Hoejapje

Vliegenzwam

Hoejapje

‘Hoejapje’ zegt ze tegen me. Hoejapje?, denk ik bij mijzelf. Ik zeg tegen mijn buurvrouw ‘Lekker oktober weer, he. Wat een regen’. De druppels rollen van mijn jas op de grond. Mijn bril is beslagen en vol met waterspetters ‘Ik ben doornat’ probeer ik nog eens. Nu wijst ze naar haar mond. Ik staar haar aan. Wat bedoelt ze? Ah, nu valt het kwartje, ze wil haar mond niet opendoen en daarmee mogelijk het virus verspreiden. ‘Mondkapje bedoel je?’ Ze knikt meewarig. Hoe kun je zo traag van begrip zijn?

Reactietypes op corona
Sinds een week woedt hier op mijn werk de mondkapjesbattle. Zijn we als Ondernemerscentrum nu wel of geen openbare ruimte, zoals bedoeld in de maatregel? Moet je dan ook een mondkapje op als je alleen maar van de voordeur naar je ruimte loopt? Of als je naar de wc gaat? Gaan we het verplichten voor alle bezoekers?
Als het gaat om corona kun je de mensen in types onderverdelen. Je hebt de hardliners, die je boos aankijken als je geen kapje draagt, per ongeluk te dichtbij komt of de dispenser negeert. Je hebt de angstigen die deur en ramen open hebben staan en ook buiten een hoejapje dragen. Je hebt de beterwetenden. Zij omarmen je het liefst en zijn nergens bang voor. Ze kijken je medelijdend aan omdat je maar niet wil begrijpen dat achter die hele regelgeving een complot schuilt gaat. Je hebt de flexibelen, die wel met alles meedoen maar er niet echt in geloven.

Communicatie als vak op school
Onze beheerder die eigenlijk een engel is, had een rondbrief geschreven en de vraag gesteld hoe iedereen erover dacht. Ze vertelde mij dat er een paar reacties waren geweest die zo heftig waren dat je het niet wilt lezen.
Corona is emotie en als er emotie in het spel is, verandert de communicatie betweterij, heftige stellingnames, en voor sommigen in schelden en verwijten.
Goed weten te communiceren is belangrijk. Het zou een vak op school behoren te zijn. Hoe zeg je het wanneer je ergens bang voor bent? Hoe druk je je uit als je je niet gehoord voelt? Hoe kun je simpel met de juiste woorden iemand tot rust brengen die tegen je staat te schreeuwen?

Ademloos laten luisteren
Communicatie is het dakterras van het huis van De StressOntknoping. In een workshop van vijf avonden leren we de principes van goed communiceren. Niet alleen wanneer het rustig is, maar ook als het stormt. We oefenen met praktijksituaties. Modelsituaties die ik zelf indraag maar ook de situaties van de deelnemers. Dan speel ik jouw manager die je te veel werk opdraagt. Of kom ik op bezoek als jouw moeder die meteen begint schoon te maken. Of doe de deur open als jouw buurman die je wilt aanspreken omdat zijn hond in jouw tuin poept.
Goed kunnen communiceren is super waardevol. Je kunt er gesprekken mee ombuigen, mensen die niets zeggen mee tot leven verwekken en anderen die voortdurend aan het woord zijn ademloos laten luisteren. In november start er een nieuwe kostbare training vol met eenmalige situaties en rollenspelen. Voor mensen die hard mee kunnen lachen wanneer die boze buurman het blijkt te winnen en de deur dichtknalt. En die niet bang zijn om een tweede keer te proberen.     Naar de training

Het mondkapje en de bril
En ja, we dragen hier in het Centrum mondkapjes nu, sterk aanbevolen maar niet verplicht. Ik ben een flexibele en doe dus netjes mee. Zo was aan het plassen op de wc en merkte dat ik het mondkapje nog steeds op had. Nou, dacht ik, nu doe je het wel erg goed, dat is nu ook weer niet nodig. Met de ene hand had in m’n dinges vast en met de andere deed ik het kapje omlaag. Zoef daar ging m’n bril ook mee. Ik wist hem nog net op te vangen. En niet eens te morsen. Ja, dat zijn gevolgen van de maatregelen waar de hardliners dan weer niets van afweten.

