Intuïtie of planning?

Intuïtie of planning?

‘Mag ik je vragen hoe het gebruik van je intuïtie zich verhoudt tot een planning? Bij grote projecten is er altijd een planning. In mijn rol als professor moet ik een semesterplanning maken, die ik vervolgens gebruik voor de wekelijkse planning. Moet ik hiermee stoppen en gewoon op mijn intuïtie vertrouwen?’

Na het artikel dat de Engelse schrijver en filosoof Oliver Burkeman schreef over Tijdsurfen kreeg ik reacties van Engelse lezers. Bovenstaande vraag is een reactie van een Amerikaanse professor. Het is een interessante vraag. De Tijdsurfer vertrouwt op zijn intuïtie bij de keuze welke taak hij wanneer doet. Maar maak je dan helemaal geen planning en werkt dat?

De Tijdsurfer heeft geen problemen met het vastleggen van doelen. Het is de weg ernaartoe waarin het verschil schuilt.

Schep overzicht
Ik maak regelmatig, d.w.z. ongeveer eens per maand, een overzicht van alle projecten die op dat moment mijn aandacht vragen. Dat kunnen projecten zijn die niets met elkaar te maken hebben en elk hun afzonderlijke tijdstip van afronding hebben. De klassieke aanpak die ikzelf ook lang gebruikt heb, probeert zo’n kluwen aan taken te ontwarren en in vakjes in te proppen en dan te hopen dat alles past en er geen onverwachte dingen gebeuren. Zoiets levert stress op.

Ik heb een andere benadering die minder strak is. Wat ik doe is goed verkennen en in me opnemen wat elk project inhoud. Meestal maak ik een visueel schema. In dat schema heb ik de taken met hun verschillende hoofdstukken benoemd. Ik maak gebruik van kleuren en pijlen die de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdstukken helder maken. Ik stop pas wanneer ik een goed totaalbeeld heb van wat ik wil doen of afgesproken heb.
Vervolgens draai ik het schema om! De intuïtie kan alleen maar goed werken als de ratio even pauzeert.
Wat ik feitelijk gedaan heb, is mijn onbewuste goed geïnformeerd over wat ik wil gaan doen, inclusief de eventuele tijdafspraken die zijn gemaakt.

Twee voordelen
Dat geeft twee grote voordelen.

 1. De intuïtie mag nu de kaarten schudden en de volgorde bepalen. De intuïtie kan dit veel beter dan het gebruikelijke controlecentrum van de ratio. De intuïtie kiest spontaan het juiste moment voor taken. Je bent zo te zeggen telkens in de stemming om de taak uit te voeren. De intuïtie weet ook goed om te gaan met onverwachte gebeurtenissen tussendoor en die komen er zeker. Verder bewaakt de intuïtie het totaalplaatje, alles krijgt op tijd zijn aandacht en dat zonder zorgelijk gepieker.
 2. Je hebt het ‘onbewuste denken’ geactiveerd. Het onbewuste zoekt naar associaties met kennis en ervaring uit het verleden. Het gevolg is dat je ‘zomaar’ goede ideeën en invallen krijgt.

Deze twee pluspunten samen maken dat je zelfs met veel verschillende projecten die tegelijk lopen, toch geen stress krijgt maar integendeel alles vloeiend en moeiteloos verloopt.

Drie opties om te leren Tijdsurfen, met de voor- en nadelen
Wil je ook leren Tijdsurfen en zo tegelijk effectief en stressvrij kunnen werken, heb je de volgende opties:

 1. De videotraining
  Voordeel: het is voordelig, je deelt zelf je tijd in, hij wordt als bijzonder goed gewaardeerd.
  Nadeel: je dient het wel te doen op eigen kracht.
 2. Weekend ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in een klooster
  Voordeel: het is een cadeautje voor jezelf. Je komt tijdens het weekend helemaal tot rust. Je krijgt alle aanwijzingen van het Tijdsurfen aangeleerd d.m.v. belevingsoefeningen.
  Nadeel: de toepassing van de aanwijzingen in de praktijk doe je op eigen kracht.
 3. Vijf maal 2 uur online
  Voordeel: Je doet het gewoon thuis, je hoeft niet te reizen. Je leert ook ervaringsgericht. Je wordt gedurende twee maanden door mij persoonlijk begeleid.
  Nadeel: het is online en niet fysiek.

Alle drie echter zijn goed! Ik heb de nadelen proberen te ondervangen met e-mails die je begeleiden. Bij de videotraining is er ook een VIP-versie waarin je vier keer een sessie met mij meedoet en dus ook persoonlijk begeleid wordt.

Geef een reactie