Hoor jij het ook?

Hoor jij het ook?

‘Hoor jij het ook,’ vraag ik mijn vrouw ‘hoor je ook dat geluid?’ ‘Ja’ zegt mijn vrouw, maar het lijkt haar niet te deren. Ze is in het laatste hoofdstuk van haar boek.
Ik denk bij mijzelf: het gaat wel over, dat is iemand die het nodig heeft om zich even af te reageren. Het geluid is ver weg, maar toch voldoende hard dat je het niet kunt negeren.
Het is housemuziek met een diepe basdreun en opzwepende melodieën. ‘Waar zou het vandaan komen?’ gaan mijn gedachten, want die kunnen het toch niet loslaten. Ik besluit op onderzoek uit te gaan.

Zwaaiend met zijn armen
Het blijkt niet op de camping zelf te zijn, het geluid komt van verder weg. Ik loop het weggetje af naar de foodtruck die net buiten het terrein staat, zodat je niet weet of hij nu wel of niet bij de camping hoort. Daar verschijnt voor mijn ogen een muziekinstallatie met flinke boxen en een draaitafel waarachter een man met lange donkere haren en een vreemd mutsje op die voorovergebogen driftig aan de schijven draait en tegelijk bewegingen maakt met zijn lichaam. Af en toe doet hij een stap naar achteren en zwaait met zijn armen heen en weer. De muziek is zo luid alsof hij een groot feest moet animeren. Er is een geïmproviseerd terras met tafels en stoelen waar een aantal mensen aan het eten zijn. De maaltijden komen uit de foodtruck aan de overkant van het pad, een oude bus die met rieten matten omkleed is. In het midden van het terrein staan mensen levendig met elkaar te praten. Niemand danst.

Aanstekelijk
Als ik terugkom bij onze blauwe camper schets ik mijn vrouw het tafereel. Ze hoeft niet lang na te denken en zegt: zullen we gaan? Een half uur later gaan we samen gearmd naar de plek. De muziek is nu nog luider en een paar mensen die eerder aan het praten waren, dansen nu zowaar in de middenruimte. Mijn vrouw begint meteen mee te doen en ik ook. We vormen zo een groepje wat aanstekelijk werkt op anderen. Steeds meer mensen staan op en beginnen te dansen. De DJ wordt enthousiaster. Soms gebruikt hij oude Franse liedjes in zijn composities en dan weer geluiden van schurende machines, telkens keren de diepe bastonen terug die dwars door het lichaam gaan.

Ontroerd
De mensen van de bus zijn uitgelaten en vriendelijk en bedienen ons met wijn. Die hoeven we straks pas te betalen, geniet eerst maar van de avond want ze mogen niet te lang doorgaan.
Aan het einde krijgt de DJ een lange ovatie. Hij kijkt nu wel van onder zijn pet en haren het publiek in de ogen. Hij is zichtbaar ontroerd en wordt omarmd door zijn vrienden.
Mijn vrouw en ik zijn al voor het hoogseizoen op vakantie en hebben opnieuw het busje dat met recht ‘De blauwe droom’ heet kunnen huren. We zijn in de Franse Alpen en maken dagwandelingen in de bergen.
Het is leuk om te zien hoe je hetzelfde fenomeen op verschillende manieren kunt beleven. Eerst had ik echt last van de muziek, wat later vond ik het leuk en inspirerend. De omwenteling tussen die twee was dat ik ben gaan kijken en we ons vervolgens lieten verleiden mee te doen.

Wat als
Wat had ik gedaan als het wel iemand geweest was die uit zijn dak ging en de hele camping overlast bezorgde? Dan was ik ook gaan kijken en had geprobeerd contact te leggen op een vriendelijke manier. Wanneer je iets wilt aankaarten is het verstandig eerst in de ‘keuken van de ander’ te gaan kijken, zodat er begrip ontstaat. Vervolgens kun je aan de ander jouw keuken laten zien.

Training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’
In de training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ oefenen we om dergelijke situaties goed te kunnen aangaan. Ik ben zelf de rollenspelacteur en speel de persoon bij wie je iets gaat aankaarten. We simuleren de werkelijkheid. Ik kan als acteur ook een emotionele insteek hebben en ook dat leer je te kalmeren.

Info en meedoen ´Assertiviteit en Heldere Communicatie´

Reactie van een deelnemer
Ik heb het meeste gehad aan zichtbaarheid: een bloem uit jouw tuin geven, zoals Paul het noemt. De training heeft mij laten zien dat dit de sleutel is tot alle communicatie. Ik zag ook in dat ik dit tot de training toe nog eigenlijk weinig had toepast. Door te trainen in zichtbaarheid ben ik gaan inzien dat ik niet zo hoef te vechten om er te mogen zijn.
Beatrijs van Oorschot, Secretariaatsmedewerker

Opleiding trainer ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Voor de Opleiding trainer Tijdsurfen die start in oktober zijn nu 6 plaatsen bezet en nog 2 beschikbaar. Als je interesse hebt, kun je een intakegesprek met Paul afspreken.

Informatie Opleiding trainer Tijdsurfen

1Reactie
  • Ellen
    Geplaatst op 11:48h, 09 juli Beantwoorden

    Beste Paul,
    Ik ben ook een ‘zennie’ lees graag je inspriatiemail Vooral ga ik aan als je schrijft over camperen en het blauwe busje. Van beide hou ik ook veel. Ik heb sinds de coronatijd een blauw busje dat ik helaas over een half waarschijnlijk zal moeten verkopen. Te duur voor mij alleen en een milieu dilemma. En dan raakt het nu extra als jij het in je mail benoemt, word er wat verdrietig van. Tegelijk kijk ik uit naar deze zomer en het najaar dat ik er nog mee op pad kan gaan. Alleen al het instappen en onderweg zijn, soms gewoon om dat gevoel even te ervaren maakt me blij. Z’n blauw busje roept van alles op aan ervaringen, herinneringen, gedachten, gevoelens, emoties in heden, verleden en toekomst. Dank voor je inspiratie🙏☮️☯️😇🫃🧘‍♀️🚌⛺️🌎🕊🦉💚

Geef een reactie