Innerlijke onrust kalmeren

Innerlijke onrust kalmeren

Innerlijke onrust kalmeren

Na de video van vorige week met een uitleg over zenmeditatie, vandaag een video over het kalmeren van innerlijke onrust.

Dicht op elkaar

We zijn een week verder met de beperkingen, de onzekerheid en het mijden van elkaar. Thuis zijn we óf met velen dicht op elkaar óf juist alleen, wat in beide gevallen spanningen oproept.
Velen van ons leiden verlies.
Tegelijk is het ook de tijd van de vele initiatieven, van creativiteit en er wat mee doen.

Innerlijke onrust kan zich vertalen in irritatie, stress of somberheid. Het is nuttig om te begrijpen waar dat vandaan komt en dat je dit niet vreemd hoeft te vinden. Het is daarbij handig om de spanning zelf los te kunnen laten, dan hoef je er een ander niet mee lastig vallen.

Emoties, gedachtes en innerlijke onrust

Angst is eigenlijk heel simpel. Ik schrik van iets en als ik nu niks doe, dan verdwijnt de emotie ook weer. Als ik tegelijkertijd gedachtes daarover heb, dan kunnen die gedachtes met de emotie aan de haal gaan. En dat is wat er gebeurt. Als ik die gedachte zou moeten samenvatten in 1 zin, wat al onze innerlijke onrust belichaamt, dan zou die zin zijn: ik wil dit niet. Ik wil geen onzekere toekomst, ik wil niet ziek worden, ik wil geen corona krijgen. 

Het is een simpele zin, maar als je deze zin zou toepassen op die emotie, dan krijg je een probleem. Want die emotie wilt ons juist helpen. Die emotie is er om jou alert te maken. Angst maakt ons alert geeft ons de mogelijkheid om snel en accuraat te reageren. Daarna heeft de emotie zijn werk gedaan en is het de bedoeling dat je innerlijke onrust verdwijnt en je weer tot rust komt. Als je nu dat zinnetje ‘Ik wil dit niet’ over die emotie zegt dan drukken we die emotie naar beneden en kan die zijn werk niet doen waardoor we dus onrustig blijven. Dat veroorzaakt piekeren en alle innerlijke onrust in ons lichaam. 

Wat kun je doen tegen innerlijke onrust?

Heel simpel. Enerzijds de emotie toelaten, dus toestaan dat je ongerust bent. Toestaan dat je bang bent voor wat er komen gaat. Anderzijds, niet meegaan in gedachtes waar je niks aan hebt. Je kan daar twee gedachtes in onderscheiden

  1. De doem-gedachtes zoals ‘oh dit gaat helemaal mis’ ‘ik kom er nooit meer boven op’.
  2. Als dan-gedachtes zoals ‘als ik ziek word dan gaat er dit en dit gebeuren’ ‘als dit met mijn bedrijft gebeurt dan gebeurt er dit’ 

We creëren virtueel een situatie en zijn daar vervolgens bang voor. Beide gedachtes zijn niet nuttig. 

Wat is dan de goede raad?

Ga wandelen in een stevig ritme. Dit helpt op zichzelf al om een emotie tot rust te brengen. Zet bijvoorbeeld een doel van 10 minuten tot 15 minuten en ga stevig wandelen. Terwijl je loopt sta je je innerlijke onrust toe. 

Maar tegelijkertijd als de doem of als-dan gedachtes komen dan stip je die aan. Dit kun je doen door een codewoord te gebruiken. Bijvoorbeeld ’stip’. Stip betekent, ik ken deze gedachten. Je loopt door en er komt een doem gedachte op ‘oh dit gaat helemaal mis’ STIP ik herken de doem-gedachte. Hij mag komen, maar ik ga er niet in mee. Als je dat gedaan hebt, tien minuten heen en tien minuten terug, zal je merken dat de emotie in jezelf tot rust is gekomen. Dan zal je ook merken dat je daar rustiger van wordt en de innerlijke onrust is verdwenen. 

Hierbij een nieuwe video ‘Innerlijke onrust kalmeren’ in de ‘Bron van Inspiratie’ over hoe je de spanning zelf kunt loslaten.

De video Innerlijke onrust kalmeren duurt 6 minuten.       

Leer omgaan met je emoties in mijn workshop Omgaan Met Emoties en leer je innerlijke onrust onder controle krijgen.

Geef een reactie