Ik ben dankbaar

Ik ben dankbaar

‘Wie doet deze oefening?’ vraag ik. Een paar deelnemers steken hun hand op. Op het scherm heb ik de afbeelding van de kaart van ‘Ik ben dankbaar’ laten zien. Op de kaart zie je een vrouw met een mooie open blik die naar boven kijkt. Haar armen zijn wijds geopend alsof zij de vogels en de wolken begroet. Op haar donkere hesje zijn zowel links als rechts vier grote bloemen onder elkaar afgebeeld. Zij is op blote voeten. Tussen haar armen staat met sierlijke letters ‘Ik ben dankbaar’. Het is een van de 11 krachtspreuken. Eigenlijk is dankbaarheid geen krachtspreuk omdat zij zich niet op de toekomst richt maar op het verleden. En toch hoort zij thuis in de serie kaarten.

‘Wie doet deze oefening?’ vraag ik. Een paar deelnemers steken hun hand op. Op het scherm heb ik de afbeelding van de kaart van ‘Ik ben dankbaar’ laten zien. Op de kaart zie je een vrouw met een mooie open blik die naar boven kijkt. Haar armen zijn wijds geopend alsof zij de vogels en de wolken begroet. Op haar donkere hesje zijn zowel links als rechts vier grote bloemen onder elkaar afgebeeld. Zij is op blote voeten. Tussen haar armen staat met sierlijke letters ‘Ik ben dankbaar’. Het is een van de 11 krachtspreuken. Eigenlijk is dankbaarheid geen krachtspreuk omdat zij zich niet op de toekomst richt maar op het verleden. En toch hoort zij thuis in de serie kaarten.

Mooi mens
Ik vraag aan Anneke wat deze spreuk voor haar betekent. ‘Oh,’ zegt Anneke ‘dankbaarheid beoefen ik al heel lang. Al jaren. Vroeger bedacht ik ’s avonds voor ik ging slapen drie dingen waarvoor ik dankbaar kon zijn. Dat doe ik nog steeds maar nu kan ik wel 20 dingen bedenken.’
Ik ben verrast. Anneke heeft een spierziekte. Veel gewone dingen zijn voor haar ingewikkeld. Ook weet zij niet hoe het zich verder zal ontwikkelen. Ze is deels afhankelijk van haar partner. ‘Ik kan ook dankbaar zijn voor iets terwijl ik iets beleef’ voegt ze nog toe.
Ik denk bij mijzelf: wat een mooi mens ben je toch.
Tegelijk laat het ook de kracht van dankbaarheid zien. Hoe meer je het beoefent, hoe vaker je jouw blik op deze manier richt, hoe sterker het gevoel van dankbaarheid wordt. ‘Ik ben dankbaar’ is dus wel een ware krachtspreuk!

Nog een mooi mens
Mijn Zwitserse schoonvader doet iets gelijks. Hij is diepgelovig. Als we bij de schoonfamilie op bezoek zijn, zien we hoe hij bidt voor het eten. Hij vouwt zijn handen samen en bidt hardop. Zijn gebed bestaat uit het opnoemen waar hij dankbaar voor is. Het zijn de kleine dingen om hem heen. Dat wij er zijn. Dat we zo’n mooie wandeling gemaakt hebben. Voor het eten dat voor ons staat. Op het eind zegt iedereen amen. Je hoeft niet gelovig te zijn om met hem mee te voelen.
Ook hij leeft licht en in de dag. Alle kinderen van de buurt willen met hem spelen, terwijl hij al tachtig is.

Geef een boek of kaarten cadeau
Voor Sinterklaas of Kerstmis kun je een boek of de kaarten vragen of cadeau geven:
• Ik heb de tijd geeft je rust
• Goed gevoel geeft je warmte
• Vleugels van vertrouwen geeft je vrijheid
• De kaarten van de krachtspreuken zijn hierbij een mooi praktisch hulmiddel

Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen
– Leef en werk vanuit rust en aandacht
– Houd de regie in handen
– Leer leven vanuit je intuïtie
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 21,50
* bekroond als beste spirituele boek van het jaar

Goed gevoel, emoties als medicijn
– Begrijp hoe gedachten emoties kunnen blokkeren
– Breng oud zeer tot rust
– Ontdek de zee van rust en vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 21,50

Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose
– Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 21,50

Set kaarten met krachtspreuken
De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek
metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten
‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke
in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in
een mooi doosje. De  illustraties zijn van van Anouschka Boswinous.
Bestel een set kaarten voor € 15

4 Reactie's
 • Anne-Barbara Ankum-Metzelaar
  Geplaatst op 12:12h, 29 november Beantwoorden

  Mooie post, Paul.
  Dankbaarheid werkt! Ik beoefen het iedere dag en het maakt dat mijn oog gericht blijft op hetgeen er goed gaat in het leven, het inspirerende, het verbindende, het mooie…

  Ik wens het iedereen toe!

 • Diana
  Geplaatst op 12:25h, 29 november Beantwoorden

  Hallo Paul,

  Dit is zo waar, ben tegenwoordig ook iedere dag dankbaar voor wat er is. Hoe meer ik het toe pas, hoe rustiger ik word. Bedankt voor je wekelijkse nieuwsbrief/mail, liefs. Diana

 • Eugenie Denteneer
  Geplaatst op 13:13h, 29 november Beantwoorden

  Dankbaar om elke dinsdag in mijn pauze je inspiratie te lezen. Ik was extra blij met het noemen van Anneke. Ik heb zelf een progressief visusprobleem dat me soms panikeert. Daarom voelde ik herkenning en geeft je inspiratie me rust.

 • ineke kroese
  Geplaatst op 17:40h, 29 november Beantwoorden

  Dankbaarheid
  Ik heb veel bezoek en hulp mogen ontvangen na een breuk van mijn heup, waardoor ik 10 weken moest revalideren in het Flevohuis.
  Ik voelde me heel erg dankbaar en heb toen ik weer thuis was een dankbaarheid feest gegeven.
  Ik had 50 mensen uitgenodigd in een mooie locatie en daar een lunch aangeboden.
  Ik denk er nog steeds met veel dankbaarheid aan terug!
  Een gevoel van dankbaarheid maakt me blij!
  Dank voor de inspiratie mail!
  Hartelijke groet van Ineke

Geef een reactie