Intiem met jezelf

Intiem met jezelf

Ik voel een brandende pijn precies onder m’n zitvlak. Voorzichtig kantel ik mijn bekken naar voren, zover als ik kan en laat dan weer los. Ha, dat helpt, nu zit ik niet meer op de pijnlijke plek. Even later begint mijn linkerlies te trekken. Ai, wat is dat nou weer? Heb ik mijn benen wat al te optimistisch in de halve lotus gevouwen? Hoe lang duurt deze zazen eigenlijk nog? Het zou allang kinhin (loopmeditatie) moeten zijn. Om mij heen zit iedereen onbeweeglijk. Ik kan nu niet gaan schuiven. Ik probeer in de pijn te ontspannen. Jeetje dat wordt nog wat dit zomerkamp, denk ik. Na nog vijf hele minuten, die een eeuwigheid lijken, gaat de verlossende bel.
De tweede helft ga ik in de kleermakerszit zitten, dat is wat losser. Ook daar echter laat de linkerlies zich voelen. Bovendien is er een schurende plek precies tussen mijn bil en het bovenbeen bijgekomen.

In de lichaamsplooien
Ik ben mijn eerste meditatie aan het doen van het zomerkamp. Welkom, denk ik bij mijzelf. De brandende plek is een gevolg van een lichte vorm van psoriasis inversa, zoals dat zo mooi heet. Je ziet er niets van want het manifesteert zich heimelijk in de lichaamsplooien. Psoriasis komt en gaat in golven. Nu, bij het begin van het zomerkamp leek het voor deze huidaandoening een uitgekozen moment om in de bilspleet te gaan branden.

Een flinke
De afgelopen dagen ben ik yoga gaan doen en de pijn in de lies is inmiddels weggetrokken, hoera. Voor het schurende plekje had ik twee dagen nodig om plots de alarmerende ingeving te krijgen: het zal toch geen teek zijn? Op het moment van de gedachte wist ik ook meteen dat het waar was, zo voelt een teek of wat er van over is na twee dagen geplet te zijn tussen mij en mijn zenkussen.
‘Wie is hier goed in teken verwijderen’, vraag ik om me heen. Paula heeft naast een uitgebreide familie ook een tekenpen, en jarenlange ervaring. Wat ongemakkelijk laat ik mijn broek zakken en mag Paula de plek beoordelen. ‘Oh ja, dat is een flinke geweest’, zegt ze zakelijk. Oeps, denk ik bij mijzelf, hoe kon ik zo stom zijn. Het volgende moment voel ik het klemmetje al om het restant van de tekenkop. ‘Zo,’ zegt Paula ‘daar hebben we hem.’ ‘Is hij er helemaal uit?’ vraag ik enigszins benauwd. ‘Ja en er is ook geen kring om het plekje.’ Ik haalde opgelucht adem. Dat valt dan weer mee.

Intiem met jezelf
Zazen doen is niet alleen maar mooi en rustgevend. ‘Zazen is intiem zijn met jezelf’, zeggen we in de zen, maar dat kan ook met je ongemakken zijn. Nu een paar dagen later zijn die ongemakken voor een groot deel weer vertrokken. De teek had ik opgelopen omdat mijn samu (werk voor de gemeenschap) het onderhoud van de jonge boomaanplant is. Samen met Florian en gewapend met grote snoeischaren bevrijden we de jonge boompjes van de stekelige braamtakken die de smalle stammetjes proberen te wurgen of de brem die brutaal over het jonge boompje heen gaat groeien. Fijn even iets heel anders te doen dan mijn gebruikelijke bezigheden.

Proesten
Eigenlijk mag ik niet klagen met die lichamelijke ongemakken. Ik heb sowieso een hekel aan geklaag. Wat verder op in de dojo zit een Spaans-Argentijnse man, een langjarige vriend. Jaren terug heeft hij kanker gekregen aan zijn tong. Die tong is tijdens een operatie volledig weggesneden. Hij kan inmiddels weer zachtjes praten maar geeft zichzelf kunstmatige voeding met een sonde. Tijdens de meditatie moet hij vaak een soort van proesten. Hoe ongemakkelijk moet dat voor hem zijn? Maar hij is een trouwe beoefenaar en met zijn proesten zijn we intiem, net als met de natuurgeluiden.

Berggids
Volgende week komt Thierry. Thierry is verlamd vanaf zijn middel en zit in een rolstoel. Vroeger was hij berggids tot het ooit eens mis ging en hij in een steenlawine terecht kwam. Thierry laat zich uit zijn rolstoel op het zenkussen glijden. Tijdens kinhin blijft hij op zijn kussen zitten. Pas na anderhalf uur hijst hij zich weer in zijn rolstoel. Hij weigert alle overbodige hulp.

Faith
De motor om zazen te beoefenen kan niet gemak of welbevinden zijn. De Fransen noemen het ‘la foi’. In de Engelse taal zeg je ‘faith’. Er bestaat eigenlijk geen goed Nederlands woord voor. Het is iets tussen geloof en diep vertrouwen. Het is de roeping waarmee je begint met de beoefening. Een diep gevoel van binnen van: wat er ook gebeurt, dit is het belangrijkste wat ik wil doen en het komt vóór al het andere.

Harmonisch functioneren
Zenmeditatie ligt aan de bron van de methode van De StressOntknoping. Daarin leg ik uit en laat je meemaken hoe je stress kunt reduceren maar vooral ook voorkomen. Voor het toepassen van de aanwijzingen hoef je niet zelf te mediteren. De methode laat zien wat harmonisch functioneren is en wat je kunt doen om daarnaar terug te komen. Er zijn drie modules, die je afzonderlijk kunt bestuderen maar ook in elkaar grijpen. Na de vakantie starten deze workshops in de vorm van live onlinetrainingen. Deze bewijzen zich als uiterst efficiënt, zoals je hier kunt lezen.

• Dinsdag 7 september start een online workshop ´Zelfbeeld en Emoties´
• Donderdag 9 september start een online workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen`
• Donderdag 7 oktober start een online training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’

Geef een reactie