Hoe schep je een rijkdom aan tijd?

Rijkdom aan tijd

Hoe schep je een rijkdom aan tijd?

Tijdens het seminar met Tony Robbins was er een moment dat iedereen zijn eigen belemmeringen formuleerde. In de tumultueuze zaal heerste ineens een net zo overrompelende stilte als de uitbundigheid van het momenten daarvoor. Iedereen zat met zijn werkboek op schoot intens van zich af te schrijven. 
Vervolgens vroeg Tony wie het geschrevene wilde delen met het publiek. Tussen de vele vingers, wees Tony een Belgisch meisje aan. ‘Wat mij belemmert…’ zei ze met een stem waarin je kon horen hoezeer haar dit aan het hart ging, ‘…is een gebrek aan tijd. Ik heb veel te weinig tijd’. Tony keek haar vriendelijk aan en hield even in. Toen zei hij: ‘Je liegt’. 
Dat is typisch de stijl van Robbins, die je ook terugziet in de Netflix documentaire ‘I’m not your guru’. Hij shockeert. Hij geeft een harde duw tegen het wankele podium waar iemand zich staande houdt, zodat hij zijn evenwicht verliest. In die beweging is iemand bereid om naar de andere kant te kijken en zijn axioma’s te heroverwegen.
‘Iedereen heeft evenveel tijd’ zei Robbins. 
Ik moest denken aan de woorden van Salem Samhoud, die gedeeld de eerste prijs van de wedstrijd ‘Manager zonder stress’ won, die wij enkele jaren geleden hielden. Hij geeft leiding aan een internationaal consultancybedrijf met meer dan 200 werknemers. In het interview dat ik hem afnam, zei hij als eerste: ‘Tijd is het enige wat wij hebben’.

Wil je gaan ervaren dat je de tijd hebt, kun je alle tips en inzichten van het Tijdsurfen gaan toepassen. Maar het allerbelangrijkste is de stap die daaraan vooraf gaat: de wil en de overtuiging om tijd hebben voorop te zetten. Het is een bewuste stap, een beslissing. Je kiest voor het leven in plaats van het afwerken van lijstjes. 
Het gevolg van dit besluit is alsof je een dam opwerpt in de mainstream, die maakt dat de rivier een andere loop gaat nemen, die maakt dat je jouw benadering van tijd gaat herschikken. 
Van daaruit volgt de rest vanzelf. Dan kun je inderdaad goed gebruik maken van de aanwijzingen van het Tijdsurfen, die nu als een precies passende handschoen zullen aanvoelen. Ze maken je mogelijk het spoor te volgen waarvoor je hart gekozen heeft. Het leven heeft geen tekort aan tijd maar is juist een rijkdom aan tijd.

De begane van het huis van De StressOntknoping: ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

1Reactie
  • Marina
    Geplaatst op 16:30h, 24 april Beantwoorden

    Tara Brach vertelt in één van haar podcasts over een moeder van een klein meisje (2 – 3 jaar oud).
    De moeder heeft kanker en zal sterven. De moeder zegt:”I have no time to rush”.
    Als ik weer door het leven jaag word ik mij er steeds sneller en vaker van bewust dat ik door te haasten heel veel mooie dingen mis. Ik ben gelukkig niet ziek en ook ik heb geen tijd om te haasten.

Geef een reactie