In de buik van de boot

In de buik van de boot

‘Ik ben hier voor het eerst,’ zeg ik ‘kun je me uitleggen hoe het werkt?’ Een meisje met een paardenstaart die links van haar hoofd naar beneden valt, kijkt mij vriendelijk aan en fluistert mij de handleiding en de weg. ‘Hier kun je je omkleden en dan kun je naar beneden.’
Beneden? Ik ken van deze boot alleen het dek. Maar er is ook nog een ruim, de buik van de boot van waaruit betoverende klanken omhoogstijgen.

No alcohol, no drugs
Het heeft even geduurd voordat ik deze stap gewaagd heb. Achter ons huis ligt de boot Odessa en daar zijn ecstatic dans events. Het is dansen zonder alcohol en drugs, dat wist ik maar daarmee hield ook mijn kennis op. Oh ja, men danst op blote voeten.
Hoeveel mensen zouden er zijn? In welke leeftijd? Is het zweverig?
Ik stelde mij tussen tien en twintig mensen voor, die op trage muziek langzame bewegingen maken en elkaar glimlachend aankijken.

In de buik van de boot
Ik trek mijn schoenen, sokken en jas uit en wurm ze in een hoekje van de piepkleine overvolle kleedkamer. Uit het trapgat stijgt muziek en warmte omhoog. Terwijl ik de trap afdaal zie ik tot mijn verbazing de buik van de boot gevuld met wel honderdvijftig mensen die intens dansen op een soort van spirittechnomusic. Er komt een ‘en nu doorzetten’ over mij en ik loop de ruimte in alsof ik hier elke week kom. In het midden van de ruimte begin ik te dansen en ben ogenblikkelijk één van de massa, terwijl er toch geen groep is.

Nuchter
Pas nu realiseer ik mij dat er nergens gesproken wordt. Er wordt ook niet op elkaar gelet, hoewel de bewegingen elkaar wel lijken te beïnvloeden. Sommigen dansen super uitbundig, anderen meer ingetogen. Qua danssfeer voel ik mij als een vis in het water: intens, fysiek, vrij. De muziek wordt opzwepender. Zware bastonen gaan door ons heen. Sommige dansers uiten juichende kreten.
Ik laat mij volledig meevoeren door de sfeer die er is: opgaan in de dans en de muziek, de anderen waarnemen maar er niet op letten, alleen en toch samen. En zo nuchter als een broodje. Het is een spirituele ervaring.

Ik raak het gevoel voor tijd kwijt. Niemand heeft een horloge of telefoon. Die zijn achtergebleven in de kleedkamer.
Dan denk ik aan Gizmo. Hij is alleen thuis want mijn vrouw is naar Zwitserland. Met tegenzin trek ik mijn schoenen aan en ineens duikt het meisje met de paardenstaart dat mij binnengelaten heeft op. Heb ik het naar mijn zin gehad?

Betoverd
Buiten gekomen ben ik betoverd. Ik voel mij licht en vrolijk. Wat een bijzondere ervaring.
Later lees ik er meer over en begin ik het ook beter te begrijpen. Het is het samenspel van al die elementen dat het geheim vormt: geen drank of drugs, alleen water en thee. Niet praten. Geen telefoon. Muziek die wild maar ook rustig kan zijn. Dansen of zitten. En dat alles geeft deze vrije autonome sfeer.

Ik herken elementen van mijn zenbeoefening. Je zit alleen en bent toch samen. Je praat niet. Het is een zowel geestelijke als fysieke ervaring. En geen oordeel, want dat staat de beoefening alleen maar in de weg.

Het kloppend hart
De workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ heeft een essentieel element, waarmee de workshop begint en wat ook later nog vaker terugkomt: het oordeel over jezelf laat je los. Dat lijkt voor sommigen die veel last van zelfkritiek hebben, nog niet zo eenvoudig. Maar eenmaal overtuigd dat dit het kloppend hart van de metamorfose is en begrepen hoe je dat doet, valt er een last van je af. Het geeft zoveel lucht en ruimte. Dit straalt vervolgens af op alle deelnemers en er ontstaat vanzelf een bijzondere openheid en verbinding in de groep waarin iedereen zich welkom voelt.

Wil je de innerlijke metamorfose ook meemaken, neem dan deel aan deze innerlijke reis. Elke sessie is een etappe. Elke bijeenkomst voert een stukje dieper in jezelf, in het begrip van je eigen functioneren en hoe je je kunt bevrijden van vastzittende patronen en gevoelens.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ 

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang di.11 april 2023
 • 6 avondsessies van 2 uur
 • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30-18.30 uur en 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

‘De workshop was een openbaring voor mij. Helder, praktisch, to the point, veilig en verdiepend. Het heeft me doen beseffen hoeveel onverwerkte angst er in mij zit, die ik nooit eerder heb kunnen of durven voelen. Hoe ik die angst met kleine hapjes kan gaan voelen, toelaten en verwerken. Zeer waardevol, want zo kan angst als basis langzaam vervangen worden door liefde als basis.’
                                                                                                      Hanne van Asten

 
‘De krachtspreuken zijn zo helpend om ze dagelijks te doen en makkelijk toepasbaar. Mijn innerlijke criticus en het doemdenken herken ik nu veel eerder en kan daar nu hartelijk om lachen. De krachtspreuk ‘Ik voel mij verbonden’ kwam erg binnen. Ik werd mij bewust dat ik mij vaak niet verbonden voel en soms een bepaalde afstand wil bewaren om niet opnieuw gekwetst te worden. Ik kan mijn emoties nu eerder benoemen en voelen en durf ook de kamer van het oud zeer binnen te gaan.’
                                                                                                      Eloise Reuvers

‘Het liefdevol observeren van oude patronen in plaats van deze te bekritiseren is voor mij een echte eyeopener geweest. De inzichten met betrekking tot mijn zelfbeeld hebben ervoor gezorgd dat ik nu veel positiever naar mezelf kijk.’

                                                                                                     Bibeth Gerretsen

3 Reactie's
 • martin
  Geplaatst op 18:27h, 07 februari Beantwoorden

  Fijn hê. Genieten van de stilte extase Grtz M

 • Yvonne Rietkerk
  Geplaatst op 11:59h, 09 februari Beantwoorden

  Zó herkenbaar en fijn dat je jezelf deze ervaring kado hebt gedaan! Meditatie 3.0:-)

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 23:38h, 05 maart Beantwoorden

  Beetje laat, maar wat leuk
  Ik kan me het zo voorstellen, dat dansen, maar ook de vakanties in Frankrijk. Heb altjd het gevoel, dat ik erbij ben. Zou het ook wel willen, maar heb je al eens daarover gesproken, dat het ook best wel zwaar is, maar wel mijn ding,❤, gr.,

Geef een reactie