In de ogen van een spitsmuis

In de ogen van een spitsmuis

Stampend met hun zware poten en rondtrekkend in grote kuddes doen ze de bodem van de aarde trillen. Hun bek lijkt op die van een koe waarmee ze de bladeren van de bomen trekken maar ook kunnen kauwen. De kop die uitsteekt boven het meters grote lijf ziet er verrassend vriendelijk uit.
Dan zwenkt de denkbeeldige camera naar de bodem. Daar steekt een muisachtig beestje zijn spitse snuit uit een holletje, rent vervolgens even naar buiten om wat eten te scoren en duikt weer snel terug in zijn hol onder de grond waar zich een nest jongen bevindt.
We kijken in de ogen van onze directe voorouders.

In één dag
In de serie ‘Life on our planet’ laat Netflix ons in acht afleveringen de geschiedenis van het leven op onze planeet zien. Even later wordt de onvermijdelijke Tyrannosaurus Rex getoond, de grootste schrik van de planeet, maar nu zien we hem in een aandoenlijke maar nog steeds gevaarlijke liefdesscène.
Terwijl de dieren elkaar hun liefde tonen, zien we op de achtergrond een vuurbol op de aarde afkomen. We zijn kort voor de komeetinslag die volgens de serie in slechts één dag tijd alle dinosauriërs deed uitsterven.
Een klein percentage van de diertjes die eruitzien als spitsmuizen, wist het te overleven. Zij staan aan de basis van alle zoogdieren die nu op de aarde leven.

Het verandert je bewustzijn als je naar deze serie kijkt. Met de warme stem van Morgan Freeman word je door de grootste natuurfenomenen geloodst. Je ziet diersoorten, landschappen en klimaten komen en gaan, je ziet de aarde als een ijsbal en als een grote vuurmassa. Je ziet woedende stormen en bosbranden en na elk cataclysme zijn er overlevers die uit de grauwe bodem tevoorschijn komen en het begin van nieuwe levenslijnen zijn. Aan het uiteinde van de laatste lijn komt de mens.

Het belangrijkste wezen
Door de serie voel je aan wat voor verleden er in ons zit. Je begrijpt dat wij zowel samenwerkers en liefdevolle zorgers zijn als ook gevaarlijke roofdieren. Als je dat voegt naast de andere grote verandering die plaats vond in de geest van de mens, namelijk dat hij een ego ontwikkelde waarmee hij van alles kon fantaseren in zijn hoofd zoals zich het belangrijkste wezen op aarde te vinden, begrijp je waarom het ons zo slecht lukt om samen te werken om de huidige crisis aan te pakken.
Het allerlaatste stukje van de serie duwt ons met de neus op de feiten, maar geeft ook nog het sprankje hoop dat ditzelfde bewustzijn ons de goede weg kan tonen.
Het is onze opdracht om het destructieve in ons te transformeren. Dat lukt niet met de inzet van geweld, want dat roept alleen maar tegenkracht op.

De Innerlijke Metamorfose gebruikt twee sleutels om veranderingen in jezelf teweeg te brengen. Beide sleutels functioneren zonder inzet van kracht of discipline. De eerst sleutel dooft het vuur onder oude negatieve overtuigingen of patronen. Het doet de innerlijke criticus, het doemdenken of pleasen verdwijnen.
De tweede sleutel laat nieuwe overtuigingen groeien, ook als je die vroeger nauwelijks hebt gekend, zoals zelfvertrouwen of een gevoel van verbondenheid. En doet dit ook nog eens in een verbazend snel tempo.

Coachen zonder inzet van kracht
Het hanteren van deze unieke methode leer ik aan coaches en trainers in de Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties voor coaches’. Naast het succesvol en blijvend transformeren van oude patronen, leer je ook hoe je bij cliënten de golven van emoties kunt kalmeren. Je geeft de tools in handen om telkens weer terug te keren tot wat ik ‘De zee van rust en vertrouwen’ noem.

De opleiding spreidt zich uit over een jaar. Daarin ontmoeten we elkaar vier keer 2 dagen in klooster Samaya. Je leert de methode op jezelf toepassen en vervolgens op een mededeelnemer. Dan ga je mensen in jouw omgeving coachen en ten slotte cliënten. In de coaching volg je het stappenplan en word je door mij persoonlijk begeleid in de supervisies. Coaches uit de opleiding van vorig jaar laten mij zien hoe succesvol zij de methode weten toe te passen door mij de feedback van hun cliënten toe te sturen.

Schuif a.s. woensdag, nadat je bent wezen stemmen, om 19.30 uur aan bij het online Webinar over deze opleiding!
Als voorkennis is het bevorderlijk de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’ gevolgd te hebben of te gaan volgen.

Inschrijven voor het Webinar

Data van de opleiding 2024

Vier x 2 Trainingsdagen in klooster Samaya

  • ma. 18 en di. 19 mrt ’24
  • ma. 3 en di. 4 juni ’24
  • di. 10 en wo. 11 sept ’24
  • di. 3 en wo. 4 dec ’24

Drie supervisiedagdelen in Amsterdam

  • ma. 24 juni ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
  • ma. 7 okt ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
  • ma. 4 nov. ’24 van 14.00 tot 17.30 uur

Info en meedoen workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

Reactie van een deelnemer
De workshop heeft mij ondersteuning gegeven. De methode wordt in heldere stappen uitgelegd met inzichtelijke voorbeelden. Het is een prachtige methode waar ik helemaal in geloof. Ik heb inzichten kregen in mijn zelfbeeld en emoties en in mijn gedachten over mezelf, die vaak helemaal niet zo negatief zijn! Ik ben er zeker sterker van geworden. Ik wil de sleutels echt blijven gebruiken om verder te groeien!
Goossé Kant, Leerkracht basisonderwijs

Geef een reactie