Ik wil niet dat dit gebeurd is

Ach, ik probeer het een plekje te geven

Ik wil niet dat dit gebeurd is

Nienke heeft het begrepen en wilde er geen woord meer over horen. Haar partner Rutger was zijn zin begonnen met: ‘Nienke, zullen we eens praten…’ Zonder hem te laten uitspreken wist de felle Nienke dat dit alleen maar het einde van de relatie kon betekenen. Rutger kon dagenlang proberen wat hij wilde om er nog tussen te komen maar heeft zijn zin in de strip nooit kunnen afmaken.

Woensdag stond Nienke uit de strip ‘Single’ van Hanco Kolk en Peter de Wit op de laatste pagina van het Parool laconiek aan de telefoon in een lege kamer waar zij net een orkaan over had laten razen. ‘Ach’ antwoordde ze bedaard op de vraag hoe het met haar gaat nu het uit is met Rutger, ‘ik probeer het een plekje te geven’.

Onlangs was in mijn nabije kring een relatie uitgegaan. Ik zei tegen de getroffene: ’Er liggen nu twee opties voor je. De eerste heet: ‘Ik wil dit niet’. De tweede: ‘Dit doet pijn’. Als je de eerste weg neemt, gaat het lang duren en zul je vooral boosheid en verzet voelen. Als je de tweede weg gaat, zul je de pijn voelen maar zul je ook het verlies verwerken.’

Woede
Een naar voorval verwerk je met je emotionele systeem en niet met je gedachten. Dat is best een belangrijk inzicht. Want in het algemeen hechten we veel meer vertrouwen aan ons denkende systeem. Die kan erover praten. Die kan het allemaal analyseren. Die kan oorzaken benoemen en gevolgtrekkingen maken.
Nu we hard geraakt zijn door het lot, zouden we moeten gaan voelen? Zeker niet, laat die ander de pijn maar voelen.
Het denkende systeem kan heel veel maar is in dit domein ongeschikt. Om met zoiets elementairs als het verwerken van een verlies om te gaan, dien je te voelen.

Nienke heeft in de strip aardig huisgehouden in haar woning. Er staat niets meer overeind. Dat was ook een emotionele reactie, maar niet degene waarmee je iets verwerkt in tegenstelling tot wat men vaak denkt. ‘Je moet de woede er maar uitlaten. Dat doet je goed. Sla maar lekker tegen een boksbal aan.’
Maar woede is helemaal niet de emotie waar het om gaat. Woede hoort thuis in die andere categorie en is het gevolg van: ‘Ik wil dit niet’.
Het tekent hoe moeilijk het is voor ons als mens om de juiste houding te vinden bij dramatische gebeurtenissen. Onze denken neemt een houding aan van verzet waardoor kortsluiting met het gevoel ontstaat.

Rustig en helder
De persoon in mijn omgeving koos moedig voor: ‘Dit doet pijn’. En dat deed het.
Maar na verloop van al enkele dagen al kwam er licht in de tunnel.
Het toelaten van het verdriet maakt dat de hersenen geleidelijk aan rustig en helder worden in plaats van koortsachtig verwijten te produceren. Vervolgens kunnen er verstandige stappen genomen worden, met een ratio die nu wel op haar plaats is.

Het goed herkennen welke emotie je dient te voelen en welke je alleen maar afleidt, leer je in de workshop Zelfbeeld en Emoties. Ook begrijp je wanneer je op je gedachten kunt vertrouwen en wanneer niet. Stap voor stap leidt de workshop je door de fases van verwerking. Na de vierde sessie heb je een heel andere visie op je gevoel gekregen. Je kunt emoties de plek geven die ze behoren te hebben.

4 Reactie's
 • Nathalie
  Geplaatst op 12:42h, 17 november Beantwoorden

  Mooie inspiratie en reminder weer Paul, dankjewel! 👌

 • Mariska
  Geplaatst op 13:10h, 17 november Beantwoorden

  Dank je wel Paul voor deze inspiratie. Precies wat ik nodig heb. Een fijne dag.

 • miek manders
  Geplaatst op 14:12h, 17 november Beantwoorden

  Mooi beschreven en gezegd. Hier heb ik wat aan.
  Dank je wel Paul

 • Marie
  Geplaatst op 21:26h, 22 november Beantwoorden

  Beste Paul,
  Wat heb je dit weer goed onder woorden gebracht, het laatste, gevolgtrekking van onverwerkt leed, het antwoord erop van Gandhi is sterk, het is nl. ook jou natuurlijk antwoord ; verheug me elke week op je brief en ook op je aankomende boek natuurlijk!
  Merci – Marie

Geef een reactie