Il dolce far niente

Niets doen

Il dolce far niente

Il Dolce far niente: de zoete kunst van het niets doen. Ik mocht het afgelopen dagen van dichtbij meemaken en mij er opnieuw door laten inspireren.
Mijn jongste dochter was zestien geworden en mocht daarom een bestemming uitkiezen om een een paar dagen met een van de ouders naar toe te gaan. En omdat we dit gebruik vroeger nog niet hadden mocht mijn oudste dochter ook mee. 
Mijn vrouw was al met onze zoon op stap geweest, dus nu was ik aan de beurt en had ik het voorrecht met mijn beide dochters naar Napels te gaan. 

We hebben vooral door de smalle straatjes geslenterd en langs het water geflaneerd. En als we moe waren gingen we naar huis om even niks te doen. Tot de energie terug kwam of we honger kregen. De pizza margherita was er zo lekker, daar kan geen pizza met twaalf ingrediënten tegenop. Die hebben we dus met trage hapjes opgepeuzeld. Net als de Italianen. 

Maar je hoeft niet naar Napels te gaan en je hoeft geen vakantie te hebben om Il dolce far niente te beleven. Dat kan op elke dag even tussendoor. Het recept is doodsimpel. Je vertraagt. In plaats van in de sneltrein die effectiviteit heet te blijven zitten, stap je in de boemeltrein die ‘kijk om je heen en ruik en proef’ heet. Het zijn de gouden momenten van de tijd! 

Aanwijzing 3 van het Tijdsurfen: Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

9 Reactie's
 • Marina
  Geplaatst op 11:31h, 08 mei Beantwoorden

  Wat ‘n mooie dochters,😊,gr.,

 • Jeanine
  Geplaatst op 11:35h, 08 mei Beantwoorden

  Prachtig. Wat een mooi moment zo samen met je meiden.

 • Eveline
  Geplaatst op 13:13h, 08 mei Beantwoorden

  Dag Paul,
  Sinds het VOS congres ontvang ik je inspiraties. Vele raakten mij op een of andere manier. Deze inspireert me om de tijd te nemen om je te bedanken voor alles wat je met ons deelt.
  Dank je voor deze kostbare momenten.
  Hartelijke groet,

 • Marianne Weel-Hoogeeen
  Geplaatst op 13:23h, 08 mei Beantwoorden

  Paul, dank voor het delen van de belevenis met dochters! Hartverwarmend.
  Práchtige foto!
  Zó fijn dat we ook BLIJ kunnen zijn met vertraging……..
  Hartegroeten!

 • Hartelijke groet. Marianne Vera
  Geplaatst op 13:33h, 08 mei Beantwoorden

  Heerlijke momenten….mooie dochters, heerlijk land en ………de fiatjes.Ik ben in t gelukkige bezit er van…….

 • Miranda Bogaarts
  Geplaatst op 13:49h, 08 mei Beantwoorden

  Zooo waaar! Vertragen helpt echt, en de slakken die ik onderweg ontmoet op het pad bij mijn voordeur helpen me te herinneren om te vertragen (signs/messages of nature).
  Mooie foto van je prachtige dochters!
  Ik kom net terug van een weekje Italie en in Bardolino is het centrum autoluw waardoor je automatisch vertraagt en dan geniet je meer.

 • Koen Bugter
  Geplaatst op 15:16h, 08 mei Beantwoorden

  Mooie observatie Paul en wat fijn dat je zo genoten hebt! Groet Koen Bugter

 • Anoniem
  Geplaatst op 16:01h, 08 mei Beantwoorden

  Persoonlijk wens ik iedereen zo uitstapje ,
  Maar waarom altijd zo ver,
  Mijn Zoon doet dat ook met zijn dochter na Milaan, Met de zonen naar Madrid.
  Nederland is zo mooi,!!!!!!!

 • Marianne
  Geplaatst op 22:04h, 08 mei Beantwoorden

  Mooi verhaal over il dolce far niente, Over enige tijd vertrek ik weer voor een maand richting Napels en omgeving en geniet van de zeer specifieke sfeer van deze zuidelijke streek van Italië die zo anders is dan Rome en omgeving

Geef een reactie