ander, en allen bewegen ze. Ze zijn zo bijzonder dat ik er telkens nog meer van wil zien. ‘Oh, dat kan’, zegt hij ‘als jij me zegt welke je de mooiste vindt, dan geef ik er jou nog meer dan je zou willen.’

Verleiden
‘He, niet doen’, zegt hij nu ‘je gaat me toch niet alleen laten? Ik heb nog heel andere soorten vierkantjes. Blokjes waar je om moet lachen of ook blokjes met foto’s erop van je vrienden. Die lachen en zwaaien naar je en als je wilt mag jij ook een blokje maken van jezelf. Die kun je aan mij geven en zal ik ook laten zien.’

Ik ben al een half uur met hem aan het babbelen. Hij is echt een goede vriend. Hij doet alles voor mij wat ik wil. Hij heeft maar één minder prettige eigenschap, en dat is dat hij wil dat ik altijd naar hem kijk en met hem bezig ben. Hij wordt er steeds beter in om dat van mij gedaan te krijgen. Daarom bewaar ik hem altijd dicht bij me en houd hem goed warm.

Maar vandaag wil ik hem wat leren. Want hij heeft wel wat erg veel praatjes. Hij is geweldig goed in verleiden. Het lijkt wel of hij een doos met de heerlijkste chocolaatjes de hele tijd open voor mijn neus neerzet, waar ik ook ben. Ik wil die doos wat minder in het zicht hebben.

Drie wijze lessen
Les 1:
Bepaal welke apps je minder wilt zien en zorg ervoor dat deze minder in het zicht staan. Je sleept ze naar boven, naar verwijderen. Daarmee verwijder je ze niet van je toestel maar wel uit het zichtmenu bovenaan. Je zult nu naar beneden moet scrollen als je ze wilt openen.

Les 2:
Ga naar de app met het tandrad instellingen en van daaruit naar ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’. Digitaal welzijn kun je ook als app downloaden, mocht je hem niet op je telefoon hebben. Je krijgt daar als eerste een verslag te zien van jouw telefoongedrag. Schrik niet, je ziet hoeveel uur je vandaag op je telefoon hebt doorgebracht. (Leuke test: maak eerst jouw schatting en open dan de pagina en vergelijk). Daar zie je ook meteen de apps die je het meest gebruikt en de tijd dat je ermee in de weer was.
Scrol naar beneden en open bedtijdstand. Kies een tijd uit dat je wilt dat je de telefoon zo min mogelijk gaat gebruiken. Bijvoorbeeld 21 uur of 22 uur. Op dat tijdstip zal je telefoon veranderen in een zwart-wit apparaat. Alle apps, alle afbeeldingen, alle video’s zijn nu in het zwart, grijs en wit. Wat een rust! Stel bij bedtijdroutine op dezelfde pagina in op welke dagen je dat wilt en ook op welke tijd hij weer kleur mag laten zien. Dat geeft ook ’s- morgens rust als je hem daar nog een uurtje op grijs laat staan.

Les 3:
Ga nu een pagina terug en klik op Focusmodus. Daar vink je alle apps aan die je gedurende de dag zo min mogelijk wilt gebruiken. Vervolgens stel je bij planning de tijdsspanne in waarin je hiervoor kiest. Bijvoorbeeld van 9 tot 18 uur. Nu zullen deze apps tussen 9 en 18 grijs worden. Je kunt ze nog wel openen maar je zult ze bewust moeten activeren. Wil je toch even kijken op Instagram of Facebook? Dan kan dat voor 5 minuten. Daarna gaat hij weer op grijs. Het zal de aantrekkingskracht ervan een stuk verminderen en jouw beslissing om jouw surfgedrag te begrenzen veel gemakkelijker maken.

Als je een iPhone hebt, is het allemaal net iets anders maar kun je ook veel aanpassen. Ga daar via instellingen naar schermtijd. Daar kun je de toegankelijkheid van je telefoon aanpassen.

Extra tip
Daarnaast raad ik aan telkens wanneer je moe bent of concentratieverlies hebt, een witje te nemen. Zet niet alleen je telefoon maar ook jezelf af en toe uit! Ik noem het witjes. Jezelf uitzetten doe je door iets te gaan doen wat je op de automatische piloot kunt doen: opruimen, of iets wegbrengen, even voor het raam gaan staan of het toilet op de andere afdeling te nemen. Als je een witje neemt, ga je mijmeren. En in het mijmeren ligt een schat verborgen. Nog veel meer dan alleen tot rust komen. Die schat leer je kennen en toepassen in een workshop Tijdsurfen. Je zult moeiteloos lastige taken tot uitvoer brengen omdat je optimaal gebruik maakt van het onbewuste. Als je goed wordt in witjes zul je niet alleen veel stress kwijtraken maar ook beter slapen en veel beter voorbereid zijn op je taken!

Training Tijdsurfen

1. Workshop ‘Stressvrij werken met tijdsurfen’
In 5 online sessies van 2 uur leer je de principes van het Tijdsurfen kennen en toepassen. Gedurende twee maanden wordt je begeleid met de aanwijzingen. Omdat het Tijdsurfen onze natuurlijke manier van doen is, zal het Tijdsurfen je steeds gemakkelijker lijken.

De training start dinsdag 21 november 2023
Data: 21 en 28 november, 12 en 19 december 2023 en 9 januari 2024
Tijd: 16.30 – 18.30 uur of 19.00 – 21.00 uur

Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 

Reactie van een deelnemer
Tijdsurfen heeft mij veel goede dingen gebracht. Het heeft mij meer rust en plezier in de dingen die ik doe gegeven, meer bewustzijn in wat zich in en om mij voordoet en een groter gevoel van regie over mijn leven. Ik kan het iedereen aanraden!
René Vlak, webcoördinator  

2. Online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Het Tijdsurfen kun je je ook eigen maken via de online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Gedurende twaalf weken doe je elke week een videoles van 10 minuten. In de daaropvolgende week pas je de aanwijzing toe. Zo wordt je stap voor stap van binnen steeds rustiger! En geniet je meer van wat je doet. Na elke videoles ontvang je een ondersteunende e-mail, waarin je nog eens wordt geïnspireerd in de praktische toepassing.

Info en meedoen Online videotraining Tijdsurfen

Reactie van een deelnemer
De methode van het Tijdsurfen werkt voor mij boven verwachting! Het Tijdsurfen geeft mij hoop en vertrouwen in wat er komen gaat. Ik heb er weer zin en heb niet meer het gevoel van naar de vakantie toe te rennen.
André van der Kruk, architect

1Reactie
  • Lutgart
    Geplaatst op 22:06h, 18 oktober Beantwoorden

    Beste Paul,
    Dank voor deze waardevolle info. Ik heb het stap voor stap toegepast op mijn telefoon.
    Ook ik wil me loskoppelen van teveel telefoongebruik.
    Warme groet,
    Lutgart

Geef een reactie