Hoe bereik je blijvend resultaat?

Blijvend resultaat

Hoe bereik je blijvend resultaat?

Mijn kinderen en ook de poezen keken verbaasd toen ze mij ’s morgens in rare houdingen zagen bewegen in onze woonkamer. Het zag eruit zoals de poesen die zich uitrekken, ik was de yoga-zonnegroet aan het doen. Het zijn een aantal houdingen die gezamenlijk een serie vormen. Je rug rekt en strekt zich afwisselend in verschillende richtingen. Het is heerlijk om je lichaam zo wakker te maken en vooral ook om diep de lucht in je longen te verfrissen. De verschillende bewegingen synchroniseer je met de ademhaling.
In het begin raakte ik ervan in de war. Moest ik bij deze beweging ook al weer in- of uitademen? Was ik niet een beetje snel klaar met mijn serie dit keer? (Ik was een paar houdingen vergeten)

Bij veel nieuwe vaardigheden die je jezelf wilt leren, kom je een moment tegen waarop je denkt: dit is toch niets voor mij. Het is moeilijk of saai of je ziet te weinig vooruitgang.
Blijvend resultaat is het gevolg van kleine stapjes, veel herhalen en je niet laten ontmoedigen. Het begint juist interessant te worden wanneer je doorgaat na momenten van twijfel. Dit principe geldt voor veel wat je wilt aanleren of transformeren: voor meditatie, afvallen, gaan sporten, gezonder eten, vaker vrienden bezoeken, een dagboek schrijven. Als je klein inzet, telkens herhaalt en geleidelijk je doelstelling wat opschroeft, zul je verstelt staan hoe snel je resultaat boekt.

Ik hoef nu niet meer na te denken bij de zonnegroet. De houdingen en de daarbij horende ademhaling zijn geautomatiseerd. Ik kan me richten op een vloeiende uitvoer, op extra strekken of op diep uitademen. Daardoor wordt het ook steeds fijner om te doen.

De 1ste verdieping van het huis van De Stressontknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties verwerken

2 Reactie's
 • Nina
  Geplaatst op 12:48h, 01 mei Beantwoorden

  Beste Paul,

  Geen idee hoe je dit iedere keer voor elkaar krijgt maar deze inspiratie raakte mij alweer precies in de kern van een interne worsteling. Dank!

  Zonnige groet

 • Marianne Weel-Hoogeveen
  Geplaatst op 16:55h, 01 mei Beantwoorden

  Dag Paul,
  dank je wel, wederom! Mooi geschreven, herkenbaar. Yeah, oefening baart kunst…….
  En ook de Wekelijkse Inspiraties helpen bij het verder gaan op de ingeslagen weg.
  Ervaar ik als bemoediging en doen hun naam eer aan 🙂
  Hartegroet!

Geef een reactie