Hoe ‘niet helpen’ ook compassie kan zijn

Hoe ‘niet helpen’ ook compassie kan zijn

Compassie betekent letterlijk meevoelen. Compassie tonen lijkt op het eerste gezicht alleen maar positief te kunnen zijn. Toch kan ik een afweerreactie krijgen als iemand te behulpzaam met mij is.
Troosten kan bevoogdend overkomen: ‘Huil maar lekker uit, dat doet je goed’. Als iemand huilt in een coaching sessie, voel ik van binnen mee en geef een zakdoekje maar doe verder meestal niets. Dit niets doen betekent dat je de ander ruimte geeft. ruimte die je niet invult met goede bedoelingen. 

Meevoelen en niets doen, vraagt enige moed. Je ziet immers dat de ander het moeilijk heeft maar grijpt niet in. Je laat een kind aanmodderen, zodat hij het zelf leert. Je laat een oud persoon zelf zijn knopen dichtdoen met trillende handen, omdat je hem een stukje zelfstandigheid afneemt door het over te nemen.

Bij compassie tonen is het goed de afweging te maken: waar is de ander het meeste bij gebaat? Bij hulp of juist bij niet helpen? 

De kelder van het huis van De StressOntknoping: Emotionele verwerking

4 Reactie's
 • Marianne Peltenburg.
  Geplaatst op 12:41h, 18 december Beantwoorden

  Dag Paul,

  In de loop van de jaren heb ik geleerd om niet in te grijpen. Bij situaties als de persoon die bij je is echt overweldigd wordt
  door emoties is een zachte woordeloze aanraking voldoende..
  Prachtige foto.

  Mooie lichtdagen gewenst.

 • Marina
  Geplaatst op 13:21h, 18 december Beantwoorden

  Beste Paul,

  Deze week inspiratie had ik echt nodig! Mijn partner worstelt, heeft depressie klachten en uit frustratie en machteloosheid omtrend zijn gezondheid huilt hij regelmatig. Mijn primaire reactie is om hem te troosten. ‘Mee te huilen’. Ik voel wel dat hem dat niet helpt maar voel(de) me schuldig als ik geen actie ondernam. Jouw inspiratie helpt mij om te zeggen: “ik hoor je”. Ik luister als hij zijn verhaal wil doen.
  Dank je!

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 12:31h, 20 december Beantwoorden

   Fijn Marina. <3

 • Siebrich
  Geplaatst op 12:33h, 20 december Beantwoorden

  Oooooh Paul wat zijn dit wijze woorden. Ik probeer mensen daar ook zo op te wijzen. Vaak gaat het helemaal niet om de oplossing. De ander laten vertellen en inderdaad meevoelen, is al de helft van de oplossing die op dat moment nodig is. Wanneer je de gedachte in acht neemt dat niet helpen ook compassie kan laten zien, zoals wij dus vinden, dan hoef je jezelf ook niet te kwellen met onzekerheid. Je kunt in alle eerlijkheid en kwetsbaarheid met de ander communiceren en vragen of hij of zij hulp nodig heeft:
  Kan ik u ergens mee helpen of wanneer je ziet wat moeilijk is, zal ik even——? Want hulp vragen is ook niet gemakkelijk voor iedereen hoor Paul. Het is soms best fijn als het je met respekt wordt aangeboden.

Geef een reactie