Ik doe het wel zelf

Ik doe het wel zelf

Mijn ouders waren allebei huisarts, ze zijn uit elkaar gegaan toen ik 11 was. Mijn moeder bleef achter met de praktijk en 3 puberdochters van 11, 13 en 15 jaar. Ik was de jongste.
In die tijd was er nog geen huisartsenpost. Als mijn moeder dienst had, moest de telefoon opgenomen worden als zij weg was. Toen ik 12 was, had ik voor het eerst iemand aan de telefoon die dreigde met zelfmoord.

Gabrielle vertelt in het boek ‘Vleugels van vertrouwen’ over hoe haar jeugd doorwerkt in haar volwassen leven en hoe zij met name door de krachtspreuken een omslag beleeft.
Dankjewel Gabrielle voor het delen van dit verhaal.

Wij dochters hadden taken in het huishouden. Ik deed de boodschappen voor het hele huis en kookte een keer in de week. Daarnaast deed ik alle strijkgoed zowel van het huis als van de praktijk. Dat waren witte doeken die tweezijdig heet gestreken moesten worden. Ik ben er wel heel zelfstandig van geworden.

Taken die niet bij mijn leeftijd pasten
Ik besefte dat ik vanaf mijn 11de taken heb moeten verrichten die niet echt pasten bij mijn leeftijd. Wat ik in het weekend Zelfbeeld en Emoties ontdekte is dat er een laag onder zat, namelijk dat ik enorm gemist heb dat er ook voor mij gezorgd werd.
Dat was nog steeds een rode draad in mijn leven. Daarin lag zeker ook een deel van mijzelf, ik liet mij niet gemakkelijk helpen, dat straalde ik uit. Ik dacht altijd: ik doe het wel zelf. Dat kon ook lastig zijn voor andere mensen.
Vanaf dat weekend besefte ik dat ik het nodig heb dat er ook voor mij gezorgd wordt en dat ik mag vragen om hulp. Ik begon te herkennen wanneer ik het allemaal weer alleen wilde doen. Eerst ergerde ik mij eraan maar later dacht ik dan: dit herken ik van vroeger. Ik zag het kleine meisje staan en gaf me een aai over mijn bol.

Ik weet niet wat er komt, maar laat het maar komen
Die workshop viel net in de periode dat ik alles moest loslaten. Mijn huwelijk strandde, ik stapte uit de praktijk, verliet het hospice waarin ik werkte en ging verhuizen. Het was een heel hectische periode.
’s Morgens spreidde ik mijn armen en zei: ‘Ik heb vertrouwen’. Voor mij betekende dat: ik weet niet wat er komt, maar laat het maar komen. Het komt wel goed. Dit werkte de hele dag door.
Ik zei ook: ‘Ik kan loslaten’. Ik ben wel iemand die graag de touwtjes in handen heeft. Alles loslaten was ook een stukje regie loslaten, dat maakt het wel makkelijker.
De derde krachtspreuk was: ‘Ik ben blij met mezelf’. Ik ben gevormd als degene die ik ben en daar zitten een aantal kanttekeningen aan. Maar ik mag zo zijn, ik doe het wel goed.

Leren vragen
Nu zeg ik in plaats van de tweede krachtspreuk: ‘Ik mag vragen en ontvangen’. Ik heb in mijn leven heel erg geleerd om het zelf maar te doen en dat wil ik niet meer. Ik wil mensen toelaten en ook leren vragen. Dat is lastig voor me. Deze spreuk helpt me ook door de dag heen. Er zijn mensen die helpen in mijn tuin en daar ben ik dankbaar voor, ik kan het vragen. Iemand zou komen en die kwam toch niet en dan durf ik inderdaad andere mensen te vragen. Niet te denken, wat ik vaak deed: nou ja, dan doe ik het wel weer zelf.
Ik zeg de krachtspreuken in de ochtend. Eerst doe ik lichaamsoefeningen, dan zeg ik de spreuken en dan mediteer ik.

Ik heb nu veel meer sociale contacten. Ik ben op dansles gegaan. Daar heb ik iemand leren kennen die ook mijn geliefde is geworden. Ik ben heel blij dat ik open heb kunnen zijn en daarin liefde heb mogen ontvangen en voelen.
Er is voor mijn gevoel een leven voor en een leven na het weekend. Veel meer dan het leven voor en na de scheiding. Na 27 jaar liet ik alles los waar ik keihard voor gewerkt had. Maar dat weekend is voor mij de scheidslijn, dat was zeven maanden eerder. Daar ben ik een ander mens geworden.

Krachtspreuken gebruiken
Krachtspreuken uit je niet alleen verbaal maar ook lichamelijk. Doordat Gabrielle haar armen spreidt bij het zeggen van ‘Ik heb vertrouwen’ werkt de spreuk veel sterker.
Een ander belangrijk aspect van krachtspeuken is dat je ze alleen ’s morgens zegt en niet de hele dag door. Ze zijn niet dwangmatig, maar juist luchtig. Het zijn richtingaanwijzers. Alsof je jezelf gedurende een kort moment diep laat voelen waar je naartoe wilt en het vervolgens ook weer loslaat.
De werking van een krachtspreuk voltrekt zich onbewust. Na een tijdje stel je ineens vast dat je meer vertrouwen hebt of makkelijker loslaat.

Het boek ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose beschrijft 10 van deze krachtspreuken. Ook is er een QR-code in het boek die leidt naar een videoworkshop waar al deze krachtspreuken voorgedaan worden. Je kunt ze samen met mij oefenen en uitspreken.
Een door de auteur gesigneerd exemplaar van het boek kun je hier aanschaffen. Ik wil een gesigneerd exemplaar van ‘Vleugels van vertrouwen’

Illustratie Anouschka Boswinous

Geef een reactie