7 Reactie's
  • Sofie
    Geplaatst op 11:27h, 13 oktober Beantwoorden

    Wat een schitterende inspiratie weer, ik heb er hartelijk om gelachen! Ook omdat ik de patronen in mezelf plots weer heel duidelijk zag. Corona is inderdaad een zeer emotioneel beladen thema, we reageren allemaal vanuit onze eigen koker. Bij mij wisselt die heel vaak maar ik ben wel trouw aan de opgelegde maatregelen en adviezen, we doen het tenslotte niet alleen voor onszelf! Ik haal hier weer veel inspiratie uit, bedankt Paul!

  • Martina
    Geplaatst op 12:55h, 13 oktober Beantwoorden

    Wat een herkenbaar verhaal, ik heb er hartelijk om gelachen. Ook ik ben zo’n flexibele en wellicht vooral gezagsgetrouwe burger. Ik woon sinds twee maanden in Frankrijk, we zijn nog geel, en hier zijn mondkapjes heel gewoon. Je draagt het in alle gesloten openbare ruimtes en ook in drukke stadscentra. En dat vind ik dus heel prettig, dan weet mijn flexibele ik waar ze aan toe is. Dank je wel Paul voor de lach.

  • Annemieke Dister
    Geplaatst op 16:09h, 13 oktober Beantwoorden

    Ik geloof ook dat ik tot de flexibelen hoor….probeer met de beperkingen te leven en daar mijn eigen weg in te vinden en me niet gek laten maken. Wat dat betreft vind ik het wel jammer dat heel veel plekken die zorgen voor menselijke verbondenheid en het ook zorgvuldig organiseren nu ook geraakt worden door strenge maatregelen…

    Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe een wijze man zoals jij aankijkt tegen de aanpak van de overheid van dit virus??? Hartelijke groeten
    Annemieke

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 16:35h, 13 oktober Beantwoorden

      Beste Annemiek, we zullen het vanavond horen. Het is laveren tussen de zorg en de economie. Covid moet wel ingedamd worden , anders wordt de zorg overspoeld en ook teveel mensen geraakt. Tegelijk worden er ook veel mensen economisch geraakt . De overheid heeft steken laten vallen (testen, mondkapjes) maar probeert wel te laveren tussen deze twee polen. Ik probeer zorgvuldig mee te doen zonder me door angst te laten leiden 😉

  • Esther
    Geplaatst op 16:34h, 13 oktober Beantwoorden

    Hoi Paul, Dank voor je inspiratie, mooi verwoord! Ik hoor ook tot de flexibelen, met een tikje beterwetenden 😉 We zitten zo vaak in onze hokjes, maar zolang we kunnen blijven communiceren hoeft dat geen probleem te zijn. Hartelijke groet, Esther

  • Anneke
    Geplaatst op 22:49h, 14 oktober Beantwoorden

    Plast u nog steeds staande????

    • Paul Loomans
      Geplaatst op 15:46h, 15 oktober Beantwoorden

      Volgens mij is er geen regelgeving over staand of zittend plassen. Gelukkig maar. Mensen zijn in het algemeen zelf capabel om te beslissen wat wel en niet kan. Corona laat zien waar regelgeving soms wel op zijn plaats is.
      Er zijn een hoop wensen die voor de een zus en voor de ander zo zijn. Een gemeenschap blijft leefbaar als we niet teveel anderen onze wensen opleggen als zouden deze de objectief beste zijn. Het kunnen hooguit suggesties zijn.

Geef een reactie