Hoe verander je ‘moeten’ in ‘willen’?

Hoe verander je moeten in willen?

Hoe verander je ‘moeten’ in ‘willen’?

Als je erop let, merk je hoe vaak we het woord ‘moeten’ gebruiken, ook voor heel gewone acties. 

 • ‘Ik moet nog een afspraak maken’
 • ‘Ik moet dit nog verder uitwerken’
 • ‘Ik moet het nog even nakijken’

En thuis: 

 • ‘Ik moet vanavond koken’
 • ‘We moeten nieuwe zeep kopen’
 • ‘Ik moet nog een cadeautje verzinnen

Het gaat telkens om acties die in de toekomst liggen. Het zegt iets over de relatie die wij onderhouden met acties die we in de toekomst willen gaan uitvoeren: we behandelen ze als plicht of als noodzaak in plaats van er echt voor te kiezen. Het kan ons ook zorgelijk maken: we moeten nog zoveel.

Tijdsurfen houdt o.a. in dat je het ‘moeten’ verandert in ‘willen’. Allereerst in het taalgebruik en vervolgens door je (kort) voor te stellen wat je nodig hebt om de actie uit te voeren. Je laat het daarmee binnenkomen,  je schept een relatie met de actie.

Je kunt het meteen al proberen met de volgende opdracht:
Denk aan iets wat je niet mag vergeten. 
Gebruik nu de woorden ‘Ik wil ….’ en stel je tegelijk voor wat je nodig hebt om het uit te voeren. Dit duurt niet meer dan enkele seconden.

Je hebt nu een positieve band geschapen met hetgeen je straks wilt gaan doen! Het zeurt niet meer in je maar wacht geduldig en vol vertrouwen zijn beurt af.

Het transformeren van ‘moeten’ in ‘willen’ is een typische Tijdsurf-aanwijzing. Als je aandachtig oplet wat er in het lichaam gebeurt terwijl je denkt aan iets dat je in de toekomst ‘moet’ gaan doen, zul je opmerken dat het lichaam zich vaak enigszins verkrampt. 
Daarentegen zal het lichaam zich ontspannen wanneer je een innerlijke band gemaakt hebt met de actie, door het te laten ‘binnenkomen’.

Aanwijzing 4 van het Tijdsurfen: Geef volledige aandacht aan aankloppers

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagment ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

4 Reactie's
 • Saskia
  Geplaatst op 17:35h, 08 januari Beantwoorden

  Vorig jaar was ik bij je workshop op het Public Support Jaar Event.
  Met jouw tip “geef de aanklopper volledige aandacht” (of helemaal niet) heb ik echt veel rust in kunnen bouwen voor mezelf. Deze relatief kleine tip vond ik echt de eyeopener van de dag !

 • Helga
  Geplaatst op 17:36h, 08 januari Beantwoorden

  Dank voor je bericht. Een kleine reactie, voor mij werkt het beter om ‘moeten’ te veranderen in ‘gaan’ Als ik mezelf voorhou dat ik boodschappen ‘wil’ gaan doen dan werkt het niet. Dan wordt ik geïrriteerd want ik wil het helemaal niet. Ik wil op de bank, met een boek. Dat levert dan alweer een nieuwe stressknoop op. ‘Ik zou het moeten willen’
  Maar als ik daarentegen zeg ‘ik ga boodschappen doen, dan is dat gewoon wat het is. Het is vrijer.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 17:39h, 08 januari Beantwoorden

   Het is juist de essentie van het Tijdsurfen dat je de acties wél wilt gaan doen, omdat je ze belangrijk vindt. Administratie bijvoorbeeld is niet mijn passie, maar wel belangrijk. Op het moment dat ik het innerlijk aanvaard, verandert het van kleur in mijn systeem. Vervolgens zie ik het tijdens de uitvoer als de belangrijkste actie van het moment! Dan is administratie best wel rustgevend.

 • Marjan Kok
  Geplaatst op 22:59h, 08 januari Beantwoorden

  Oh ja het werkt zeker! Ik was er al mee bezig maar soms vergeet je het en verval je weer in de gewoonte van MOETEN. Je moet je het er steeds van bewust blijven, en dan is het idd. veel leuker!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link