In de schemering

In de schemering

Ik geef een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ voor een afdeling van de politie. Het vindt plaats in een hotel dat aan een riviertje grenst. Het hotel is een oude boerderij met meerdere omgebouwde schuren die sfeervolle zalen geworden zijn. De bouwsels hebben rieten daken en zijn omringd door statige oude bomen.
Als ik na de workshop het hotel verlaat is het schemerig geworden en ik besluit nog even naar de rivier te wandelen. Het valt me op hoe stil het hier is, geen auto’s, geen stemmen, niets. Oh, wacht, toch wel, daar hoor ik een zilverachtige fluittoon, in korte telkens andere zinnen en rolletjes. Na enige tijd antwoordt aan de andere kant van het pad een andere vogel al even mooi. Nu hoor ik ook het geknisper van mijn schoenen op het grindpad en vertraag ik mijn pas. Ik word betoverd door de vogelzang en loop het weggetje telkens opnieuw op en neer in de hoop dat ze nooit stoppen.

Kralenketting van de tijd
Ik besef dat ik mij in een gouden kraal bevind.
Zo noem ik deze wonderbaarlijke momenten in de tijd. Je kunt een dag opdelen in uren en minuten, maar ook in items. De verschillende activiteiten die je doet op een dag, zijn als kralen aan de kralenketting van de tijd. Een meeting is een kraal, een telefoontje ook of een verslag schrijven. Eten is een kraal en pauze is een bijzondere kraal die een witje kan zijn. Reizen is een kraal en schoonmaken of opruimen ook. De tweede aanwijzing van het Tijdsurfen zegt dat elke kraal het verdient om volle aandacht te krijgen, hoe nietig de kraal ook is. Elke kraal kan kleuren!

Gouden kralen
Naast deze gekleurde kralen heb je ook nog wat ik noem gouden kralen. Soms ontmoet je ze bij toeval als je er open voor staat, zoals in de schemering bij het hotel.
Je kunt ze ook oproepen door ergens te gaan zitten en niets te doen. Als je niets doet, gebeurt er van alles. In het begin voelt het even ongemakkelijk en wil je je telefoon pakken. Maar als je de verleiding weerstaat zul je zien dat de wereld om je heen tot leven komt. Of beter gezegd: je gaat opmerken hoeveel leven er om je heen is.

Met moeite maak ik mij los van de vogels. Als ik bij de auto sta, hoor ik ze nog steeds en terwijl ik wegrijd de nacht in blijft de stilte bij mij.

Stukjes van een puzzel
Door te gaan Tijdsurfen breng je rust en aandacht in je leven. In de workshop behandelen we eerst de aanwijzingen die gaan over rust om je heen. Het zijn vier aanwijzingen die in elkaar grijpen als de stukjes van een puzzel en samen voor de juiste focus zorgen, die ik milde aandacht noem. Vervolgens leer je hoe je rust in je hoofd verkrijgt. Er zijn drie onderwerpen die voor onrust in je hoofd kunnen zorgen: veel ‘moeten’, knagende ratten (taken waar je tegenop ziet) en piekeren.
Het derde thema brengt rust in jouw organisatie en planning.
Als je zowel rust om je heen als rust in je hoofd hebt, en ook rust brengt in je planning lopen de taken, afspraken en projecten harmonisch en zul je merken dat je je fitter gaat voelen en creatiever bent. Je ervaart meer voldoening en plezier in je werk. Het gevolg is dat je ook productiever bent en je werk van hogere kwaliteit is.

Weekendworkshop Tijdsurfen
20 en 21 april is er een weekend ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ in het prachtige klooster Samaya, waar je ook verwend wordt met heerlijke maaltijden en uitstekende kamers en bedden. Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar in deze workshop.

Info en meedoen weekend Tijdsurfen in klooster Samaya

Reactie van een deelnemer
De workshop heeft mij veel praktische handvatten en inzichten gegeven hoe ik meer vanuit rust kan handelen. Paul is een lichtend voorbeeld van Tijdsurfen, hij doet alles vanuit rust. Hij zet ook leuke energizers in zoals dansen. Ook heel fijn dat een paar oefeningen buiten waren! De maaltijden in stilte ervaren was zalig, een mooi onderdeel van het programma.
Liesbeth Wanders, Inkoopadviseur

Geef een reactie